Ekonomi bayram sonrasını bekliyor- Muhammet GÜMÜŞ- Yeni Meram Gazetesi
Mart ayında başlayan ve içine Ramazan ayı ile bayramı da dahil eden koronavirüs süreci artık yerini yavaş yavaş iyileşme ve normalleşmeye bırakmaya başlıyor.
Uzmanlar temkinli açıklamalar yaparak normalleşmenin hemen olmayacağını ifade etseler de vatandaşın bunu hayatına nasıl tatbik edeceği ve uygulayacağını zaman gösterecek.
Geçtiğimiz haftalarda berberler ile AVM’lere kısıtlı da olsa açılma imkanı sağlayan süreçte, asıl merak edilen ise bayram sonrası ekonominin durumu olacak.
İmalat sektörünün işlevini artırması, inşaat, tekstil, makine, tarım gibi büyük önem taşıyan sektörlerin eski haline dönebilmesi, alınacak kararların yanında uygulanacak tedbirlerle eş değer ilerleyecek.
Bunun yanı sıra 17-21 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan ancak koronavirüs nedeniyle sekteye uğrayan Tarım Fuarı bildiğiniz üzere 2-5 Haziran tarihleri arasına ertelenmişti. Ancak son yapılan değerlendirmelerin ardından Konya Tarım Fuarı'nın 8-12 Eylül tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. Bu tarih çiftçiler için ne kadar uygun bilinmez ama elbette tarihi planlayan yetkililer bunu da düşünmüşlerdir. Tabi bu fuar da ekonomi için büyük bir önem arz ediyor.
Şimdi yaşadığımız Ramazan ayı nedeniyle lokanta, kafe işletmelerinin dışında sektörlerin beklentisi büyük olmamıştı ama bayram sonrası normalleşme ile birlikte yapılacak atak ile kayıp olarak görülen günlerin telafisi planlanıyor.
Tabi bayram sonrası ekonominin düzelmesi bekleniyor derken mart ayından itibaren ertelenen resmi ödemelerin de yavaş yavaş gününün gelmesi ayrı bir telaş oluşturacak.
Beklentiler bayram sonunu gösterirken yetkililerin açıklamaları da bu yönde olmaya devam ediyor. Mesela, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın olumlu sonuçlarını salgın sonrasında da görecek, güçlü Türkiye’nin güçlü ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz" diyerek ekonomik çevreye mesajı verdi. Şöyle ki Bakan Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı koronavirüs salgını nedeniyle alınan ekonomik önlemleri içeren videoyu Twitter hesabından paylaştı. Albayrak, yaptığı paylaşımda, "Salgın döneminin ekonomik etkilerini gidermek adına hazırlanan Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın olumlu sonuçlarını salgın sonrasında da görecek, güçlü Türkiye’nin güçlü ekonomisini büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, yaptığı açıklamada "Normalleşme ekonominin katmanlarına yayıldıkça ötelenen talepler yeniden canlanacak, üretim ve ticaret bereketine kavuşacaktır" diyerek ekonominin karamsar bir hal almayacağını ifade etmiş oldu.
Tabii burada beklentisi büyük olan sektör turizm için ise, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, "Bir terslik olmazsa 28 Mayıs gibi iç turizm hareketiyle inşallah turizm başlar" açıklaması turizmcilerin yüreğine su serpti.
Düşüncelerini aldığım turizmci dostların bu açıklamanın kendilerinin ötesinde tatil planları yapan vatandaş için de çok iyi olduğuna dikkat çekmesi güvene dayalı bir sürecin beklendiği imasını oluşturuyor.
Bayram haftasına girdiğimiz şu günlerde sıcak satışa yönelik hizmet veren sektörlerin kısa zamanda can suyu niteliğinde işler yapması en büyük temennim. Çünkü özellikle küçük ölçekli esnafımızın bu tür işlere çok ciddi ihtiyaçları olduğunu bizzat bilenlerden biriyim.
Allah herkese bol bereketli işler nasip etsin.
Kalın sağlıcakla...
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ