Konya
°C
Yeni Meram
27.02.2024 10:37

Döneminin dördüncü müzesi olarak açılmıştı: Konya'daki bu müze 68 yıldır misafirlerini ağırlıyor

Konya'da günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen ve Konya'nın tarihi değerlerinden biri olan İnce Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin tipik örneklerinden.

A+
A-
27.02.2024 10:37
27.02.2024 11:03
0
1551
ABONE OL

İnce Minareli Medrese ya da diğer adıyla Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi Selçuklu İlçesi’nde ve Beyhekim Mahallesi’ndedir. Kapalı avlulu, tek eyvanlı ve tek katlı bir medresedir; adını, kuzey-doğu köşesindeki minaresinden almaktadır.

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus Devrinde Vezir Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından, hadis ilmi okutulmak üzere 1264 yılında inşa ettirilmiştir. Yapının mimarı Keluk bin Abdullah’tır. Selçuklu Devrinin “Kapalı Avlulu Medrese” grubunda olup, tek eyvanlıdır. Doğusunda yer alan taç kapı, Selçuklu Devri taş işçiliğinin en güzel ve nadîde örnekleri arasındadır.

İnce Minareli Medrese XIX. yüzyılın sonuna kadar faaliyetini sürdürmüş, 1876-1899 yıllarında ise yenileme çalışmaları yapılmıştır.  Cumhuriyet Devrinde 1936 yılında başlayan çeşitli onarım çalışmalarından sonra, 1956 yılında “Taş ve Ahşap Eserler Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.

Yeni Meram Gazetesi'nin 27 Şubat 1956 tarihli sayısında yer alan haberde 68 yıl önce İnce Minare Medresesi'nin "Taş ve Ahşap Eserler Müzesi" olarak dönemin nisan ayında hizmete açılacağı yer alıyor. Yeni Meram Gazetesi olarak, Beylik, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine âit taş ve ahşap eserler sergilenen bu müzenin 68 yıllık tarihine dikkat çekmek istedik.


Müzede Selçuklu ve Karamanoğlu Devrine ait taş ve mermer üzerine oyma tekniği ile yazılmış inşa ve tamir kitabeleri, Konya Kalesi'ne ait yüksek kabartma rölyefler, çeşitli ahşap malzemeye oyma tekniği ile yapılmış geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş kapı ve pencere kanatları, ahşap tavan göbeği örnekleri ve mermer üzerine işlenmiş mezar şahidesi ve sandukalar teşhir edilmektedir.

Başkenti Konya olan Selçukluların sembolü çift başlı kartal ve kanatlı melek figürlerinin en güzel örnekleri de bu müzede sergilenmektedir. 

M. Habib Mutlu 

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.