“Direnç gelişmesi sonucunda antibiyotikler etki etmiyor. Bunun sonucunda da ölümler bile yaşanıyor”
“Direnç gelişmesi sonucunda antibiyotikler etki etmiyor. Bunun sonucunda da ölümler bile yaşanıyor”
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nce (KLİMİK) bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen kongrede enfeksiyon hastalıkları masaya yatırıldı.
KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, gribin artık antibiyotik direnci sebebiyle daha uzun sürdüğünü söyledi. Ergönül “Grip başlıyor sonra üzerine zatürre, bronşit gibi bakterili enfeksiyonlar ekleniyor, o çerçevede önemli bir sorun. Bir kısım insanda hastalıkların uzun sürmesinin sebebi de antibiyotik direnci. Direnç gelişmesi sonucunda antibiyotikler etki etmiyor. Bunun sonucunda da hastalığın ciddiye varması ve ölümlerle sonuçlanması bizim hâlâ önemli bir sorunumuzdur” dedi. Özellikle belli bir yaşın üstünde olanlarda bu tablonun ölümcül olduğunu vurgulayan Ergönül “Zatürre ve bronşit açısından daha riskli gruplar özellikle 60 ve üzeri. Hele hele 80’i geçtikten sonra gerçekten birçok hastalık ciddi seyredebiliyor. Türkiye’de grip kasım, şubat sonu, mart gibi tepe noktasına ulaşıyor” ifadelerini kullandı. Ergönül, nöroloji, kalp, böbrek gibi kronik hastalığı olan 65 yaş üzerindeki kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi.
KLİMİK Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin de Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre antibiyotik kullanımının 2-3 kat fazla olduğunu dile getirdi. Antibiyotiklerin reçete ile satılması ve beta testi uygulamasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Tekin “Antibiyotik yazmadığı için şiddete maruz kalan meslektaşlarımız var” diye konuştu.
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ