AYÇİÇEĞİ HASADI
AYÇİÇEĞİ HASADI- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Bölgemizde ayçiçeği hasadı başlamıştır. Ülkemizde Nisan başı, Mayıs ortasında ekilen ayçiçeği genelde ağustos sonu ve eylül ayında hasat edilir. Ortalama olarak 120-130 günlük bir yetişme periyodu vardır. Bu periyodun uzunluğu yaz dönemindeki sıcaklığa, yağış miktarına nem oranına ve bitki besin elementlerine bağlıdır.
Ayçiçeğinde hasat zamanı önemlidir zamanında yapılmayan hasat tanede dökmeye sebep olacağından, ayçiçeği hasadı fazla geciktirilmeden yapılmalıdır.
Konya Şeker, ayçiçeği avans fiyatlarını açıklayarak ayçiçeği alımına başlamıştır.30.08.2021 tarihinde uygulanacak günlük avans fiyatlar 44 yağ ve 8 nem oranındaki ayçiçeği için 5.368 TL/ton, 45 yağ ve 8 nem ayçiçeği için 5.450 TL/ton, 50 yağ ayçiçeği için 5.859 TL/ton olarak belirlenmiştir.
AYÇİÇEĞİ HASATINA BAŞLAMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
1-Fizyolojik olgunluğa erişmiş olması gerekir.
2-Sahada gözlemlediğimiz ayçiçeği tablasının arkası ve tabla kenarındaki brakte yapraklarının % 50'si kahverengi renge dönüştüğünde ve bitkiler çiçeklenmeden yaklaşık 30 ile 45 gün sonra tane nemi % 35'e ulaştığında fizyolojik olgunluğa erişmektedir.
Fakat iklim şartlarına bağlı olarak bu sürelerde artma veya azalma olabilir sahada buna dikkat etmeliyiz.
2- Hasadın yapılabilmesi için ayçiçeği tablasının, ayçiçeği gövdesinin ve ayçiçeği yaprakların tamamen kahverengi renge dönüşmüş olması gereklidir.
3- Ayçiçeği yapraklarının ve tabla üzerindeki çiçeklerinin kuruyup dökülmüş, tablanın etli kısmının da kurumuş olması gerekir.
4-Ayçiçeği yağlı tohuma sahip olduğu için yüksek nemde depolandığında, taneler kısa zamanda kızışır ve bozulur. Bu nedenle hasatta tane neminin % 10'un altında olmasına dikkat edilmelidir.
5- Depolama şartlarının uygun olması için tane nemi 10’un altında ve taneler temiz olmalıdır. % 8'in altında depolanan tohumlarda hastalık ve zararlı faaliyetleri olmamakta tane zararlılarının çoğalması ve zararı önlenmektedir.
6- Hasat sonrası tane nemi % 11-12 civarında ise depo havalandırılmalı, taneler serin tutulmalı, kızışma önlenmelidir. Fazla miktarda tane çiçekleri ve yaprak ve sap artıkları varsa bunlar yağ kalitesini düşürmektedir.
7-. Depolanmış ayçiçeğinde bazı böcek türleri zararlı olabilir. Depoda böcek görülürse fümigasyon uygulanmalıdır.
Fumigasyon, zararlılardan korunma metodudur. Zararlı olan haşere, böcek kapalı bir ortamda gaz halde kimyasal maddeler verilerek boğulur. Fumigasyon tehlikeli bir operasyondur fumigasyonu gerçekleştirecek kişilerin resmi sertifikasının olup olmadığına dikkat ediniz.
Biçerdöverler tabla değişiklikleriyle ayçiçeği hasadına uygun hale getirilebilir. Bu ekipmanları kullanan operatörlerin belgelerinin olmasına ve dane kaybının önlenmesine dikkat etmeliyiz.
Konya bölge gazetesi Yeni Meram'da tüm üreticilerimize güncel olarak bilgilerimi aktarmada katkı sağlayan Sayın Genel Müdürüm Mehmet Hançerli Bey İmtiyaz sahibi Sayın Ömer Sarıkulak, Yazı işleri müdürü Sayın Adnan Yıldırım Bey ve tüm ekibe 28 Ağustos 1950 de kurulan gazetemizdeki bayrağın taşınmasındaki katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ederim.
Yeni Meram gazetesinin 72. yaşı kutlu olsun.
Uzman Tarım Danışmanı: Tülin Kalın Aysan
Sağlıklı günler dileğimle.
-
Çiftçi Mehmet2021-09-02 14:35:36Ne diyosun ablacım sen. Yazı yazmak için yazı yazmışın. Boş yapmayı bırakın da çiftçinin sorunlarını yazın. Girdi maliyetleri geçen seneden%40 arttı. Şu an alınan fiyatlar geçen seneyle aynı. Yok hasat şöyle yapılır yok böyle yazılır yazmışın. Dededen kalan tecrübemizden daha mı iyi biliyorsunuz. Elin yabancı çiftçisine para kazandırıp yerli üretim teşvik edilmiyor. İthalat düşürülmüyor. Bunları yazın. Tabi yazabilirseniz...