Konya
°C
Yeni Meram

Dostluk!

Dostluk!-Çağrı Eroğlu-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
14.12.2020 20:47
25.05.2021 04:37
0
6869
ABONE OL

Hoca Nasreddin camide cemaate namaz kıldırmak üzere ezan okunsun diye beklerken, bir adam gelir, “Hocam! Eşeğimi yitirdim yardımcı olabilir misiniz?…”der. Hoca’da adama; “Şu namazı kıldıralım, senin eşeğin çaresine bakarız” der. Hoca namazı kıldırdıktan sonra, vaaz kürsüsüne çıkar ve cemaate dönerek “İçinizde hiçbir dostuyla bir bardak çay içip saatlerce konuşmamış, dostuyla sekiz saatlik yürüyüşe çıkıp hiç konuşmadığı halde sıkılmadan yürüyüşünü tamamlamamış, yediğini, içtiğini ve sırlarını paylaşmamış biri var mı?” diye sormuş. Arka sıralarda saf tutmuş, sümsük tipli biri parmağını kaldırıp, “Ben varım Hocam.” demiş. Hoca eşeğini yitiren adama dönmüş, “Al bu adamı git, bundan büyük eşek olur mu? Yitirdiğin eşeğin yerine kullanırsın” demiş.

Hoca Nasreddin aslında o sözleri bizlere söylemiş. Gerçekten hiç düşündünüz mü dostumuz yoksa eşekten farkımız ne? Diye.

Hayatta pek çok insanla karşılaşırız. Ancak, sadece gerçek dostlar kalbimizde bir iz bırakır. Gerçek dostun cinsiyeti olmaz. İyi de böyle bir dostu nasıl bulacağız dediğinizi duyuyor gibiyim. Böyle bir dost bulmak için fazla bir arayış içinde olmanıza gerek yoktur. O kendiliğinden çıka gelir. Bir gün bir bakarsınız karşınızda… Ardından, ısınmaya başlarsınız. Sonrasında bir bakmışsınız sımsıcak sohbetler, derin konular, sırlar, paylaşımlar… Hz. Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin dostluğu da böyle başlamadı mı? “ Hamdım, piştim, yandım” misali.

Aşık Veysel dostluğu tanımlarken dizelerinde:

“Karnın yardım kazmayınan, belinen,

Yüzün yırttım tırnağınan, elinen;

Gene beni karşıladı gülünen,

Benim sâdık yârim kara topraktır.”

Derken toprağın karnını yarmak, yüzünü yırtmakla ona yaptığı kötülüğe rağmen onun, kendisini yine gül ile karşıladığını ifade eder.

Kim para kaybederse çok şey kaybetmiştir. Kim bir dost kaybetmişse daha fazlasını kaybetmiştir ve kim inancını kaybetmişse her şeyini kaybetmiştir.
Sizin de sıkı sıkı sarılacağınız, acıları ve sevinçleri paylaşacağınız, ağzıyla değil, yüreğiyle, gözleriyle konuşan gerçek bir dostunuz olması dileğiyle;
Gününüz aydın, kazancınız bereketli, sıhhatiniz daim, mutluluğunuz bol olsun. Allaha emanet olun.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.