19.11.2024 11:26
Ehliyet alacaklar dikkat! Yeni yılda 20 bin lirayı bulacak
Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Zahir Renklibay, yeni yılla beraber ehliyet sınavlarında ve ücretlerde yapılacak değişiklikler hakkında Yeni Meram’a konuştu. Renklibay, yeni yılda ehliyet kursu ücretlerinin taban fiyatının 20 bin TL civarında olmasının beklenildiğini ifade ederek, yönetmelikte yapılan değişiklikler hakkında bilgiler verdi
Konya Sürücü Kursları Derneği Başkanı Zahir Renklibay, ehliyet kurslarında yeni yıldan itibaren yapılacak değişiklikler hakkında bilgiler verdi Renklibay, “Bilindiği üzere sürücü kursları taban fiyatları her yıl ocak ayında geçerli olmak üzere Valilikçe oluşturulan fiyat tespit komisyonunca tespit edilir ve bu taban fiyat bir yıl geçerli olur. 2025 yılı için taban fiyatın 20 bin TL civarında olması beklenmektedir. Yeni yılda sürücü kursu fiyatlarında ve harçlarda artış olacağı için ihtiyacı olan ve yaşı tutan vatandaşlarımızın kurslarımıza müracaat etmeleri kendi yararlarına olacaktır. Tüm vatandaşlarımızın eğitimli bir sürücü olarak trafiğe çıkmaları ve trafik kurallarına uymaları en büyük dileğimizdir. Bilindiği üzere MTSK’ları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak iş ve işlemleri yürütmektedir. Bakanlığımız 09.07.2024 tarihinde MTSK yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapmıştı. Bu değişiklikler 01.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.”dedi.
Direksiyon sınavları ile ilgili konuşan Renklibay, “Güzergah değişikliği hakkında, eskiden direksiyon sınavları yalnız bir rotada yapılıyordu. Yeni hali ile direksiyon sınavları farklı rotalarda yapılacak. Engelli kursiyerlerle ilgili olarak, engelli kursiyerler kursa ait engel durumuna uygun araçlar ile direksiyon sınavına girebiliyordu. Artık engelli kursiyerler istemeleri durumunda kendilerinin temin edecekleri engel durumuna uygun araçlar ile direksiyon sınavına girebilecekler. Kursiyerlerin direksiyon sınavına girebilmesi ile ilgili eskiden direksiyon eğitiminin tamamını alan kursiyer direksiyon sınavına girebiliyordu. Artık direksiyon eğitiminin tamamı sonucunda yapılacak değerlendirme de sınava girebilecek düzeye ulaştığına direksiyon usta öğreticisi tarafından karar verilen kursiyerler sınava girebilecek. Sınava girebilecek düzeye ulaşmadığına karar verilen kursiyerler sınava girecek düzeye ulaşıncaya kadar direksiyon eğitimi verilmeye devam edecek.”ifadelerini kullandı.
Kurslara müracatlar ile ilgili değişiklikler olduğunu ifade eden Renklibay, “Eskiden kursiyerler kayıt formunu kurs müdürünün önünde doldurup gerekli belgelerle kayıdını yaptırıyordu. Yeni düzenleme ile kursiyerler kayıt formunu kurs müdrülerinin gözetiminde doldurup diğer kayıt belgeleri ile kurs müdürlüğüne müracaat ederler. Kurs tarafınfan kursiyerin yüzü net olarak görülecek şekilde fotoğraf çekilir. Kursiyer Faturasında ise eskiden Kursiyere verilecek fatura ilgili mevsuatına uygun düzenleniyordu. Yeni halinde ise kursiyere verilecek fatura ilgili mevzuatına uygun düzenlenip taranarak modüle girmesi gerekmektedir. Başka kursa nakli konusunda eskiden, kursiyer teorik sınavda başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınav hakkının dördünü de aynı kursa tamamlamak zorundaydı. Atık bu da değişti. Yeni düzenleme ile teorik sınavından başarılı olup direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınav hakkından biri bir kaçı veya tamamı sonucunda başarısız olanlardan isteyenlerin kalan sınav haklarındanvazgeçerek o sertifika sınıfı için belirlenen direksiyon eğitimi ders saati kadar eğitimleri almak ve ikinci dört sınav hakkını kullanmak üzere sertifika sınıfına uygun direksiyon ve sınav aracı bulunan başka bir kursa nakli yapılabilir.”dedi.
Ders muafiyetleri ile ilgili de bilgiler veren Renklibay, “Teorik ders muafiyeti ile ilgili eskiden, teorik sınavda başarılı olanlar direksiyon eğitimine başlar, direksiyon eğitiminden sonra dört dönem aralıksız direksiyon sınavına girerdi. Şimdi, teorik sınav sonucunda başarılı olan kursiyerlerden kendi isteği ile kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi sınavlarında başarısız duruma düşenler son girdiği sınav tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yeniden kursa kayır yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulur. Manuel vitesli araçtan otomatik vitesli araçlara geçişle ilgili yeni düzenleme ile beraber, ilk sınav haklarından birini, birkaçını veya tamamını manuel vitesli sertifika aracında kullanan kursiyer, istemesi halinde kalan sınav haklarından vazgeçerek aynı sınıfın otomatik şanzımanlı sertifikasını almak üzere direksiyon eğitiminde ve ikinci dört sınav hakkında otomatik şanzımanlı arak kullanabilir. Bu durum otomatikten manuele geçişte de uygulanır. Direksiyon sınav saatleri ve kursiyer sayısı ile ilgili yeni dönemde, direksiyon eğitimi dersi sınavları haftasonları 07.00-21.00 saatleri arasında araç başına on kişi sınav süresi kırk dakika az olmaz şeklinde yapılacaktır.”dedi.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.