Konya
°C
Yeni Meram
14.11.2024 13:12

Çatalhöyük'ten yurt dışına kaçırılan heykelcik, Konya'ya getirildi

Konya'da, 9 bin yıl öncesine ışık tutan Çatalhöyük'ten 1960'lı yıllarda yapılan kazılar sırasında bulunarak yurt dışına kaçırılan Ana Tanrıça Heykelciği, ait olduğu topraklarda sergilenmeye başlandı.

A+
A-
14.11.2024 13:12
14.11.2024 13:26
0
1276
ABONE OL

UNESCO tarafından “Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” olarak kabul edilen 14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında 1960 ‘lı yılların sonunda yapılan kazılar sırasında yurtdışına kaçırılan eserlerin yurda getirilmesinden sonra sergilendiği “ Kaçış Yok” isimli sergide söz alan Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan Anadolu coğrafyasının jeopolitik konumuna dikkat çekerek, “ Üzerinde bulunduğumuz coğrafya çok özel bir coğrafya herkesin gözünde dünya haritasını canlandırmasını rica ediyorum. Dünya Haritasına dikkatli bakıldığında Tüm yarım adalar Kuzeyden Güneye doğru uzanırken sadece Anadolu yarım adası Doğudan batıya doğru uzanım göstermekte” dedi. Müdür Türkkan Anadolu’nun coğrafi konum açısından özel bir konumda olmasının sonuçları olduğunu hatırlatarak, “Anadolu’nun coğrafi konumu nedeniyle gerek tarih öncesi gerekse tarihi çağlarda uygarlıkların hem beşiği hem çöplüğü olmuştur” dedi.


“Parayı basan Lidyalılar bu topraklarda 400 sene yaşadı”


Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan Anadolu Coğrafyasının birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra tarihe yön verecek birçok buluşunda Anadolu’dan çıktığının altını çizerek, “Tarihte ilk kez parayı bulan Lidya Uygarlığı bile 400 sene yaşamış. Anadolu’da kuruluğ yok olmuştur. Bu anlamda Anadolu birçok uygarlığa ev sahipliği yapan çok çok önemli ve özel topraklardır” dedi. Müdür Türkan Anadolu Topraklarında birçok uygarlığın yaşamakla birlikte ili büyük uygarlığa ev sahipliği yaptığının altını çizerek, Bu topraklara hâkim olmuş iki büyük uygarlık vardır. Bunlardan birisi Hititler yani Türkçe ismi ile Etilerdir. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Etibank ismini vermesinin tesadüf olmadığını ifade eden Müdür Türkan, “Atatürk’ün kurduğu bankaya Etibank ismini vermesi hiçte tesadüf değil. Bu topraklarda en uzun hüküm süren yaşayan uygarlık Hitit Uygarlığı olurken Hitit Uygarlığından sonra ise biz Türkler gelmekteyiz” dedi. Türkkan Türklerin Anadolu’nun kapılarını 1071 yılında açtığını hatırlatarak, “Anadolu’ya 1071’de girdik. 1000 yıldır bu topraklarda yaşıyoruz. Anadolu’da yaşayan millet ve devlet olarak başlıca görevimiz Anadolu Uygarlıklarını koruyarak bu mirası gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.


“Anadolu’dan kültürel varlıkların kaçışını engellemeyi amaçlıyoruz”


14 Kasım Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” kapsamında bir araya gelindiğini hatırlatan Müdür Türkkan, “ Bugün Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesinde 14 Kasım Uluslararası Kültürel Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında bir araya geldik. “Kaçış yok” sloganı ile Anadolu’dan kaçırılan kültürel miraslarımızın kaçışını engellemeye çalışıyoruz” dedi. Türkkan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na atıfta bulunarak, “Toprak altında bulunan her şey devlet malı sayılacağından miras gibi bir durum kültür varlığında olmaz. Bugünkü sergimizde bir eserimiz 2023 sonu 2024 yılı başına denk gelen bir süreçte Amerika’dan ülkemize getirildi” dedi.


“Çatalhöyük’teki eserler Amerika’dan getirildi”


Çatalhöyük’ün tarihi aydınlatma ve tarihi eserler konusunda tarih boyunca önemli bir alan olduğunu hatırlatan Konya Müzeler Müdürü Ömer Faruk Türkan, “ Çatalhöyük’ten 1960’lı yılların sonunda kazılar sırasında yurtdışına kaçırılan eseri Amerika’dan getirerek koleksiyonumuza dahil ettik. Buradan bizim yakın çalıştığımız polis teşkilatımız ve Jandarma teşkilatımızın titiz çalışmaları ile müzemize kazandırdık.” Dedi.

“Sergide Amerika’dan yurda getirilen 400 eser sergileniyor”


Konya Müzeler Müdürü Türkan müzedeki bir diğer sergiye de değinerek, “ Bir başka sergimizde Konya’da özellikle 1800’lü yılların sonu 1900’lü yılların başında Konya’ya ait olan yurtdışına kaçırılmış yaklaşık 400 eser yer almakta. Bu eserlerden sadece 16 tanesinin hikâyesi ile Konya’da sergiliyoruz” dedi. Türkkan amaçlarının tarihi bir katalog oluşturmak olduğunu dile getirerek, “Amacımız kaçırılan 400 eseri bir katalog haline getirip Konya’nın Hitit mirası olarak yayınlamak istiyoruz” dedi. 


3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : AA
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.