ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi
Dijitalleşmenin faydaları günümüzde giderek artmakta iş yükü azalmakta. Tarım ve Orman bakanlığımız tarafından yapılan çiftçi kayıt sistemi yönetmeliğindeki değişiklik ile üreticilerimiz çiftçi kayıt sistemi belgelerini artık e devlet üzerinden temin edebileceklerdir. Çiftçilerimiz, ÇKS başvurusuna ilişkin Bakanlıkça yetki verilen iş ve işlemlerini e-Devlet üzerinden de yapabilecekler.
Çiftçiler ÇKS’ye kayıt olabilmek, ÇKS kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgelerle il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ÇKS’ye kayıt olmak için başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise il müdürlüğüne yaparlar. Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 1 Eylül tarihinde başlar ve üretim yılının 31 Aralık tarihinde sona erer. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının Şubat ayı içerisinde yapabilirler. ÇKS’ye ilk defa kayıt olacak çiftçilerden kanunen bağlı oldukları ziraat odalarının herhangi birinden almış olduğu Çiftçi Belgesi istenir. Bakanlıkça yürütülen diğer uygulamalar için alınan belgeler geçerlidir.” Çiftçinin tek başına sahibi olduğu araziler hariç hissedar olduğu veya olmadığı ancak fiili kullanımında olan arazilere münhasır olmak üzere ÇKS kayıtları on beş gün süreyle il/ilçe müdürlükleri ve muhtarlıklarda askıya çıkarılmak suretiyle ilan edilir. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise kayıtlardaki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. Askı süresince yapılan itirazlar il/ilçe tahkim komisyonlarınca değerlendirilerek karara bağlanır.” Üreticilerimiz ÇKS yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte 2023 yılı üretim sezonundaki ÇKS dosya güncellemesini e devlet üzerinden yapabileceklerdir. Ziraat odası çiftçi belgesi sadece ilk defa ÇKS dosyası yaptıran üreticiler tarafından alınacaktır artık her yıl ziraat odası çiftçi belgesi alınmayacaktır. 2023 üretim sezonu ÇKS dosya münacat süresi 31 Aralık 2022 mesai saatine kadardır. ÜRÜN değişikliği Şubat ayı içerisinde olup muhtar ve aza imzası kaldırılmıştır, sadece üreticinin imzası yeterli olacaktır.
Tüm üreticilerimize hayırlı olsun.
-
Mehmet Yurdakadim2022-12-22 17:13:38Süper bir anlatım tek tek tane tane anlatmışsınız çok teşekkür ediyorum. Bir tek anlayamadigim ziraat odasına her yıl ödenen aidat ne oldu kalktimi