BUĞDAY VE ARPADA YABANCI OT MÜCADELESİ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Buğdayla yabancı otların rekabeti, toprak yüzüne çıktıktan hemen sonra başlamakta, mücadele geciktikçe ürün kaybı da artmaktadır. Buğday ve arpaya göre erken çimlenen ve daha hızlı gelişme gösteren yabancı otların zararı tarladaki yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Yoğunluğun çok yüksek olduğu tarlalarda ürünün tamamen yok olmasına ve hasadın güçleşmesine neden olurlar. Yabancı ot tohumları ürün içine karışarak onun satış değerini düşürürler. Yabancı otlar birçok hastalık etmeni ve zararlı böcekler için sığınma, üreme ve beslenme yeri oluşturarak da dolaylı zarara neden olurlar. Yetiştiricilik tekniği bakımından dar sıra arası mesafelere ekilen buğday ve arpada yabancı ot mücadelesi için kültürel önlemlere dikkat etmek gerekir.
Herbisit uygulamaları yapılmadan önce ilaç depoları dikkatle yıkanmalı, alet çalıştırılarak pülverizatör memeleri, manometre, basınç kontrol üniteleri ve bağlantı elemanları kontrol edilmelidir. Herbisitlerin tavsiye edilen dozunun tarlaya homojen dağılımını sağlamak için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. Herbisit uygulamalarında herbisit etiketinde belirtilen miktarda, herhangi bir ibare bulunmuyorsa dekara 20-40 litre su kullanılır. İlaçlama havanın rüzgârsız, yağışsız ve sıcaklığın 8-25°C olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Herbisit uygulamalarında herbisitlerin birbirleri ile karışabilirlik durumlarına dikkat etmek gerekir. Buğday ve arpanın farklı tarım ürünlerine yakın ekildiği alanlarda 2.4-D ester terkipli herbisitler yerine 2.4-D amin etkili maddeli herbisitlerin kullanılması gereklidir. Aynı etki mekanizmasına sahip herbisitler sürekli kullanılmamalıdır.
Kültürel Önlemler:
Yabancı otların bir alana bulaşmasının engellenmesi veya o alandaki yoğunluğunun azaltılmasına yönelik uygulamalardır. Ürün rotasyonu , Tarla kenarındaki yabancı otları imha etmek , Temiz tohumluk kullanımı , Tarlada kullanılan makine ve ekipmanın temizliğine dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele :
Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce buğday ve arpa tarlalarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi ve bu yabancı otları kontrol edebilen herbisitlerin seçilmesi gereklidir. Herbisitlerin etiket bilgilerine göre uygulama yapılmalıdır. Tavsiye edilenin altında veya üstünde herbisit dozlarının uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Üreticilerimizin kullanacakları tarım ilaçlarını ilgili bayide ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİNE reçete ile imza ve kaşe olmak üzere kayıt ettirerek kullanmasını tavsiye ederim.
Rabbim tüm hastalara acil şifalar versin inşallah. Sağlık dolu günler dileğimle..
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ