Facebook ve Twitter 19 Mart 2016'da İstanbul'da yaşanılan Hain terör saldırısı sonrası bilgi kirliliğini önlemek adına yasaklandı iddiaları internette dolaşıyor.
13 Mart tarihinde Ankara'da yaşanan terör saldırısı sonrası da sosyal medya sitelerine erişimin yavaşlaması ve zaman zaman erişim sağlanamaması akıllara, engelleniyor mu sorunu getirirken bugün normal yavaşlık durumunda farklı gün içerisinde Youtube ile ilgili de bir yavaşlık durumu yaşandı. Gün içerisinde youtube sitesine erişim sağlanamadı, siteye erişilse bile site içerisinde bir kullanım gösterilemedi.
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen saldırının sonrasında RTÜK'den saldırı ile ilgili radyo ve televizyonlara yayın yasağı getirildi. Ancak yayın yasağı sonrasında Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerine de erişim sorunu yaşanmaya başladı. Ankara'da TSK'yı hedef alan ve bombalı araçla gerçekleştirilen saldırı sonrasında ve son olarak 13 Mart’ta gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında da sosyal medya kapatılmış ve çok geç saatlerde tekrar erişim mümkün olmuştu.
Facebook ve Twitter yavaşlatılabilir mi?
Geçtiğimiz Ekim ayında meydana gelen Ankara'daki terör saldırısının ardından söz konusu kısıtlamalarla ilgili açıklama yapan Alternatif Bilişim Derneği Üyesi Barış Büyükakyol ise Türkiye’de Twitter ve Facebook gibi her internet sitesinin kullandığı bir bant genişliği olduğunu belirterek, “Bu bant genişliği birkaç tuşluk işlemle daraltılabilir. Bunu daraltırsanız, geçebilecek veri hacmi düşerek site yavaşlar. Buradaki daraltmaya da ‘throttling’ işlemi denir. Yani Twitter’ın kendi ana sunucusuna giden otoyolun şeritleri kapatılıyor. Yoldan hızlı gidilmiyor” demişti.