Konya
°C
Yeni Meram

Dosta güven, düşmana korku ‘Anadolu Kartalı’

Dosta güven, düşmana korku ‘Anadolu Kartalı’-Muhammet Gümüş- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
05.07.2021 01:12
04.07.2021 11:22
0
2240
ABONE OL

En büyük gayretimiz ve meselemiz geçim olunca doğal olarak bir çoğumuz belki az sonra yazacaklarımdan bir haber olabilir.
Ancak olayı kapsamlı düşündüğümüzde ne kadar gururlandırıcı, onurlandırıcı gelişmeler olduğunu görmemek mümkün değil.
Neden bahsediyorum, elbette geçtiğimiz hafta şehrimizde gerçekleşen Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi tatbikatından.
Geçtiğimiz yıllarda da bu tür tatbikatlar şehrimizde bulunan 3. Ana Jet Üs Komutanlığında yapılıyordu, ancak dediğim gibi uluslararası olduğu için şehirden uzak ve belirli prosedürler gereği sınırlı bilgi doğrultusunda icra ediliyordu. Şehrin duyduğu, gördüğü ancak gökyüzündeki jetlerin görüntüsü ve sesleri oluyordu.
Bizler haber olarak sayfalarımızda yer veriyoruz ancak olayı gidip yaşamak çok daha farklı bir duygu veriyor insana. Bu anlamda geçen hafta Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi'nin basın ve seçkin gözlemci günü vesilesi ile 3. Ana Jet Üs Komutanlığında tatbikatı yerinde izleme ve brifing alma imkanımız oldu.
Tatbikatta yer alan ülkelerden gelen basın mensupları ile birlikte komutanlardan tatbikat hakkında teknik bilgileri aldıktan sonra alanda uçuşları takip ettik. NATO, Azerbaycan Katar, Pakistan, Türk Hava ve Deniz Kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Anadolu Kartalı-2021 Eğitimi'nde daha önceki yıllarda icra edilen eğitimlere "gözlemci" statüsüyle katılan Azerbaycan’ın, bu yıl ilk defa "katılımcı unsur" statüsünde kendi hava unsurlarıyla eğitimde yer alması ‘İki devlet, tek millet’ ifadesinin bütünlüğü olarak gurur vesilesi oldu.
Bu arada önemli ve gurur verici bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Şehrimiz 3. Ana Jet Üs Komutanlığında bulunan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, dünyada benzer imkanlara sahip üç taktik eğitim merkezinden biri ve Avrupa'da yer alan tek taktik eğitim merkezi olarak, kuruluşundan bugüne kadar 15 ülkenin katılımıyla 24 dönemi uluslararası, 19 dönemi milli olmak üzere toplam 43 eğitime ev sahipliği yapmış.. Bu özelliğin barındığı eğitim merkezimiz planlanan tarihlerde önemli bir faaliyet alanı olarak öne çıkıyor.
Eğitim tatbikatı hem verilen bilgilerle hem de pistteki uçuşlarla gurur verdi. Özellikle program içinde 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleşen ve Üs Komutanı Tuğgeneral Fidan Yüksel'in konuşması sonrası Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün brifingi büyük bir dikkatle dinlendi.
Ülkemizin gücü ve uluslararası alandaki etkisi bir kez daha göğsümüzü kabarttı.
Tabi bu gurur bizleri mutlu ederken bazı kesimleri de tedirgin ediyor.
Mesela Yunan basınının NATO, Türkiye, Azerbaycan Katar ve Pakistan'ın katıldığı "Uluslararası Anadolu Kartalı-2021" tatbikatını gündemine alması ve Türkiye'nin Müslüman dünyasında baskın bir role sahip bölgesel bir güç haline gelme hedefi olduğunu yazması tedirginliğinin en aşikar sergisi oldu.
Türkiye'nin üç İslam ülkesi Azerbaycan, Katar ve Pakistan ile stratejik bir eksen oluşturduğu ifade edilen haberlerde Azerbaycan'ın SU-25, Katar'ın Rafale, Pakistan'ın ise JF-17 savaş uçağıyla katılmasına dikkat çekmeleri ülkemizin etkin konumunun en net resmi oldu.
Tatbikatın yoğun programı içinde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve diğer ülke komutanları için gerçekleşen mehter gösterisi hayran bırakırken SOLOTÜRK'ün yaptığı gösteri uçuşu ile Türk Yıldızları'nın 6 uçakla gerçekleştirdiği gösteri izleyenleri hayran bıraktı.
Anadolu Kartalı eğitimini en güzel sürprizlerinden olan SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'nın uçuşları ve yaptıkları bizlerle birlikte yabancı katılımcıların yüreklerini ağza getirdi.
Burada özellikle belirtmek istiyorum ki, SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları ülkemiz için büyük bir tanıtım markası, hem teknik olarak hem görsel olarak hiçbir ülkede bulunmadığını bildiğim bu değerlerin özellikle şehrimizde desteksiz kalmaması gerekiyor.
Bugün Konyaspor nasıl bir değer ve marka ise, SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'nın uluslararası arenada daha büyük bir marka olduğunun altını çiziyorum. Bunun için de bu değerlerimizin yer aldığı ürünlere ilgi göstererek gururunu hayatımızın her alanına taşımamız gerekiyor.
Ben başta Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve komuta kademesindeki diğer komutanlarımıza, 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Fidan Yüksel komutanımız ve değerli çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyorum. SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'mızın seçkin pilotları ve ekiplerine ayrıca teşekkür ediyorum. Allah kazadan beladan korusun, yardımcıları olsun. Allah ordumuza her daim başarılar yaşatsın. Kalın sağlıcakla...

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.