Konya
°C
Yeni Meram

2021-2022 DEĞERLENDİRMESİ

2021-2022 DEĞERLENDİRMESİ- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
03.01.2022 01:59
02.01.2022 15:00
0
2647
ABONE OL


Yeni bir yıla daha girdik. Kimileri ömürden bir yıl daha gitmesinin hüznünü yaşarken kimileri de bir yıl daha olgunlaştığı için mutlu. Ama sonuçta hele belli bir dönemden sonra, yıllar su gibi akıp geçiyor. Kutlama ile girenleri düşünürsek de her dakika dünyanın farklı bölgelerinde ve şehirlerinde 10’dan geriye bir bir saymalar...
Öncelikle şu temennide bulunmalıyız: Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. Yeni yılda Rabbim ülkemiz ve insanlık alemi için hayırlı olanı nasip etsin.
Geçmiş yılın bir değerlendirmesini yapacak olursak en çok gündem olan konu pandemi ve ekonomi. Altı milyona yakın insanın hayatını kaybettiği bir korona illeti, bırakıp gideceğe de benzemiyor. Mutasyondan mutasyona atlama yapıyor. Birinci aşıdan sonra dördüncü aşıyı da konuşur olduk. Şu anda gündemimiz, hatırlatma aşısı. Aşı olmamakta direnen ülke insanı ve şehirlerimiz var. Bu arada Konya’mızı haritada mavi renge geçiremedik. Konya aşılama oranında yüzde 75’i bir türlü geçemedi.
İyiliğimizi istemeyen şer güçleri hep bahane olarak ürettik. Zürriyetimizi kesecekler safsatasını ürettik. Pekala “Yerli aşı olana kadar aşı olmam” diyenler buyursun, TURKOVAC milli aşımız uygulanmaya başlandı. O vakit “Haydi Konyalı, aşıya” demenin tam vakti. Kaldı ki BioNTech aşısını bulup dünyanın kullanımına sunan zaten iki Türk profesör Uğur Şahin ve Özlem Türeci değil miydi?
Sağlıkçıların söylemi, dünya nüfusunun yüzde 70’inin aşı olmaması halinde korona illetinin bitmeyeceği yönünde. Hele şu mevsimde Omicron mutasyonundan sonra rakamlar yine zirveye koşuyor, önlemlerimiz ise gevşedi. Seccadesiz namazlar, maskesiz asansörler, önlem alınmayan toplantılar, düğün dernekler, seyircili, bol seyircili spor müsabakaları vs. vs… En önemlisi de Avrupa’da sıkça gördüğümüz, bize de sirayet etmesi muhtemel olan aşının ve pandemi tedbirlerinin kaldırılması istenen toplantılar, gösteriler, mitingler…
İşin iyi tarafı da şu: Dünya üzerinde kendi aşısını üreten ülkeden biri de Türkiye’dir. Pandemi sürecinde Türkiye, Avrupa ve dünyaya ders verircesine sağlık çalışmalarında bulunmuştur. Beklentimiz ise 2022’de pandemi sürecinin tarihe karışmasıdır. Diğer önemli, belki de en önemli konumuz ise ekonomidir. Faizin düşürülmesi, döviz ve altındaki hareketlilik üzerine 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı sistemine geçilmiştir. Dolarda 18 TL’ye dayanan döviz, müdahalenin ardından 11 TL’nin altına kadar gerilemiştir. Ancak tüm müdahalelere rağmen dolar şimdilik 13 TL civarında seyir halindedir. Altın için de yapılan bu garantili mevduat hesabına rağmen gram altın 636 TL’ye kadar gerilemişken bu günlerde 767 lira mertebesine kadar yükseldi.
Altın ve dövizle birlikte yükselişe geçen fiyatlarda afaki artışlar meydana geldi. TÜİK verilerine göre yüzde 21 civarındaki enflasyon değeri, birilerine göre de yüzde 58,5 mertebesindeydi. Hatta temel gıda maddelerindeki artışlar bazı kalemlerde çok daha yükseklere çıktı. İşin tuhaf tarafı dolardaki 18 TL’den 13 TL’ye düşüş, market fiyatlarına yansımadı. Yakın bir gelecekte de hızla yansıyacağa benzemiyor. Devletin denetim mekanizmaları çalışacaktır muhtemelen. Ancak temel girdi fiyatlarındaki yüksek rakamların fiyat artışlarını da birebir etkileyeceği aşikâr.
Tüm bunları dikkate alan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, asgari ücreti yüzde 50’nin üzerinde artırarak büyük bir fedakarlıkta bulundu. Ancak asgari ücret yansımalarını ocak ayından sonra göreceğiz. İnşallah raflardaki etiket fiyatları, yeni asgari ücret uygulamasından sonra değişmez. Fiyat artışı ya da zam gelmez.
Siyasette de bir yeni yaklaşım söz konusu. 2023’e bir yıl kaldı. Normal seçimlere de 1,5 yıldan az bir zaman var. Bu memlekette bundan böyle sık sık siyasi gündem değişir. Birileri kâğıt üzerinde de olsa kayyum atar. Siyasi parti ve siyasi liderlerin yeni dost, yaren ve ittifaklarını 2022’de daha sık göreceğiz. Bakalım ittifaklardaki partilerin dağılımları ve özgül ağırlıkları ne olacak? Ülkede ve Konya’da 2021 yılı içerinde önemli projelere imza atıldı, bundan sonrasında da böyle olacak. Burası anlı şanlı Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Gelişmeye ve büyümeye devam ederiz, edeceğiz Allah’ın izniyle. 2023’ün şifreleri seçim, ittifak ve ekonomi, ekonomi, ekonomi olacak gibi…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.