Konya
°C
Yeni Meram

BÜYÜK MEZARLIKLAR TIKA BASA DOLDU

BÜYÜK MEZARLIKLAR TIKA BASA DOLDU-Muammer BAĞCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
23.01.2024 00:59
22.01.2024 15:02
0
2502
ABONE OL

Büyük mezarlıklardan olan Musalla Mezarlığı genişleyebilir mi? Genişlemesi mümkündür. Şöyle bir önerim vardır. Musalla mezarlığı şu şekilde genişleyebilir: Şehitliğin arka tarafında büyük ağaçlar var. O ağaçlar sökülüp münasip bir yere nakledilmesi mümkündür. Polis müdürlüğünü istimlak etmek ve bu polis müdürlüğünün yeni sisteme göre modern, güzel bir bina yapmak suretiyle ortaya geniş bir alan çıkmaktadır. Bu genişleyen yer çok kıymetli olacağı için buraya defnedilecek yerler en aşağı 6m derin kazmak suretiyle üstüne kendi bir akrabası veya yakının defnin mümkün olacağı şekilde yapılması gerekli. Bu açılan yerler eskisi gibi bırakılırsa 6 ay sonra dolar yine aynı sıkıntı ortaya çıkar. Ben mezarlıklar vakfı başkanıyken hem musalla hem de üçler mezarlığının ileride dolacağı için çok çaba gösterdim. Ama çabam netice vermedi.
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay‘ın hizmet çıtası çok yüksek. Sayın Reisi Cumhur Başkanımız Büyükşehir Belediye Başkanının çalışmalarını dikkatle izlemektedir. Hatay ve Kahraman Maraş’ta olan depremde çabuk hareket etmek suretiyle deprem bölgesine gitti. Orada yapmış olduğu hizmetler, bütün Konyalının dikkatini çekmiştir. Halishane temennim yapmış olduğum bu öneriyi dikkate almak suretiyle yapması Konyalının takdir edeceği açık seçik meydandadır. Şunu da açıkça söylemek istiyorum yapmış olduğum öneriye Konyalı pek alışkın değil çünkü alacağı 4 metrekare yerin önemli bir maliyeti olması gerekir.
Şunu da şöyleyim:
Hacıveyiszade hocamızın başına oğlu Mehmet Efendi ile her Cuma 5-6 kişi beraber giderdik. Orda Yasin duasından sonra herkes kendi mezarların başına gider. Mehmet hocama şunu sordum:
Hocam bu babanızın mezarını siz mi yaptınız? Çünkü mezarlıklar mermer fabrikasına döndü.
Mehmet Efendi bana şu cevabı verdi:
Muammer efendi biz yaptırmadık, sevenleri yaptırmış, bizde yıktırmadık dedi. Çünkü 10 m ilerisinde merhum Tahir hocamızda defnedildi. Onun mezarlığının başında mermer yoktu. Bu ne demektir: mermer mezarlıkta pek önemli değildir. Arkada kalan evlatları ölen anne ve babanın mezarlıklarını yaptırmaması yaygın olarak hayırsız evlat gözüyle bakılır. Bu aslında yanlış bir harekettir.
Musalla mezarlığının önemi şu:

İlk Müslüman mezarlığı Musalladaki Cennet çukurunda oluşmuştur. Alparslan Konya’da ne var ne yok diye öncü birlik göndermiş fakat bu öncü birliğini pusuya düşürmüşler. Ve cesetleri o kuyuya atmışlar. O kuyunun yanında su varmış. Uzun bir müddet o su faydalı ve mübarek diye o sudan içenler olmuş. Bir noktada ilk Müslüman mezarlığı oluşması musallada oluşmaya başlamıştır. Bundan dolayı musalla mezarlığı çok önemlidir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.