12.02.2025 13:39
Dyt. Nazlı çölyak hastalığına dikkat çekti "Tanı Almayı Bekleyen Binlerce Kişi Var"
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dyt. Merve Sena Nazlı, çölyak hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni Meram Gazetesi’ne konuşan Dyt. Nazlı, çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğini ve hastalığın belirtilerinin oldukça geniş bir yelpazeye yayıldığını belirtti.
Çölyak hastalığının, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteini ile sindirimde yaşanan zorluk sonucu gelişen ömür boyu süren bir hassasiyet olduğunu ifade eden Dyt. Nazlı, hastalığın belirtilerinin iştahsızlık, bulantı, karın ağrısı, kabızlık, depresyon gibi pek çok farklı durumda kendini gösterebileceğini belirtti. Çölyaklı bireylerde, büyüme geriliği, kilo alamama, hatta tekrarlayan düşükler gibi daha ciddi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
“Teşhis için antikor testi gerekli””
Dyt. Nazlı, çölyak hastalığının teşhisinin, kanda yapılan antikor testleriyle konulabildiğini, ancak kesin tanı için ince bağırsaktan biyopsi yapılması gerektiğini belirtti. Çölyak hastalığının şu an bilinen tek tedavi yönteminin ömür boyu sürecek glütensiz bir diyet olduğunu vurgulayan Dyt. Nazlı, hastaların bu diyeti titizlikle takip etmelerinin önemini yineledi. Gluten içeren besinlerin tüketilmesinin, hastalığın ilerlemesine yol açabileceğini söyleyen uzman, alternatif tedavi yöntemlerinin ise bilimsel bir temele dayanmadığını ve bu tür önerilere itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Gluten içeren gıdalar ve çapraz bulaş riskine karşı dikkatli olunmalı”
Gluten içeren gıdaların başında buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllar bulunuyor. Diyen Dyt. Nazlı, “Ekmek, pasta, bisküvi, makarna gibi unlu mamuller, malt içeren içecekler ve bazı soslar da çölyak hastaları için risk oluşturuyor. Ayrıca, glutenle işlenmiş et ürünlerinin de tüketilmemesi . çölyak hastalığından muzdarip bireylerin, glutensiz gıdaların hazırlanmasında çapraz bulaş riskine karşı dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. Dyt. Nazlı Gluten içeren gıdalarla temastan kaçınılması, kullanılan malzemelerin titizlikle temizlenmesi gerektiğini ifade etti.
“Türkiye’de her 100 kişiden 1’i çölyak hastası”
Çölyak hastaları için güvenli besinler arasında tüm sebzeler, meyveler, bakliyatlar, katkısız yağlar, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi gıdalar yer alıyor. Ayrıca, mısır, pirinç, karabuğday ve kinoa gibi glutensiz tahıllar ve bu tahıllardan yapılan unlar da diyetlerine dahil edilebilir. Dyt. Nazlı, gluten içermeyen gıdaların güvenliğini sağlamak için dikkatli pişirme ve hazırlık yöntemleri kullanılması gerektiğini belirtti. Türkiye’deki çölyak hastası sayısının her geçen gün artış gösterdiğini dile getiren Dyt. Nazlı, “Türkiye’de çölyak hastalığına sahip yaklaşık 700.000 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu, her 100 kişiden birinin çölyaklı olduğu anlamına geliyor. Ancak, tanı almayı bekleyen daha birçok kişi var” ifadelerini kullandı. Dyt. Merve Sena Nazlı, çölyak hastalığına dair farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yaparak, “Çölyak hastalığı, doğru bilgi ve erken teşhisle kontrol altına alınabilir.
Ancak, hastaların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için glütensiz diyete özen göstermeleri ve düzenli tıbbi kontrol almaları gerektiği unutulmamalıdır.” İfadelerini kullandı. Dyt. Nazlı, çölyak hastalığının birçok belirtisi olduğunu ifade ederek bu belirtileri, “İştahsızlık Bulantı Kusma Karın ağrısı Karında gerginlik (abdominal distansiyon) Mide rahatsızlığı İshal/ Cıvık dışkı (değişken / aralıklı)
Kabızlık Huzursuz bağırsak sendromu Anemi, Reflü, Büyüme geriliği kilo alamama Depresyon, Lenfoma, Kemik erimesi Kısırlık tekrarlayan düşükler adet düzensizlikleri
gecikmiş ergenlik Çomak Parmak Uzun süreli aftlar dermatitis Herpetiformis olarak sıraladı
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.