Konya
°C
Yeni Meram
17.07.2024 15:20

Erkoyuncu: Çumra'ya kenevir için sanayi altyapı tesisi kurulacak

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde alınan baskın seçim kararı ile 27 Temmuz’da yapılacak seçimler için adaylar çalışmalarını hızla sürdürüyor. Erkoyuncu yaptığı açıklamada, Çumra'ya kazandırılacak sanayi tesisi hakkında müjde verdi.

A+
A-
17.07.2024 15:20
17.07.2024 15:44
0
602
ABONE OL


PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, seçim çalışmaları kapsamında İçeri Çumra’da Kenevir tarlasında açıklamalarda bulundu.

Erkoyuncu, kenevirin önemine dikkat çekerek yapılacak çalışmalar ve çiftçilere yönelik projeleri hakkında bilgi verdi.

Erkoyuncu, “Ben iyi bir çiftçiyim ben. Ama son zamanlarda çiftçi Ramazan Erkoyuncu kimliğini konuşuyorum. Bu ovada özellikle dün Beyşehirlilere de söyledim. Oralar yağış açısından bizden şanslı. Bizim. Eğer su olmazsa çok büyük handikaba girmiş. Dolayısıyla alternatif bitkiden öte sadece herhangi bir bir eşit şans alternatif bitki değil anladığım. Ben de biraz dersime çalıştım dolayısıyla. Konya Ovası'nda özellikle su sıkıntısı çekiyoruz. Su hayat, suyu getirmek için de büyük bir çaba sarf ediyoruz. Kendi bünyemizde. Ben kenevire sonradan vakıf oldum. Sevgili başkan, sevgili yönetim Ersal Beygir bu konularda çok iddialılar. Hem bir tarıma dayalı sivil toplum kuruluşunun, olarak hem de çiftçi Ramazan olarak, bölge insanı olarak hakikaten duyduklarım mucizevi bir şey. Ama bunu hayata geçirmenin yolu. Bu bitkiyi ekip yetiştirmeden ziyade bunu endüstriyel bir bitki haline getirmek için tabii ki bir sanayi teşekkülü gerekiyor. Sayın bakanımıza ben gittim. Arkadaşların bu konuda bilgisi var. Türkiye'de tek olan Samsun'da bir işletme varmış. Onu bizatihi aradım. Benimle tanıştırdı. Sonradan tekrar görüştüm. Ben bu bilgileri yönetim kurulu üyeleriyle de paylaştım. Burada bütün mesele buranın bu bitkinin ham tarım ürününün mamül hale getirilmesi. Bunun için de elimizden geleni yapacağız.”dedi.


KONYA ŞEKER BİR ÖRNEK


Konya Şeker’in örnek bir kurum olduğunu söyleyen Erkoyuncu, “Konya Şeker bu konuda hakikaten zirai sözleşmeli ekimde Türkiye'de bir örnektir. Biz yine söylüyorum her iki kimlikle de bu bitti bizim olmazsa olmazımız önümüzdeki yılda yıllarda demeyelim uzatmıyorum. Bunun illa tabii ki bir altyapısını oluşturacağız. Raporlarını hazırlayacağız. İnşallah önümüzdeki yıl itibariyle bunun sanayisi için elimizden geleni yapacağız. Ama farklı bir alternatif olursa ona da varız biz. Bütün mesele benim bir düsturum vardır. Yönetim, yönetici düsturunda. Helal, mantıklı, hukuklu varız. Bu üç dediğim o prensipler kaide, üç kaidede birebir uyuyor. Onun için inşallah önümüzdeki yıl bu yıl tabii ki altyapısına başladık ama aktif hale bizatihi uygulama noktasında önümüzdeki yıl elimizden ne geliyorsa onu yaparız. Bizim kurumumuz çiftçinin kuruluşu. Bu da çiftçiye çok büyük bir alternatif var havasında. Bunu herkes kabul ediyor. Bütün dünya olduğu gibi bizim ülkemizde de. Onun için. bütün gücümüzle, kurumun gücüyle, samimiyetle önümüzdeki yıl itibariyle altyapısını oluşturup, sanayi tesisi haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız.”dedi.

Kenevir hasadından ekipmanın kolaylıkla sağlanacağını ifade eden Erkoyuncu, “Bakın pancar hastalığından örnek vereyim. Pratikten sağlıklı anlaşılsın diye. İlk zamanlar elle sökülüyordu. Sonra makineye geçildi. Sonra tek sıralı kendi yürür. İtalya'dan pancar söküm makineleri getirildi. Bir devrimdi. Pancar hasadı. Ama bugün yirmi yıl içerisinde yani olağanüstü bilim alanından söküm olarak yani yirmi dört saat içinde hasat manasında neredeyse ona katladık. Şunu söylemeye çalışıyorum. Konya Ovası çiftçisi hakikaten. bilinçlidir. Konya Amasya tarımda hakikaten en büyüklerdendir malum bu mikro milliyetçilik anlayışıyla duygusal söylemiyorum bunu. Eğer biçerdöver ihtiyaçsa yani ertesi güne bile kalmaz. Onu hallederiz. Bugün yine söylüyorum. Şeker pancarı hasadına Türkiye'de rekor sayıda makine var. Yirmi yıl içinde yirmiye katlandı neredeyse. Hasattaki oran. Onun için bu problem olmaz.” 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.