Konya
°C
Yeni Meram

Ergenlik dönemindeki çocuğumla iletişim kuramıyorum!

Ergenlik dönemindeki çocuğumla iletişim kuramıyorum!- Betül PALANCI- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
11.11.2023 00:14
10.11.2023 12:16
1
16293
ABONE OL

Ergenlik dönemi çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki bir köprüdür. Bu dönem çocukların artık yetişkin olma yolunda ilerledikleri dönem olarak da bilinmektedir. Ergen bireylerde çocuksu davranışların yerine artık yetişkin davranışlarının oturmaya başladığını görebiliyoruz. Bu döneme girmek için kesin bir yaştan söz edilmesi zordur, bireye göre değişir ancak genellikle kızlar için 10-14 yaş arası, erkekler için de 12-16 yaş aralığında ergenliğe girilebildiği gözlemlenmektedir.
Peki ergenlik dönemi nedir?
Ergenlik dönemi çocuğun büyük değişimler yaşadığı, hayatın kritik bir dönemi olarak adlandırabilir. Bu dönemdeki bireyler ciddi fiziksel ve duygusal semptomlar yaşarlar. Fiziksel olarak hormon aktiviteleri artış gösterir ve birey vücudunda günden güne bir değişim gözlemlemeye başlar. Nasıl ki fiziksel aktiviteleri hızla değişiyorsa keza duygusal olarak da hızlı bir değişimin içine girerler. Bu dönemde kimlik karmaşaları yaşamaları normaldir çünkü artık hayatlarında kendilerini tanımaya, bulmaya çalıştıkları bir döneme girerler. Bu süreç çocuk açısından zor olduğu gibi ebeveynler açısından da zorlayıcı olabilir. Özellikle ebeveynlerin en büyük şikayetleri çocuklarıyla iletişim kuramamak olur.
Peki ergenlik dönemindeki bir çocukla nasıl iletişim kurabiliriz?
* Çocuğunuzun dilinden konuşun: Ergen bireyler genellikle ailelerinin onları anlamadığından şikayet eder. Çocuğunuzla aynı dili konuşmak, onu direk yargılamak yerine önce dinlemek ve ona da söz hakkı vermek iletişiminizi kolaylaştıracaktır.
* Onunla birlikte vakit geçirin: Çocuğunuzla birlikte muhakkak vakit geçirmeye çalışın. Aile bireylerinin bir arada olduğu etkinlikler planlayın, haftada bir bile olsa muhakkak birlikte hoşlanarak yapacağınız bir etkinlik ayarlamaya çalışın. Bu çocuğunuzla olan iletişiminizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
* Kritik konuları konuşmaktan çekinmeyin: Cinsellik, uyuşturucu, regl dönemi, vücudunda olan değişimler; bu gibi konuları konuşmaktan kendinizi geri çekmeyin. Onların da anlayacağı bir dilde, yaşlarına uygun şekilde bu konuları onların zihninde netleştirin.
* Ona özel alan yaratmasına izin verin: Bu dönemde ergen bireyler sık sık yalnız kalmak isteyebilirler, varsa odalarında vakit geçirmesine ve kendine zaman ayırmasına kızmayın. Odaları yoksa onlara özel bir çekmece, kutu vs ayarlayabilirsiniz. O sadece ona özel olsun içini karıştırmayın, özel alanı olduğunu hissederse onun sınırlarına saygı duyduğunuzu göstermiş olursunuz.
* Sorularına cevap verin: Çoğu zaman tabiri caizse çocukları başımızdan atmak için sorularını geçiştirebiliyoruz ya da önemsemiyoruz. Bu çocuğunuzun dünyasında yıkıma sebep olabilir. Onu dinleyin, ihtiyaçlarına karşılık verin.
* Sevginizi gerçek manada hissettirin: Yanlış yaptığı zamanda cezasını çekeceğini ancak onu sevmekten vazgeçmeyeceğinizi ona hissettirin. Hem sözel olarak hem fiziksel temas kurarak sevginizi çocuğunuza belli edin.
Bunlar gibi gündelik hayatınızda uygulayacağınız küçük detaylar çocuğunuzla iletişiminizi kuvvetlendirir ve onun hayatı hakkında daha çok bilgi sahibi olmanızı sağlar. Ergenlik döneminde çocukların yaşadığı kafa karışıklığı gibi ebeveynler de nasıl davranacağını bilememektedir. Ancak en önemlisi çocuğunuzun artık bir çocuk olmadığını yetişkinliğe adım attığını ve yaşadığı duygu değişimlerinin normal olduğunu kabul etmenizdir. Çocuğunuzla iletişim noktasında sıkıntı yaşıyorsanız daha farkındalıkla yaklaşmak adına bir uzmandan destek alabilirsiniz.

HABER YORUMLARI
  1. Osman Avcı
    2024-04-16 18:02:03
    Betül hanım, branş ve ilgi alanınızla ilgili çok güzel bir köşe yazısı ve yorum yapmışınız. Bundan ötürü teşekkürler ederiz.