Konya
°C
Yeni Meram

ANIZ YANGINLARI

ANIZ YANGINLARI-Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.06.2021 01:02
22.06.2021 16:05
0
2100
ABONE OL

ANIZ NEDİR?

Tarımsal üretim sonucunda hasat edilen tahılların toprakta kalan kök ve saplarına ANIZ denilmektedir.


Çiftçilerimiz ANIZI neden yakarlar?


Üreticilerimiz iyi bir tohum yatağı hazırlamak, kolay ekim yapmak, yabancı otları temizlemek, hastalık ve zararlıları yok etmek, ikinci ürün için az masraf etmek için anızı yakmaktadır.


ANIZI YAKINCA NELER OLUR?

Anızı yakmak toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozmaktadır.


Anızı yaktığımız zaman toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin elementleri ihtiyaçlarının karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir. Bitki artıkları toprağı su ve rüzgâr erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir. Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artar, sap artıkları çürüyerek toprağın Karbon, Azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır.


ANIZIN YAKILMAMASI İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağımızın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamalıyız.
Anızı yakan geleceğini yakar, üreticiler anıza direk ekim konusunda bilgilendirilmeli gerekli ekim makinaları demostrasyonları yapılıp üretici anıza direk ekime teşvik edilmelidir. Biçerdöver sürücüleri operatör belgesi olmalıdır, anızın yakılmasına meydan vermeyecek mümkün olan en alt seviyeden biçim yapmaya dikkat etmelidir. Kırsal alanda çalışan biçer-döverler dâhil tüm araçlarda yangın söndürücü bulundurulmalıdır. Tüm biçerdöver kullanıcıları iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim almış olsun ki daha dikkatli ve güvenli bir çalışma yapabilsinler. Anızın yakılmaması için gerekli cezai işlemlerde yasal dayanaklar vardır.


Cezai İşlemlerde yasal dayanaklar: 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun, Ek-1 Maddesi “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” denilmektedir.


TOPRAĞIN KORUNMASI TÜM PAYDAŞLARIN KATKISI İLE SAĞLANACAKTIR


-Çiftçi eğitimi programlarında anız yangınları ve zararları anlatılmalıdır.
-Eğitim-yayım çalışmalarında sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla çevrede duyarlılık artırılmalıdır. Anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim yerlerindeki çiftçiler, anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda ,toprak ve çevreye zararlar hususunda tarım danışmanları tarafından bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirmeler mahalle toplantıları şeklinde yapılmalıdır. Yollardaki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılmalı Yol kenarlarında, anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar asılmalıdır. Günümüzde anız yakmak orman yangınlarına sebep olmaktadır. Ormanlarımızın kıyısında olan buğday ve arpa tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Ülkemizde her yıl anız yangınları ile yakılan ve canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dönüm ormanımız yanarak kül olmaktadır.

ÜRETİCİLERİN ANIZI YAKMASINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİZ?


I-Toplanan anız artıklarının hayvan yetiştiriciliğinde altlık olarak kullanılarak, elde edilen hayvan gübresini, anızın toplandığı tarlalara VERMELİYİZ.
2- Anızı malç olarak toprağa karıştırabiliriz.
3-Biçerdöverle hububat hasadını, toprak yüzeyine yakın yapmalıyız.
4-Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı alet ekipman kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır.
5-Anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye, dönüşmesini sağlamak amacı ile toprağa, Tarım danışmanlarının tavsiyesi ile gerekli uygulamalar yapılmalıdır.
6. Tohum yatağı hazırlamak için modern tarım teknikleri kullanılmalıdır.
7. Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmelidir.
8. Anıza doğrudan ekim metotları üreticilere anlatılmalıdır.
Üretimden hasata kadar TÜM ÜRETİCİLER bilinçlendirilmelidir. Bunun için tüm paydaşlar katkı sağlamalıdırlar.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.