Konya
°C
Yeni Meram
12.02.2024 13:07

Evi ve arsası olan emekliler dikkat! 2024 emlak vergisi muafiyet şartları tek tek belli oldu!

Mart ayında ilk taksitleri ödenecek olan emlak vergisi ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki emlak vergisinde muafiyet şartları neler? Emekliler emlak vergisi öder mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

A+
A-
12.02.2024 13:07
12.02.2024 13:17
0
22558
ABONE OL

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri için sayılı günler kaldı. Bina ve araziler için emlak vergisi ödemeleri Mart'ta başlıyor. Emlak vergisi ödemeleri peşin ya da iki taksit şeklinde yapılabiliyor. İlk taksit ödemesi 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında, ikinci taksit ödemeleri de 30 Kasım’a yapılacak.

Meskenler için emlak vergisi oranı büyükşehir belediyelerinde bina değerinin binde 2’si, diğer belediyelerde ise binde 1’i şeklinde hesaplanıyor. Emlak vergisi ödemesini zamanında yapmayanlar için bu sene aylık yüzde 3,5 oranında gecikme cezası var.

EYT'LİLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF
Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; gayrimenkul sahipleri emlak vergisinin muafiyet şartlarını merakla araştırıyor. Hiçbir gelire sahip olmayanlar ile gelirleri yalnıca emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanların, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi ödemesi yapılmıyor.

Emlak vergisi muafiyetinden, geçtiğimiz sene uygulanan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi ile emekli olan EYT’liler de faydalanabiliyor. 2023'te emekli olan EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden bu sene itibarıyla yararlanacak. 2024 yılında emekli olanlar ise gelecek sene itibarıyla emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilecek.

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmesi için herhangi bir işte çalışmamaları, faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin bir önceki sene uygulanan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde olan rakamı geçmemesi gerekli. Emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışmayı sürdüren EYT'liler de emlak vergisinden muaf tutulmuyor. alışmayı bıraktıktan sonra emlak vergisi muafiyeti geçerli olur.

Bu sene emlak vergisi muafiyetinden faydalanan emeklilerin geçtiğimiz seneki mevduat faizi, temettü gibi gelirlerinin toplam tutarı 150 bin TL'yi geçmemesi gerekiyor. Geçtiğimiz seneki sermaye iradı gelirleri toplamı 150 bin TL'yi geçen EYT'liler bu sene emlak vergisinden muaf tutulmuyor.


Öte yandan, gelir getirmeyen dükkan, arsa ve arazi gibi gayrimenkulleri olan EYT'liler de emlak vergisinden muaf tutuluyor.

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLABİLİR?
Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için evde bizzat oturma şartı aranmıyor. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen evini kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermekle birlikte kendisi de kirada oturanlar ya da bedel ödemeksizin aile üyelerine daimi olarak kullandıranlar da emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilirler.

Emlak vergisi muafiyetinden, 200 metrekareyi geçmeyen evde hissesi olan emekliler hisseleri oranında faydalanabiliyor. Sahip olduğu konutunun yanı sıra miras kalan başka bir konutta da hissesi olanlar ise emlak vergisinden muaf olamıyor.

EYT düzenlemesi çerçevesinde geçtiğimiz sene dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı bağlananlar, 2023’te elde ettikleri faiz ve temettü gelirleri 150 bin TL'yi geçmemek şartıyla bu sene emlak vergisinden muaf olabiliyorlar. Yetim aylığının yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alanlar da emlak vergisinden muaf olabiliyor.

Yazlık konutu olan emekliler mesken şeklinde kullandıkları ev için muafiyetten faydalanamaz. Yazlıktan başka evi bulunmayan emekli, yazlığı sürekli kullanmıyorsa yine emlak vergisinden muaf olmaz. İndirimden faydalanabilmek için yazlık olarak kullanılan meskende sürekli oturulması gerekiyor.


Özellikle pandeminin ardından yazlık evlerde ikamet edenlerin sayısında artış oldu. Yazlıkta sürekli oturduğunu elektrik ve su faturasıyla belgeleyen vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor.

200 METREKARE NASIL HESAPLANIR?
Mesken şeklinde kullanılan binanın ya da evin dıştan dışa yüzölçümü yapılarak brüt alan hesaplanır. Dıştan dışa ölçüm yapılamayan durumlarda evin net kullanım alanı üzerinden brüt metrekare bulunur. Net kullanım alanına yüzde 25 ilave yapılır.

Kömürlük, çamaşırlık, sığınak, kapıcı ve kalorifer daireleri, garaj gibi eklentilerin arsa payına dahil edildiği yapılarda 200 metrekare hesabında bu alanlar da hesaplanıyor.

3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.