Konya
°C
Yeni Meram

Canavar otları (Orobanche) ve Mücadelesi

Canavar otları(Orobanche) ve Mücadelesi- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.10.2021 09:41
20.10.2021 09:44
0
2552
ABONE OL

Üreticilerimizin sahada en çok karşılaştığı canavar otu nedir? Mücadele yöntemi nelerdir kısaca hatırlatmak isterim.
Canavar otu toprakta uzun yıllar canlı kalabilme özelliğine sahip, tohum üretebilen ve bitkisel üretimde önemli verim kayıplarına sebep olan yabancı ottur.

Konukçu olarak lahana, domates, ayçiçeği, tütün, baklagiller, havuç, patates, biber, patlıcan, karpuz vb kültür bitkilerinin köklerinden beslenirler. Tohumların toprakta canlılıklarını koruma süresi yaklaşık 2 ila 12 yıldır.

Ülkemizde kültür bitkilerinde sorun oluşturan canavar otu türleri:

Canavar otu türü

Konukçu bitki

Boğumlu canavar otu

Ayçiçeği

Mavi çiçekli canavar otu

Domates, patates, patlıcan ve tütün

Mısırlı canavar otu

Mercimek ve domates

Beyaz çiçekli canavar otu

Mercimek ve baklagillerde


Canavar otlarının mücadelesi için neler yapabiliriz kısaca bahsedersek:
Sertifikalı temiz tohumluk ve fide kullanmalıyız. İyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır. Elle toplanan canavar otları tarla dışında derin çukurlara gömülmeli ve ya yakılmalıdır. Sulama suyuna canavar otu tohumları atılmamalı ve sulama suyu canavar otu tohumu içermemelidir. Tarımsal alet ve makineler kullanılmadan önce bulaşmayı önlemek için temizlenmelidir. Hayvanların bulaşık alanlarda otlayıp bulaşık olmayan alanlarda otlamaya devam etmesini önlemeliyiz. Toprağın ilk 10 cm derinliğinde yer alan canavar otu tohumlarını daha derinlere gömülmesini sağlamak için DERİN SÜRÜM ile canavar otu yoğunluğu azaltılır. Derin sürümden sonra toprak işlenmemeli ya da işleme yüzeysel olmalıdır. Mısır, buğday ve arpa gibi canavar otunun konukçusu olmayan bitkiler ile münavebe yapılmalıdır. SOLARİZASYON ile yüksek sıcaklıkla toprak içerisindeki canavar otu tohumları ölmektedir. Örtü altı sebze üretiminde oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Keten, şalgam turpu ve kırmızı mercimek tuzak bitki olarak yetiştirilmektedir. Mercimek ve bakla gibi bitkilerde canavar otu yoğunluğunu azaltmak için geç ekim yapılabilir. Böcek türü olan  Phytomyza orobanchia Canavar otu ile savaşta biyolojik savaşım etmenidir bu türün larvalarının canavar otunun tohum ve gövde dokuları içinde beslenir. Biyolojik olarak mücadele yöntemi her zaman öncelikli tercihimiz olmalıdır.  Canavar otlarına karşı ruhsat almış yabancı ot öldüren ilaçlar (herbisitler) kimyasal mücadelede kullanılmaktadır. Mutlaka ruhsatlı ilaç kullanıp üretici kayıt defterimize kayıt ettirmeye dikkat edelim.
Sağlıklı günler dilerim.

3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.