Konya
°C
Yeni Meram

Dubai Dünya İklim Zirvesi Raporu-2

Dubai Dünya İklim Zirvesi Raporu-2- Adem ESEN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
09.12.2023 00:15
08.12.2023 13:16
0
3280
ABONE OL

Yeni teknolojilerin ticari mülkiyetine ve dağıtımına karşı kamu mülkiyeti, en iyi şekilde yüksek düzeyde toplum erişimi ve temsilciliği ile yönetilir. Dijital teknolojiler, 'akıllı şehirler' tarafından üretilen veri akışını analiz etmek için gerekli işleme kabiliyetlerini sunmaktadır. Verimliliği artırırken, kullanımları siber güvenlik ve mahremiyet sorunlarından kaçınmak için ahlaki ve etik değerlendirme gerektirir.
'Gelecek okuryazarlığı' şehrin karmaşıklığına uyum sağlamak için bir öğrenme süreci sağlar. UNESCO tarafından öğrencilerle birlikte geliştirilen bu kavram, tutumları katılım, güçlendirme ve dayanıklılığa doğru yönlendirmektedir. Kentsel kalkınma bağlamında katılımcı senaryo atölyeleri etrafında verimli deneyler yapılmasını teşvik etmiştir.
Genç nesillerin planlama süreçlerine katılımı esastır ve sürdürülebilirlik, mevzuat ve iş uygulamalarına sıkı sıkıya bağlı hale gelmektedir. Gençler, geleceğin şekillendiricileri olan yaratıcı, dijital yerlilerdir. 'Döngüsel ekonomi' arzusu da dahil olmak üzere sürdürülebilirlik ve etik hususları ön plana çıkarmıştır.
Tedarik zincirlerinde şeffaflık, tedarikçi etiğinin değerlendirilmesini kolaylaştırır. Ağ senkronizasyonu - tedarikçi işbirliği ve tedarik zinciri bileşenleri arasında açık iletişim - dışsal şoklara karşı dayanıklılığı artırır.
Gelecek parlak. Arapça al-mustaqbal (selamlamak, hoş geldin demek) ifadesinin doğasında bulunan geleceğe güven, teknolojinin hazır bir şekilde benimsenmesinde açıkça görülmektedir
Körfez şehirlerinde, özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da. Bu ülkeler şu anda dünyadaki diğer şehirler tarafından da benimsenebilecek pek çok inovasyon alanında dünyaya öncülük etmektedir.
Öneriler : 1.Hükümetler birleştirici bir şehir ahlakı için doğru koşulları sağlamalı: güçlü bir şehir kimliği (kültürel dinamizm, yaratıcı canlılık ve ortak yeşil alanlarla birlikte) iş, turizm, yatırım ve yaratıcı yetenekleri çekerken aynı zamanda paydaş/vatandaş desteğini ve bağlılığını da teşvik eder.
2. Kentsel varlıkları iyileştirme: kaynak tahsisini optimize etmek için kentsel varlıkları düzenli olarak belirleyin, haritalayın ve harekete geçirin. İnsanları tekrar merkezi bölgelere çekmek için daha yayalaştırılmış, eğlence açısından zengin ortamlar sağlanmalıdır.
3. Kentlerin karşı karşıya olduğu sorunlar ve zorluklar değerlendirilmeli, analiz edilmeli ve bunları çözmek için uygun teknoloji seçilmeli ve uygulanmalıdır: örneğin, belediye atık imha araçlarına monte edilen sensörler, yol hasarı olan alanların görüntülerini geri bildirebilir.
4. Kentsel vizyon oluşturma/planlama süreçleri kapsayıcı ve katılımcı olmalıdır: özellikle genç nesiller dahil edilmelidir. 'Gelecek Okuryazarlığı' teknikleri (atölye çalışmaları; etki görselleştirme diyagramları; oyunlar; yönlendirilmiş kompozisyon yazma) tartışma ve analizi kolaylaştırabilir.
5. Akıllı şehir işlevselliğinin iyileştirilmesi için kullanılan kamusal veri toplama şeffaf ve erişilebilir olmalıdır: bireylerin mahremiyet hakları, daha geniş siber güvenlik hususlarının izin verdiği ölçüde korunmalıdır.
6. Tedarik zincirleri esnek, sürdürülebilir ve dayanıklı olmalıdır. Şehirler tedarikçi tabanlarını çeşitlendirerek, yakın tedariki teşvik ederek ve kendi kendine yeterliliği hedefleyerek tek bir tedarikçiye bağımlılığı azaltmalıdır. Hükümetler, şirketlerin yeniden tedarik seçeneklerini değerlendirmelerine yardımcı olmalı ve tedarikçi tabanının yeniden kurulmasını sağlamalıdır.
7. Kuruluşlar, hem çalışanların hem de işverenlerin memnuniyeti için evde çalışmanın faydalarını yüz yüze işbirliğinin faydalarıyla dengelemelidir: Bunlar özerklik, esneklik, çevresel verimlilik, daha geniş bir işe alım havuzu ve ofis alanından tasarruf ile artan işbirliği, ortak yaratıcılık ve olumlu müzakere sonuçlarıdır.
(https://www.worldgovernmentsummit.org/observer/reports/2023/detail/the-future-of-cities-and-urban-economic-growth)

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.