BAĞ ZARARLISI SALKIM GÜVESİ NEDİR?
BAĞ ZARARLISI SALKIM GÜVESİ NEDİR?- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Bağlarda zararlı olan salkım güvesini nasıl tanıyabiliriz? Yumurtaları çok küçük olup genellikle mercimek tanesine benzerler. Yumurtalar şeffaf soluk sarı ve yeşil sarı karışımı renktedirler. Gündüzleri sedef gibi pırıltılıdırlar. Larva ise bal rengi baş kapsülü, sarımsı yeşil vücut rengi ile çok hareketlidir. Kendini salgıladığı ince bir iplikle sarkıtabilir. Larva asmanın gizli yerlerinde, örneğin asma kabukları altında veya çatlaklarında ördüğü beyaz bir kokon içinde beslenmeden hareketsiz olarak PREPUPA dönemini geçirir. Aynı kokon içinde pupa olur. Pupa kahverengi renklidir. Salkım güvesi kışı asma kabukları altında pupa halinde geçirir. Erginlerinin ise üst kanatların zemini gri renkte olup üzeri gri-mavi, kahverengi, kızılımsı-sarı ve zeytin yeşili renklerle mozaik gibi işlenmiş haldedir. Alt kanatlar açık parlak gri renkte, açık sarı, mavi pırıltılıdır. Etrafı saçaklıdır. Erkek kelebeklerin vücudunun son kısmı ince uzundur. Dişilerin yuvarlak ve daha geniştir. İlkbaharda kelebekler görülür. Gündüzleri asmanın iç kısımlarında hareketsiz dururlar. Akşamüstü güneş battıktan sonra sıcaklığın +10°C’nin üstünde olduğu saatlerde uçuşmaya başlarlar. Kelebekler için en uygun uçuş sıcaklığı 20-27°C’tır.
SALKIM GÜVESİNİN ZARAR ŞEKLİNİ NASIL ANLAYABİLİRİZ?
1.DÖL larvaların tomurcuk ve çiçeklerde,
2.DÖL larvaların koruklarda,
3.DÖL larvaların olgun üzüm tanelerinde. Olgun üzümde beslenmede yer değiştirme daha sık olduğundan bir larvanın zarar verdiği tane sayısı daha fazladır. Ayrıca olgun tanelerden akan şekerli su saprofit fungusların çoğalmasına neden olduğu için zararı kolaylıkla görebiliriz.
4.DÖL meydana gelirse neferlerde zararlarını bariz şekilde görebiliriz. (Nefer: Asmanın 2. kez verdiği küçük taneli üzüm).
Salkım güvesi larvaları bağda tomurcuk, çiçek, koruk ve olgun taneleri yiyerek zarar verirler.
ASMADA SEYREK TANENİN SEBEBİ NEDİR?
Tomurcuk ve çiçek devresinde; larva tomurcuk ve çiçek içinde beslenir ve salgıladığı ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak ÇİLKİMLERİ küme haline getirir. Tomurcuk ve çiçekler dökülür. Böylece zarar gören salkımlar seyrek taneli olurlar.
SALKIM GÜVESİNİN DOĞAL DÜŞMANLARI HANGİLERİDİR?
Yumurta larva parazitoitleri (As cogaster gu adridentatus Wesu,As cogaster sp.) Larva parazitoitleri (Bassus consprcus Wesm ,Campoplex sp vd.) Pupa parazitoitleri (Pimpla spuria Gray,Dcaelotus sp vd.)
SALKIM GÜVESİNİN KONUKCULARI NELERDİR?
Asma, Defne, Orman asması, Hünnap, Böğürtlen bazı konukçularındandır
SALKIM GÜVESİNİN MÜCADELESİNDE KÜLTÜREL ÖNLEMLER OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?
Asmayı askıya almalıyız çünkü larvalar sıcaklık ve nem bakımından asmanın iç ve alt kısımlarında faaliyet gösterirler. Aralamayı ve uç almayı asmanın iç kısmını havadar tutacak şekilde uygulamalıyız. Bağda yabancı ot mücadelesini yapmalıyız. Kavlamış kabukları ve bitki artıklarını bağdan toplamalıyız böylece zararlının faaliyetini azaltmış oluruz.
SALKIM GÜVESİ İÇİN BİYOLOJİK OLARAK NASIL MÜCADELE EDEBİLİRİZ?
Doğal düşmanların korunmasına ve etkinliklerinin arttırılmasına yönelik önlemler almalıyız. Çevreye ve doğal düşmanlara etkisi düşük pestisitler uygulanmalıdır. Larvaların beslenmesi yoluyla bünyelerine giren ve ölümlerine yol açan ruhsatlı biyopreparatlar uygulanabilir. Bağ kenarında doğal düşmanlar için çok yıllık barınak bitkiler (yabani gül ve böğürtlen) yetiştirmeliyiz. Besin kaynağı olan nane, yabani havuç ve rezene gibi çiçekli bitkiler korunmalı, eğer yoksa bağ yakınlarında yetiştirilmelidir.
SALKIM GÜVESİ İÇİN BİYOTEKNİK OLARAK NASIL MÜCADELE EDEBİLİRİZ?
Çiftleşmeyi Engelleme: Dişi böceklerin çiftleşmek için salgıladığı feromonun yapay olarak üretilip yayıcılarla belirli bir alana dağıtılması sonucu yoğun bir koku bulutu oluşturulması ve böylelikle erkeklerin dişilere çiftleşme amacıyla ulaşmasının engellenmesidir. Çiftleşmemiş dişilerin bıraktığı yumurtalardan larva meydana gelmeyeceği için üzümdeler de zarar olmaz.
Oto-Şaşırtma Tekniği: Elektrostatik bir tozun dişi feromonu ile karıştırılarak hedef alana uygulanmasıdır. Böylece dişi feromonu tarafından cezbedilen erkek kelebekler, feromon ile karışık halde bulunan elektrostatik toza değdikleri anda vücutlarına bulaşan ve kendi antenlerini kaplayan dişi feromonu nedeniyle dişileri bulup çiftleşemez, dişilerin bıraktığı yumurtalar döllenemediği içinde zarar veremezler.
SALKIM GÜVESİ İÇİN KİMYASAL OLARAK NASIL MÜCADELE EDEBİLİRİZ?
Orta Anadolu Bölgesi’nde zararlının 2 döl verdiği saptandığından 2 ilaçlama yeterlidir. Birinci döl için maksimum uçuştan 5-6 gün sonra, 2. döl için maksimum uçuştan hemen sonraki gün ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama tekniğinde ilaçların özellikle salkımları kaplayacak şekilde uygulanmasına dikkat etmeliyiz.
Uygulama zamanı ne zaman olmalıdır?
İlk kelebeklerinin eşeysel çekici tuzaklarda yakalanması ile birlikte hemen uygulanmalıdır. Uygulama dozu, yöntemi için ilgili uzman tarım danışmanınızdan bilgi alarak SALKIM GÜVESİNİN ekonomik zararlarından korunmuş olunuz. Bereketli bağ bozumu dileğimle, sağlıklı günler dilerim.
Uzman tarım danışmanı: Tülin Kalın Aysan
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.