Konya
°C
Yeni Meram

DÜNYA GIDA GÜNÜ

DÜNYA GIDA GÜNÜ- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
18.10.2023 00:37
17.10.2023 15:38
0
1821
ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 'nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim her yıl dünya çapında Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Açlık ile mücadele, yetersiz beslenme, adil paylaşım, gıda üretimi ve gıda güvenliğine ilişkin konular gündeme getirilerek doğru gıda ve tarım politikalarına dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. Hızla artan nüfus yoğunluğu gıdaya olan talebin artması tarımsal üretimde birim alandan daha fazla ürün elde etme isteği, hastalık ve zararlı organizmalardan kaynaklanan ürün kaybını azaltmak için kimyasal gübreler, hormon ilaçları, pestisitler üreticiler tarafından kullanılmaktadır. Kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin, ruhsatlı olması etken maddesi, yasaklı olup olmadığı ve usulüne uygun kullanılması insan ve çevre toprak sağlığı için önemlidir.
Kimyasal mücadelede kullanılan pestisitler yüksek öldürme etkisine sahip kimyasallardır kullanırken usulüne uygun (reçeteye uygun) şekilde kullanmazsak sağlığımız acısından tehlikeli olabilir. Gıda Güvenliği ile ilgili endişelerimiz her gecen gün artmakta pek çok hastalığın temelinde beslenmenin olduğu konu uzmanları tarafından anlatılmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Sayın Emine Erdoğan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu GIDA GÜVENLİĞİ, SU TASARRUFU, SIFIR ATIK PROJELERİ konularında YENİ MERAM gazetesinin konuya hassasiyetle yaklaşması bireysel farkındalığı artırması SENDE SÖZ VER REKOR GELSİN köşe yazımı baş sayfaya taşıyıp 28. 10. 2020 tarihinde yayınlayıp 8410 kişinin okuması bireysel farkındalığın artmasında çok önemlidir.
Tarım ve Orman Bakanlığımız konu ile ilgili olarak Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) ile ulusal bir kampanya başlatmıştır. Kampanyanın temel amacı gıdalarımızın gereksiz yere israfını ve kaybını önlemek kamuoyunun farkındalığını artırmak gıdanın üretiminden tüketimine kadar tüm tedarik zincirleri kampanyaya katkı sağlayacaktır. Ülkemizde bu kampanya ile insanların gıda tüketim alışkanlıklarının, gıda israfının öncelikle azaltılıp sonra tamamen yok edilmesi, bilgilendirilmenin aileden başlayarak halkalar halinde çoğaltılması, SÜRDÜRÜLEBİLİR bir şekilde yürütülmesi hepimizin vatandaşlık görevi olmalıdır. Ayrıca “Gıdanı Koru” kampanyası gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararları “Gıdanı Koru” kampanyası faaliyetlerinin desteklenmesi için kamu ve özel sektördeki paydaşların da ellerini taşın altına koyması gerekmektedir. Türkiye’deki büyük üretici ve perakendecilerin katkısı ‘’GIDANI KORU” kampanyasında farkındalığın artırılmasında önemlidir.
FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030’da gıda kaybı ve israfı geniş yer alıyor. Türkiye’nin güçlü liderliğini ve özellikle Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili çabalarını takdir ediyoruz. Gıdanı Koru Kampanyası çerçevesindeki iş birliğimize devam etmekten memnunuz.” diyerek basın açıklamasında bulunmuştur.
Dünyada 821 milyon insan açlıkla mücadele ediyor ve ülkemizde de maalesef yılda 18 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu israfa hep beraber "dur" demeliyiz. Türkiye olarak daha güzel bir gelecek için, ben TÜLİN KALIN AYSAN Türkiye’nin dünya rekoru kırması için gıda kaybı ve israfına karşın mücadele edeceğime söz verdim. Sen de söz ver, rekor gelsin. Covid-19 ile “GIDANI KORU” kampanyasının önemi daha anlamlı hale gelmiştir. AK PARTİ "Çocuklarımızın tek bir lokmasının israf olmaması için www.sofranasahipcık.com’a gel, sende söz ver! Etrafındaki beş kişiyi kampanyaya davet et!" bilgi mesajlarını halkımızla paylaşarak sosyal sorumluluk projelerimize katkı sağlamıştır, tüm YENİ MERAM okurlarımızı Gıdanı Koru kampanyasına davet ediyoruz. Tarladan sofraya kadar HEP BİRLİKTE gıdalarımızı koruyalım. Sağlığımız için gıda güvenliğine dikkat etmeliyiz.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.