Konya
°C
Yeni Meram
09.10.2023 10:39

Bisikletin başkenti Konya'da, bisiklet sürülebilecek yerler

Elverişli coğrafi özellikleri ve tarihsel, kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahip olan Konya, 550 kilometrelik bisiklet yoluyla Türkiye'nin diğer şehirlerine örnek oluyor. 'Bisiklet Şehri' olarakta bilinen kentte bisiklet severler için bisiklet sürülebilecek yerleri derledik.

A+
A-
09.10.2023 10:39
09.10.2023 11:43
0
1862
ABONE OL

Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı Konya'da, kullanımı her geçen gün artıyor. Tarihsel ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahip olan Konya bisiklet sürmek için oldukçada uygun bir yapıya sahip. 

40.841 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük ili olan Konya, tarih boyunca yüzlerce farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir.

Çoğu yeri düz olan şehrin merkezinden başlayarak birçok park ve bahçeye bisikletle ulaşılabilir. Ayrıca, şehrin çevresindeki dağlara ve ormanlara da bisikletle gidilebilir.

Ayrıca şehirde 550 kilometre tanımlı bisiklet yolu bulunmaktadır. Konya genelinde 80 noktada bulunan bisiklet kiralama istasyonundan kredi kartı ya da Konyakart ile bisiklet kiralanabilmektedir. Kiralanan bisiklet aynı istasyona veya farklı bir istasyona teslim edilebilmektedir. Kiralama ve teslim alma işlemleri herhangi bir görevliye ihtiyaç duyulmadan, istenilen gün ve saatte gerçekleştirilebilmektedir. Sistem kapsamında 1000 adet akıllı bisiklet kullanılmaktadır.

Akıllı bisiklet istasyonlarının yerleri, kiralamaya uygun bisikletin bulunup bulunmadığı, bisikletin teslim edilebileceği boş peronun bulunup bulunmadığı ve buna benzer bilgiler web sayfasından ya da Mobil Konya Uygulaması’ndan sorgulanabilmektedir.

Konya bisiklet tramvayı nedir? 

Türkiye'nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip olan Konya'da, bisikletliler için dizayn edilen, kentte sadece bisikletlilerin kullanabildiği bir ‘bisiklet tramvayı’ da bulunuyor.

550 kilometreyle Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip olan Konya’da, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında nostaljik tramvaylardan biri bisiklet tramvayına dönüştürüldü.  

"Bisiklet tramvayı bisikletli yolcularını taşımasının yanında ayrıca önemli bir
farkındalık projesidir. Dış kısmı kırmızı renkle kaplanan ve üzerinde bisiklet figürleri
yer alan böyle bir tramvayın şehirde dolaşması, hem şehirde yaşayanlar hem de
şehre gelen turistler açısından bisiklet kültürünün oluşması ve yaygınlaşmasında
oldukça önemli bir katkı sunmaktadır." 

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesinin ATUS uygulamasından bisiklet tramvayı saatlerini ve duraklarınıda öğrenebilirsiniz. 

Konya'da bisiklet sürülecek yerler 

Konyada bisiklet sürülecek yerlerden bazılarını sizler için derledik,

Alaaddin Tepesi: Alaaddin Tepesi, Konya’nın en önemli tarihi mekanlarından biridir. Tepeden şehrin muhteşem manzarasını seyredebilir ve bisiklete binebilirsiniz.

Mevlana Müzesi: Mevlana Müzesi, Konya’nın en önemli kültürel mekanlarından biridir. Müzede, Mevlana ve Mevlevilik hakkında bilgi edinebilir ve ve çevresindeki tarihi / kültürel alanlarda bisiklete binebilirsiniz.

Tarihi Bedesten Çarşısı: Tarihi Bedesten Çarşısı’nda bisiklet sürmeye başlayarak Alaaddin Camii, Atatürk Müzesi gibi mekanları bisikletle gezebilirsiniz.

Karatay: Konya’nın Karatay ilçesinde özel bir şirket her sene laleler dikiyor. Bu lale tarlalarının arasından geçerek keyifli bir sürüş yapabilirsiniz.

Sille: Sille, Konya’nın eski bir ilçesidir. Sille’de tarihi evleri ve sokakları gezebilir ve bisiklete binebilirsiniz.

Beyşehir Gölü: Beyşehir Gölü, Konya’nın en büyük gölüdür. Gölün çevresinde bisiklete binebilir ve göl manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca çevredeki patikalarda keyifli sürüşler gerçekleştirebilirsiniz.

Konya, düz yolları ile pek çok yerinde bisiklet sürmeye uygun olduğu için siz de bisikletinizle Konya’yı gezebilirsiniz. 

 M. Habib Mutlu 

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.