Konya
°C
Yeni Meram

DOMATES GÜVESİNİN ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER, ZARAR ŞEKLİ VE MÜCADELESİ NEDİR?

DOMATES GÜVESİNİN ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER, ZARAR ŞEKLİ VE MÜCADELESİ NEDİR?

A+
A-
02.06.2021 01:45
01.06.2021 16:48
0
2402
ABONE OL

Domates güvesi şartları uygun olduğu sürece yılda 10-12 kez döl vermektedir. Ana konukçusu domatestir. Domates güvesi domatesten beslenir. Ayrıca patates, patlıcan, biber, pepino (kavun aromalı meyve) it üzümü, şeytan elması ve bazı çiçeklerde de beslenir. Yumurtadan çıkan larva, bitkinin büyüme uçlarında, yaprak, meyve, sap ve gövdede galeriler açarak beslenir. Galeriler kahverengiye dönüşerek kurur. Galerilerin görüntüsü düzensizdir, galeriler meyvenin her tarafında görülebilir. Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri zararlıyı tespit etmekte önemlidir. Domates meyvesinin her döneminde DOMATES GÜVESİ zarar oluşturabilir. Domates Güvesi zararı patates güvesi ile çoğunlukla yeşil kurt zararı ile karıştırılmamalıdır.
Yeşil kurt domates güvesine göre daha iri yapılıdır, meyve üzerinde meydana getirdiği zarar büyük yenikler şeklinde belirgin olup açtığı delikler daha büyüktür. Domates Güvesi zararında ise kabuk altına yakın etli kısımda beslenmekte ve açtığı delikler daha küçük çaplıdır. Olgunlaşmamış domates meyvelerini zarar daha çok görülür. Yoğun oldukları zaman zarar şekli domateste % 100’lere varan ürün kayıplarına neden olabilir.


MÜCADELE YÖNTEMLERİ:


Kültürel mücadele yöntemleri:


1)Fideler zararlı ile bulaşık olmamalıdır.
2)Üretim yapılan tarla ve çevresinde zararlıya konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadele edilmelidir.
3) Tarlada kalan zararlı ile bulaşık bitki artıkları hasat sonrası yok edilmelidir.
4)Ürün münavebesi yapılmalıdır.
5) Hasat sonrası derin sürüm tavsiye edilmektedir.
6)Usulüne uygun yöntemlerle yetiştirme tekniklerine dikkat edilmeli gübreleme ilaçlama sulama ona göre yapılmalıdır.


Biyolojik mücadele yöntemleri:


-Doğal düşman olan predatörler: Domates güvesine karşı ticari olarak da ruhsatlandırılmış olanları Ülkemizde de bulunmaktadır. Bu predatörler zararlının yumurta ve larva dönemlerinde onlarla beslenerek zararlıyı yok etmektedir.
-Seralarda feromon tuzaklarda domates güvesi ilk görüldüğünde faydalı böceklerden 0,5 adet faydalı böcek/m² olacak şekilde salım yapılmalıdır.


Biyoteknik Yöntemler:


Domates güvesine karşı kitle halinde yakalama yönteminde örtü altında, feromon+su tuzakları ya da ışık+feromon+su tuzakları, açık alanda delta tipi feromon tuzak ve feromon+su tuzakları kullanılmaktadır.


Zararlının tuzakla kitle yakalama yöntemi:


Zararlının mücadelesi için serada ve tarlada feromon kapsülü ve su tuzağı birlikte kullanılır. Tuzaklar eşit aralıklar ile yerden 20-30 cm yüksek yere yerleştirilir. Tuzaklar serada 2-4 adet/da, tarlada ise 4-6 adet/da olacak şekilde yerleştirilir.


Kimyasal Mücadele yöntemleri:


Domates güvesinin ergin çıkışını saptamak için tarlada ve serada eşeysel çekici tuzaklar kullanılır. Tuzaklar haftada bir kontrol edilmeli tuzakta ilk kelebek görüldüğünde ise en az 100 bitki kontrol edilmelidir. Eğer 100 bitkiden 3’ü yumurta ve larva ile bulaşık ise mücadeleye karar verilir.
Tavsiye Edilen Bitki Koruma Ürünleri 1)Aktif madde 2) Dozu 3)Son İlaçlama ile Hasat arasındaki süreye DİKKAT EDİLEREK reçete yazma yetkisi olan ziraat mühendisinin üretici kayıt defterine imza kaşesiyle birlikte kayıt ettirilerek kullanılması tavsiyemdir.


Rusya Türkiye’den domates ithalatı kotasını 250 binden 300 bin tona yükseltmişken üreticilerimizin domates hastalık ve zararlılarına dikkat etmelerini gerekli mücadeleleri zamanında yapmalarını tavsiye ederim.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.