Yılların Sırçalı Medrese Caddesi artık “Kobani yokuşu” olarak anılıyor. Şükran Mahallesi’nde bulunan caddeye tam anlamı ile Suriyeli akını var. Cadde üzerinde bulunan esnaf, işyerini Suriyelilere kiralayarak bir bir mahalleden giderken, cadde de Suriyelilere kaldı. Sadece bu cadde üzerinde Suriyeli esnaf sayısı 50’yi geçti. Türk esnaf sayısı ise, 10 civarında. Caddede her an bir olay yaşanacakmış gibi herkes tedirgin durumda. Caddenin belli kısmına toplanan kalabalık gruplar kavgaya sebebiyet verirken, caddenin hemen başında ise anlık müdahale için polis ekipleri bekliyor. Bisiklet tamirciliği yapan bir Konyalı kadın esnaf harici, caddede neredeyse kadın hiç görülmüyor. Kadınlar, bu caddeyi geçiş güzergâhı olarak bile kullanmak istemiyor. Ayrıca Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi de bu cadde üzerinde bulunuyor. Fakat bu cadde artık Suriyeli yoğunluğundan dolayı, “Kobani yokuşu”, “Suriyeli Mahallesi” yada “Konya’nın Halep’i” olarak anılıyor. Ayrıca, cadde üzerindeki olaylardan bazı Suriyeliler de rahatsızlık duyuyor. Yeni Meram’a konuşan ve Suriye’nin sahil şehri Laskiye’den 3 buçuk yıl önce Konya’ya gelen 24 yaşındaki Nurikel Ahmet, caddenin 2 yıl öncesine kadar daha güzel olduğunu söylüyor.
“MAHALLE BOZULDU”
Nurikel Ahmet, “3 buçuk yıldır bu mahallede yaşıyor ve burada kuaförlük yapıyorum. Bu cadde üzerinde çok kavga oluyor. Ben de Suriyeliyim fakat cadde üzerinde toplanan kalabalıkları doğru bulmuyorum. Cadde üzerinde kalabalıkların toplanmasına izin verilmemeli. Burada çok kişi bu durumdan rahatsız. 2 yıl önce mahalle bozuldu. Kardeşçe yaşıyorduk. Her insanın yanlışı oluyor. Türk olsun Suriyeli olsun yanlışı olabiliyor. Ama Suriyelilerin gerçekten yanlışları var. Mahallede bir iletişim sorunu yaşanıyor” ifadelerine yer veriyor. Yurt dışına gitmeyi düşünmediklerini de aktaran Suriyeli esnaf, “Suriye’deyken Konya’yı biliyordum. 7 sene öncesinde de Konya’ya gezmeye gelmiştim. Ailemiz 12 nüfusludur. Şuan tek başıma çalışıyorum ve ailemi geçindirecek parayı kazanıyorum. Ben yurtdışına gitmeyi düşünmüyorum. Yurtdışına gidiş yolu sıkıntılıdır. Yurtdışına çalışmak için giden çok. Oradaki bazı tanıdıklarımızdan haber alıyoruz. Şuan orada çadırlarda yaşıyorlar” diyor.
“KENDİLERİNCE MİLLİYETÇİLİK YAPIYORLAR”
Cadde üzerinde çiçekçilik yapan bir Konyalı esnaf ise, “ Cadde üzerinde esnaflık yapan kişiler burayı terk etti. Mülk sahibi arkadaşlar fırsatçılık yaptı. 100 Liraya kiraya verilen işyerlerini, 200 lira bedeller ile kiraya verdiler. İş yeri kiraları cadde üzerinde bir anda arttı. Bin liraya kadar kiralar çıktı. Cadde, Sırçalı Medrese Caddesi olarak biliniyordu. “Kobani yokuşu”, “Suriye Mahallesi”, “Konya’nın Halep’i” olarak anılıyor. Türk esnaf sayısı bir elin parmağını geçmezken, Suriyeli esnaf sayısı 50’nin üzerinde. Türk malı çok az satıyorlar. Kendilerince milliyetçilik yapıyorlar. Buraya gelenlerin çoğunlu Suriye’nin sorunlu insanları. Bir Suriyelinin, sadece tek çiçeğe bin lira para verdiğini ben biliyorum. Bu Suriyelinin garibanlığı nerde?” diyerek şikâyetini dile getiriyor.
Salih KÖPRÜLÜ
Aksaray’da uyuşturucu operasyonu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.