Konya
°C
Yeni Meram
01.08.2019 12:23

Durduk yerde kafa karıştıran 13 enteresan mutfak terimi: Sıçan dişi...

Çok özel insanlarız ve herkes için standart terimler olması gerektiğinin aksine, hoşumuza gitmiyor, zor geliyor bize. Bir türlü tatmin olmuyoruz, yetersiz geliyor. Türkçe'nin yüzü suyu hürmetine midir nedir, istedikçe istiyor, ürettikçe üretiyor, kelimelerin yerine daha enteresanlarını uyduruveriyoruz.

A+
A-
01.08.2019 12:23
08.08.2019 09:38
0
11217
ABONE OL
Sokakta mahalle muhtarı, evde kedi, mutfakta da bittabi jargona hakim birer aşçı olduğumuz için bu güzelliği yemek yaparken kullandığımız dile de aktarıyoruz. Öyle enteresan kelimelerimiz var ki, ilk duyduğumuzda ne denilmek istediğini şıp diye anlasak da, iş pratiğe gelince hafiften afallamak kaçınılmaz oluyor. Bir ölçü birimi olarak: Çimdik Baş parmak ve işaret parmağı işliyor olmalı, anladığım kadarıyla. Kıvam gibi kıvam: Kulak memesi kıvamı Hamuru yoğururken, diğer eliyle de kulağına dokunarak karşılaştırma yapmayan bizden değildir.   Uygun bir hayvan değil sanıyorum: Sıçan dişi doğramak Bu deyimle minik minik doğramak anlatılmak istenmiş, harika bir şekilde de anlatılmış fakat örnekte sıkıntı var. Tutanına göre değişir: Tutam 'Atem tutem ben seni; şekere katem ben seni...' Beklenti yükseliyor: Aldığı kadar Kafalar bu konuda hep karışık. Aklınızda olsun, genellikle kulak memesi kıvamında yeteri kadar 'almış' oluyor. Ya ne olacaktı: Terbiye etmek O köftelere hadlerini bildirin! O bifteklerde çekilmedik kulak bırakmayın! Sarı da olabilirdi: Pembeleşinceye kadar Kavuruyorum kavuruyorum pembe olmuyor? Allah çektirmesin: Suyunu çektirmek Yemek suyunu çekince yumuşacık olur tabii, tadına doyum olmaz... Çimdik, tutam, şimdi de: Fiske Parmağını iyice gerdirip birinin burnuna 'pıt' yapacakmışsın gibi. Yeter ki kalpler mühürlenmesin: Mühürlemek Bırakın, etin suyu içinde tutuklu kalsın... Elem terefiş: Göz göz olana kadar Göz göz olunca tavadan alınmış nefis bir pancake'e hayır diyecek halimiz yok. Tereyağının hatrına: Tel tel dökülmek O tane tane pirinçlerin üstünde tereyağının kokusu burunları delmeli, nohut, üstüne biraz tavuk, yanına yoğurt ve hatta bolca karabiber... Fokurdatmak da derler: Fıkırdatmak 'Bi taşım kaynatma'nın erkek kardeşi...
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.