DİJİTAL DETOKS NASIL YAPILABİLİR?
DİJİTAL DETOKS NASIL YAPILABİLİR?- Medine EKMEKCİ- Yeni Meram Gazetesi
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dijital dünya hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Akıllı telefonlarımız, bilgisayarlarımız ve diğer dijital cihazlarımızla sürekli bağlantı halindeyiz. Ancak, bu bağlantıların sürekli olması bazen bizi stresli, yorgun ve hatta bağımlı hale getirebilir. İşte tam da bu noktada dijital detoks devreye giriyor.
Dünya çapında sosyal medya influencer’ları ve ünlüleri aslında toplumu şekillendiriyor. Gençler onların davranışları, söylemlerine kadar hepsini modelliyorlar. Aslında sadece gençler değil 7’den 70’e herkes desek abartmış olmayız. Kapalı açık yaşlı genç fark gözetmeksizin herkes “bir tık uğruna” aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar bayağı davranışlarla paylaşım yapıyorlar. İnsanların fıtratları gerçekten çok bozuldu.
Sosyal medyanın aşırı görgüsüzlük içeren içerikleri, düşüncesizce paylaşılan fotoğrafların gereksizliği hatta yatak odasına varıncaya kadar mahremin ortadan kalkması.. Dahası bu paylaşımların milyonlarca tarafından izlenmesi.. Bazen algılayamıyorum konuyu.. İnsanın “hayatı kaçırıyor muyum?” sorusunu gün içerisinde kendisine sürekli sorması gerekiyor.
Düşünsenize, interneti ilk defa 1993 yılında kullanmaya başladık. Daha o zaman Google bile yoktu hayatımızda. Google 1998 yılında, Instagram ise 2010 yılında var olmaya başladı. Toplamda 13 senelik aydınlanmanın hayatımızdan götürdüklerine bakınca ciddi “tehlike çanları” ile baş başa olduğumuzu düşünüyorum. Hele ki telefonunda mesaj sesini duyduğu halde hemen eline almayan kaç babayiğit var merak ediyorum..
Kısacası sanal dünyayı sanal hayatta bırakıp, gerçek dünyaya dönüp hayatı yeniden yaşamakta fayda var. Bunun için kısa aralıklarla da olsa dijital detoksa başlamanın şimdi tam zamanı..
Dijital detoks, teknoloji kullanımından uzaklaşarak zihinsel ve duygusal bir yenilenme süreci yaşamak anlamına geliyor. Bir nevi “dijital arınma” diyebiliriz.
Peki, neden dijital detoks yapmalıyız? Çünkü sürekli olarak dijital dünyaya bağlı kalmak, gerçek dünyayı ve kendimizi kaçırma riski taşıyor. Anı yaşamak yerine sosyal medyada kayboluyoruz, iş ve özel hayat dengesini kaybediyoruz ve sürekli bir bilgi bombardımanına maruz kalıyoruz. Bu durumda insanı ruhsal zihinsel ve bedensel olarak yoruyor. Eliniz kolunuz kalkmıyor canınız bir şey yapmak istemiyorsa sebebi, radyasyon olabilir.
Dijital detoks, zihinsel ve duygusal sağlığımızı iyileştirirken aynı zamanda gerçek dünya ile daha sağlıklı bir bağlantı kurmamızı sağlar. Ancak, dijital dünyadan tamamen uzaklaşmak zorunda değiliz. İşte dijital detoks için bazı ipuçları:
Bilinçli kullanım: Teknolojiyi kullanırken bilinçli olmak önemlidir. Kendimize zaman sınırlamaları koymak, belirli saatlerde cihazlarımızı kapatmak veya bildirimleri kapatmak gibi yöntemlerle bilinçli bir şekilde kullanabiliriz.
Doğa ile bağlantı kurmak: Dijital dünyadan uzaklaşırken doğaya yönelmek harika bir seçenektir. Yürüyüşe çıkmak, piknik yapmak veya bahçede vakit geçirmek gibi etkinlikler, zihnimizi dinlendirirken gerçek dünyayla bağlantı kurmamızı sağlar.
Kitap okuma alışkanlığı: Teknoloji bağımlılığına karşı kitap okumak büyük bir destek sağlar. Kitaplara zaman ayırmak, hem zihinsel olarak beslenmemizi sağlar hem de dijital dünyadan uzaklaşmamıza yardımcı olur.
Alternatif aktiviteler: Dijital dünyadan uzaklaşırken, alternatif aktiviteler bulmak önemlidir. Hobilerle ilgilenmek, meditasyon yapmak veya egzersiz yapmak gibi gerçek dünyaya odaklanan aktiviteler seçebilirsiniz. Bu aktiviteler zihinsel ve duygusal denge sağlar.
Ve olabildiğince sosyal ortamlar sosyal etkinlikler elinizi cebinize atmaktan uzunca bir süre alıkoyacaktır. Gazamız mübarek olsun.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.