BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANLARI
BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANLARI- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi
Problem gün geçtikçe büyüyor. Medyadan takip ediyoruz. Sokak hayvanları tarafından paramparça edilen her yaştan canlar. Öyle ki eskiden tekil halde yapılan saldırılar, koloniler halinde oluyor. Ülke olarak başımıza çok büyük felaketler gelmedikçe pek bir önlem almıyoruz. Bolu’daki otel yangınında kavrulan canlardan sonra otel denetimlerine başlıyoruz. Sonradan fark ediyoruz ki otellerin çoğunda yangın tesisatında problem var. Sonrasında onlarca oteli kapatıyoruz.
Sokak hayvanlarının aramızdan ayırdığı, parçaladığı onlarca insanımız yetmedi sanki. Daha büyük çaplı bir kıyıma mı gerek var? Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanmış üzerinde aylarca çalışılmış ve bütün önlemleri alacak şekilde yasal bir düzenleme yapılmış. İşlem belli. Bu iş yerel yönetimler uhdesine bırakılmış. Kanunun çözümü için hayvan barınakları, kısırlaştırma, hayvan sahiplendirme ve tehlike boyutunda olan hayvanların uyutulmasına kadar her türlü yetkiyi sana vermiş. Yerel yönetimler sorumluluk ve yetkinin birlikte verildiği bu önemli problemi çözmekle mükellefler.
Yurdum insanı ve bireyleri, kurumları, kendilerine inisiyatifli yetki verildiği anda siyaset devreye giriyor. Bu ilmi siyaset, hayvanlar tarafından paramparça edilen insanların da önüne geçiyor. Pekala kullanılan inisiyatif nedir? Burada barınaklar kuruyorsunuz, kısırlaştırma merkezleri kuruyorsunuz, hayvanları topluyorsunuz, 30 gün süre zarfında isteyenlere sahiplendiriyorsunuz. Sonrasında bu hayvanların içerisinde halkın sağlığını direkt olarak etkilemesi muhtemel azgın hayvanları veteriner hekimin raporu doğrultusunda uyutabiliyorsunuz.
Bütün inisiyatif uyutma aşamasında ortaya çıkıyor. Kimi belediyeler siyasi tercihlerinden, parti tercihlerinden dolayı veterinerlerine rapor tutmama talimatı veriyor. Kimi belediyeler de sokak hayvanları derneklerinden çekindiklerinden dolayı kimseyle kötü olmak istemiyor.
Yerel yöneticilerimiz herkesle, her kesimle iyi olmak durumunda değiller. Bir yerde bir hizmet için kamulaştırma gerekiyorsa bazı insanları memnun edemezsiniz. Ancak bu endişe ile hareket edip kamulaştırma yapmazsanız bu durumda bütün insanları memnun edemezsiniz. Bu endişe ile yola çıkarsanız zabıta denetimlerini de yapmamamız gerekebilir. İnsanlar bozuk gıda tükettiklerinde de halkın sağlığı ile oynamış olursunuz.
Belediyelerin veteriner hekimi siyasi tercihleri bir kenara bırakıp raporunu tutacak, sahiplenilmeyen sokak hayvanlarını uyutacak. Uyutmazsanız o hayvanlar memleket insanını canlı canlı parçalamakta. Başka çözüm varsa bilen ön taraftan buyursun. Bu hayvanların ömrü 12-15 yıl kadar. Bir de yaşadığı ortam ve beslenmesi de bu ömre etki ediyor. Daha önceden de yazdık. Sayı olarak kısırlaştırma ile bu meseleyi kısa vadede çözmek mümkün görünmüyor.
Her seferinde Avrupa’dan, Amerika’dan örnek veren hayran kitlemiz neredesiniz? Oralarda sahipsiz sokak hayvanı var mı? İnsanlar evcil hayvanlarını sokaklarda ağzı maskeli ve bağlı olarak gezdirmiyorlar mı? Hayvanların atıklarının çöpe atılması için ellerinde poşetlerle gezmiyorlar mı? Caydırıcı cezalar uygulanmıyor mu?
Yaratılanlar aslına rücu ediyor. “Asıl azmaz, bal kokmaz. Kokarsa yağ kokar, aslı ayrandır.” Der büyüklerimiz. Ebeveynleri canavar da denilen kurt olan bu hayvanlar, asıllarına dönüyor. Sürüleri parçalayan köpekleri görüyoruz. Hem de sadece boğazlıyorlar, büyük ebeveynleri gibi. En tehlikelisi de sokaklarda insanların fazlaca bulunmadığı sabah erken ve gece geç saatlerde koloniler halinde gezen hayvanların arasına düşerseniz vay halinize.
Saygıdeğer yerel yöneticilerimiz, bu meselenin sorumlusu da, yetkilisi de sizsiniz. Dahası vebali de size aittir. Gerekeni yapmakla mükellefsiniz. Sorumluluğu ve görevi devlete ait olan ve milyarlar harcayarak “sporcu yetiştirme merkezleri” yapıyorsunuz. Tebrik ederiz. Ancak önce asli vazifenizi yapmakla mükellefsiniz. Hayattan koparılan ve koparılacak olan her bir canın sorumluluğu size aittir.
Yeni yöntemler bulmalısınız. Yeni tip hayvan toplama yöntemleri geliştirmelisiniz. Hayvanlar dahi kendilerini toplayan araçları öğrenmişler, kaçıyorlar. Yeni uygulamalar, hummalı bir çalışma, barınma tesisleri, kısırlaştırmanın toplu ihalesi ve azgınların uyutulması ve bir dizi önlem.
Aslında işin yetkilisi ve yetkililerini toplayıp şu talimatı vermek en pratik çözüm olmalı.
Ben altı ay sonra mücavir alanlarımın içinde başıboş hayvan görmeyeceğim. Çözüm üretin, gereğini yapın. Biz halkımıza karşı sorumluyuz.
Tamam!
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.