Konya
°C
Yeni Meram

ANIZ YAKANLARA HER DEKAR İÇİN 109,49 TL CEZA

ANIZ YAKANLARA HER DEKAR İÇİN 109,49 TL CEZA- Tülin Kalın AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.07.2022 01:55
14.07.2022 16:12
0
1759
ABONE OL

Anız: Tarımsal üretim sonucunda hasat edilen tahılların toprakta kalan kök ve saplarına ANIZ denilmektedir.
Çiftçilerimizin anızı yakma nedenleri;
Bölgemizde Hububat hasadı biçerdöverle yapılmakta olup, hasat sırasında iyi bir tarla tesviyesinin olmaması sebebiyle saplar yüksekten kesilerek toprak yüzeyinde fazla miktarda bitki sapı kalmakta iyi bir tohum yatağı hazırlanmasına imkân vermemektedir. Üreticilerimiz iyi bir tohum yatağı hazırlamak, kolay ekim yapmak, yabancı otları temizlemek, hastalık ve zararlıları yok etmek, ikinci ürün için az masraf etmek için anızı yakmaktadır. Fakat anızı yakmak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozmaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir. Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır.
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağımızın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamalıyız.
Anızı yakan geleceğini yakar ,üreticiler anıza direk ekim konusunda bilgilendirilmeli gerekli ekim makineleri demostrasyonları yapılıp üretici anıza direk ekime teşvik edilmelidir. Biçerdöver sürücülerinin operatör belgesi olmalıdır, anızın yakılmasına meydan vermeyecek mümkün olan en alt seviyeden biçim yapmaya dikkat etmelidir. Kırsal alanda çalışan biçer-döverler dâhil tüm araçlarda yangın söndürücü bulundurulmalıdır. Tüm biçerdöver kullanıcıları iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim almış olsun ki daha dikkatli ve güvenli bir çalışma yapabilsinler.
Anızın yakılmaması için gerekli cezai işlemlerde yasal dayanaklar vardır. ) Cezai işlemlerde yasal dayanaklar: 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun, Ek-1 Maddesinin
(c) bendinde “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona
sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” denilmektedir. Buna ilaveten; “Çevre ve Şehircilik
Bakanlığının Resmi Gazetede yayınlanan 2022/1 no’lu
Tebliğin, (l) bendinde "anız yakanlara her dekar için 109,49 TL idari para cezası verilir. Anız
yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda
ceza beş kat artırılır." açıklamasına dayanılarak hazırlanmıştır.

TOPRAĞIN KORUNMASI TÜM PAYDAŞLARIN KATKISI İLE SAĞLANACAKTIR -Çiftçi eğitimi programlarında anız yangınları ve zararları anlatılmalıdır. -Eğitim-yayım çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çevrede duyarlılık artırılmalıdır. Anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim yerlerindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda ,toprak ve çevreye zararlar hususunda tarım danışmanları tarafından bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmeler mahalle toplantıları şeklinde yapılmalıdır. Yollardaki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılmalı Yol kenarlarında, anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılmalıdır.
Günümüzde anız yakmak orman yangınlarına sebep olmaktadır. Ormanlarımızın kıyısında olan buğday ve arpa tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Ülkemizde her yıl anız yangınları ile yakılan ve canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dönüm ormanımız yanarak kül olmaktadır.
ANIZIN YAKILMASINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ ? I-Toplanan anız artıklarının hayvan yetiştiriciliğinde altlık olarak kullanılarak, elde edilen hayvan gübresini, anızın toplandığı tarlalara uygulamalıyız.
2- Anızı malç olarak toprağa karıştırabiliriz. 3-Biçerdöverle hububat hasadını, toprak yüzeyine yakın yapmalıyız. 4-Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı alet ekipman kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır. 5-Anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye, dönüşmesini sağlamak amacı ile toprağa, Tarım danışmanlarının tavsiyesi ile gerekli uygulamalar yapılmalıdır. 6. Tohum yatağı hazırlamak için modern tarım teknikleri kullanılmalıdır. 7. Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmelidir. 8. Anıza doğrudan ekim metotları üreticilere anlatılmalıdır.
Üretimden hasatta kadar ÜRETİCİLERİN bilinçlendirilmesinde tüm paydaşların katkısı önemlidir.
Uzman Tarım Danışmanı Tülin Kalın Aysan

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.