Konya
°C
Yeni Meram

Doğalgaz Merkezi Türkiye

Doğalgaz Merkezi Türkiye- Fatih ARSLANPINAR- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
15.10.2022 01:13
14.10.2022 15:14
0
1705
ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; “Türkiye'de Avrupa için büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” teklifini iletti ve bizden çok dış basın bunu gündemine taşıdı. Dünya’nın doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine tüm basın kuruluşlarının gündemine taşıdığı bu konu üzerine bizim de birkaç kelamımız olacak elbet…
Öncelikle Türkiye’nin doğalgaz aldığı ve boru hatları ile dolu haritasını bir gözlemleyelim. Irak – Türkiye, İran – Türkiye, Azerbaycan – Türkiye, Rusya – Türkiye, İsrail – Türkiye, boru hatlarından alıp yapan Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya aracılık etmekte.
“Dropshipping” diye bir tabir duymuş muydunuz? Duymayanlar için açıklayalım, stoksuz satış ya da Stoksuz E-Ticaret anlamına geliyor. Bu zamanlarda özellikle genç girişimciler Çin pazarından getirilebilecek ürünlerin üstüne komisyon ekleyerek Türkiye de satışa sunuyor. Bu örnekten yola çıkarak Türkiye’de Uluslararası pazarda Dropshipping yapacak gibi görünüyor. Dünya’nın doğusu ile batısı arasında köprü vazifesi gören Türkiye, jeopolitik konumunun ekmeğini yemeğe başlayacak. Doğu’nun elinde bulunan gazın batıya ulaştırılmasını sağlayarak arada komisyon almak, kendi gaz maaliyetini düşürmek için büyük bir fırsat.
Avrupalı devletlerin ve ABD’nin Rusya ambargoları üzerine hem Rusya devlet başkanı Putin hem de Gazprom dan; “Avrupa’ya Gaz Vermeyeceğiz” açıklamaları gelmişti. Sayın Putin çok iyi biliyor ki, Gaz satışını Avrupa’ya kestiği andan itibaren, hali hazırda Ukrayna savaşından ötürü zarar gören ekonomisi daha da zarar görecek. Sayın Putin ise burada güzel bir hamle yapıp Avrupa’ya satış yapmaktansa Türkiye’yi Doğalgaz Merkezi yapıp, Avrupa’ya satışları Türkiye’nin üstlenmesini istiyor. Hem elindeki gaz rezervini paraya çeviriyor, hem de hali hazırda yıkılmaya yüz tutmuş ekonomisini ayakta tutmaya çalışıyor.
Peki, Türkiye’nin bundan çıkarı ne olacak? Az önce de belirttiğim gibi Türkiye Rusya’dan aldığı gazın üstüne fiyat ilavesi ekleyerek satışını gerçekleştirecek. Bu durumda Türkiye hem dış politikada büyük bir koz daha kazanmış olacak hem de döviz üzerinden yaptığı satıştan yıllık cari açığını da kapatmış olacaktır. Kazanılan koz iyi değerlendirilirse ki Sayın Erdoğan’ın bu konudaki başarısı hepimizin malumu; Türkiye’nin önümüzdeki dönem dış politikada istediği her hamleyi yaptırabileceğini anlamak çok da güç olmasa gerek…
Kalın Sağlıcakla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.