Konya
°C
Yeni Meram
21.03.2024 11:31

Ev alıp satacaklar dikkat! Tapu devrinde dolandırılma riski sona eriyor!

Ev alıp satacak vatandaşların tapu devri esnasında yaşadığı "Parayı verip tapuyu alamazsam" ya da "Tapu devrini yapıp parayı alamazsam" çıkmazı artık sona eriyor. İşte konu ile ilgili detaylar...

A+
A-
21.03.2024 11:31
21.03.2024 11:35
0
732
ABONE OL

Son dönemlerde tapu devri esnasında yaşanan dolandırıcılık olayları güvenilir tapu hesaplarını gündeme getirirken, Devlet güvencesiyle tapuyu devretmek ve parayı almak da mümkün. Vatandaşların tapularını devrederken akıllarına takılan tüm soruların yanıtlarını Sabah gazetesinden Barış Şimşek derledi. İşte Barış Şimşek'in konu ile ilgili o haberi...


1. Tapu Güvenilir Hesap ne demek?

Tapu Güvenilir Hesap, mülkiyet hakkı devri ve devre ilişkin bedelin el değiştirmesi esnasında alıcı ve satıcının karşılaşabileceği olumsuzlukların önlenmesi için gayrimenkul mülkiyet hakkı devri ile beraber, devir bedeli olan nakdinde eş zamanlı şekilde el değiştirmesini sağlayan uygulamaya verilen ad.


2. Tapu Güvenilir Hesap hangi bankalarda var?

Söz konusu bu hesap Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank ile kamu bankaları Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank'ta mevcut.

3. Takasbank ile güvenilir para transferini nasıl yapabilirim?


Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre vatandaşlar Tapu Müdürlüğü'ne alıcı ve satıcı şeklinde müracaat ettikten sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kendilerine bir E-tahsilat numarası veriyor. Alıcı ve satıcı taraflar daha sonra Tapu Takas web sitesi, mobil uygulama ve e-Devle olacak şekilde tam üç farklı kanaldan Takasbank aracılığıyla işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

e-Devlet üzerinden kullanıcı girişi yapılıyor ve akabinde Takasbank TapuTakas (Gayrimenkul alım satım bedelinin Takasbank aracılığı ileödenmesi) işlemleri ekranından "Yeni Kayıt Girişi" seçeneği ile alıcı ve satıcı taraflar kayıt girişlerini gerçekleştiriyor. Söz konusu banka tarafından kendilerine verilmiş olan hesap numarasına parayı yollayacak olan vatandaşın parası askıda kalırken, tapu devri sonrası para satıcının hesabına geçiyor. Söz konusu bu süreçte vatandaşlar kısa mesaj ile bilgilendiriliyor.


4. İşlem kamu bankalarında nasıl yapılacak?

Alım-satım gerçekleştirecek olan vatandaşlar yine önce Tapu Müdürlüğüne başvuru yaparak kendilerine gelen e-Tahsilat numarasıyla kamu bankalarının en yakın şubesine gidecek. Burada vadesiz mevduat hesabı bulunan ya da yeni hesap açacak olanlar E-Tahsilat numaralarını da şubeye bildirecek.

Şubelerde Tapu Güvenilir Hesap işlemlerine yönelik gayrimenkulü satan tarafından verilmiş olan bilgilerin sisteme girişlerinden sonra söz konusu bilgilerin alıcı tarafından da onaylanmasıyla uygulama başlatılacak ve transfer tutarının banka güvencesine alındığı bilgisi taraflara kısa mesaj ile bildirilecek. Tapu Müdürlüğünde devir işleminin tamamlanması ile eş zamanlı şekilde alıcı hesabından satıcı hesabına bildirilen tutar transfer edilecek.


5. Bankalar tapu devrinin gerçekleştirildiğinden nasıl emin olacak?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank ve kamu bankaları arasında yapılan protokolle bankalar da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) entegre edildi. Böylelikle söz konusu tapunun devir işleminin tamamlandığı TAKBİS ile bankalara bildirilmiş oluyor ve böylelikle de tapu devri olduktan sonra da para satıcının hesabına geçiliyor.


6. Tapu devri gerçekleşmezse süreç ne şekilde ilerliyor?

Farz edelim ki tapudan E-Tahsilat numarası alınmasının ardından konut bedeli bankaya yatırıldı. Fakat herhangi bir nedenle vatandaşlara tapu devri yapılamadı. Burada da konutu devralacak olan kişinin bankaya müracaatı durumunda işlem iptal edilerek para yine kendisine teslim ediliyor. Ayrıca söz konusu işlem ücreti de iade ediliyor.


7. İşlem ücreti kaç TL?

Vatandaşların dolandırıcılara karşı korunması ve birikimlerini kaptırmaması için burada tamamen kamu yararı gözetiliyor. Bu nedenle işlemler için alıcı ve satıcıdan sadece 70'er Türk Lirası işlem ücreti tahsil ediliyor.


8. Kredili konut alımlarında, kredi tutarı vatandaşa nasıl aktarılıyor?

Alım-satım bedellerinin tamamının nakit şekilde güvenilir hesaba aktarılamadığı yani kredili işlemlerde süreç daha farklı bir şekilde işliyor. Kamu bankaları ve Takasbank yalnızca kendisine yatırılmış olan tutardan sorumlu olarak tapu devri sonrası bu parayı satıcının hesabına geçiyor. Vatandaşların kredi kullanarak konut almaları durumunda da kalan tutar kredi kullanılan banka tarafından alıcılara aktarılıyor. Burada da yine TAKBİS aracılığıyla söz konusu bankaya tapu devri bildirilmiş olduğu için kredi konusunda da herhangi bir risk bulunmuyor.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.