Konya
°C
Yeni Meram

EYT’DE HER ŞEY TAMAM

EYT’DE HER ŞEY TAMAM- Mustafa DEĞİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.03.2023 01:40
02.03.2023 09:44
0
3915
ABONE OL

Değerli Okurlar; EYT’lilerin yıllardır beklediği  ve EYT’lilere ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemenin Cumhurbaşkanının onayından sonra Resmi Gazete'de  de yayımlanarak Mart ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Getirilen yasal düzenlemede, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için emeklilikte yaş hadleri kaldırıldı. Ancak,  SSK’lılar için  5000 prim ödeme gün sayısı yerine, 5000 ila 5975 güne kadar kademelendirilen prim ödeme gün koşulları uygulanacak. Yine,  8 Eylül 1999 öncesi emeklilik şartlarından, ileri yaştaki sigortalılar için uygulanan ve kısmi yaşlılık aylığı olarak da ifade edilen kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını dolduran SSK’lılar için 15 yıl 3600 gün, Bağ-kur’lular için 5400 günle emekli olmak koşulları EYT düzenlemesinde yer almadı. 
EYT DÜZENLEMESİ DIŞINDA BIRAKILANLAR
8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlardan; SSK’lılar için; kadın ise 50, erkek ise 55 yaş, 15 yıldan beri sigortalı olup, en az 3600 gün prim ödeme şartı, 506 sayılı Kanunun geçici 81/C bendinde süre ve gün koşulu aynı kalmak kaydıyla emeklilik yaş hadleri kadında 50’den 58’e, erkekte 55’ten 60’a, Bağ-kur sigortalıları için kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olup en az 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme şartı 1479 sayılı Kanunun geçici 10. Maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenerek, gün sayısı aynı kalmak kaydıyla, emeklilik yaş hadleri kadında 50’den 56’ya, erkekte 55’ten 58’e, kademelendirilmiş idi. Bu maddeler EYT düzenlemesi ile değiştirilmedi. Diğer bir ifadeyle, hem SSK’lılar hem de Bağ-kur’lular açısından kısm iyaşlılık aylığında kademeli yaşlar uygulanmaya devam edilecek.
EYT’LİLERİN EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMALARINA İLIŞKİN DÜZENLEME
Kanun teklifinin Meclise ilk geldiği şeklinde, bu kanun kapsamında emekli aylığı bağlanması talebiyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayılış tarihini takip eden 10 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışmaya başlamaları halinde SGDP tabi çalışılmaya başlanılan tarihten itibaren SGDP işveren hissesinin beş puanlık kısına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacağı, bu indirimden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılmayacağı, bu fıkrada yer alan indirimden 5510 sayılı Kanunun 81. Maddesinin (ı) bendindeki diğer şartları sağlamaları halinde yararlanılacağı belirtilmiş  ve madde gerekçesinde bu düzenlemenin kayıt dışı çalışmanın desteklenmesi amacıyla yapıldığı belirtilmiş. Genel Kurulda iktidarın verdiği değişiklik önergesiyle “10” günlük süre “30” gün olarak değiştirildi. 
Öncelikle bu düzenlemenin sadece bu madde kapsamında emekli olacaklara uygulanması, işten ayrıldıktan sonra 30 günlük sürede ve sadece işten ayrıldığı işyerinde çalışması halinde kısıtlamalar getirilmesi amacıyla çelişiyor.  SGDP tabi çalışma emeklilere özgü bir çalışma şekli. SGDP tabi çalışmanın emekli aylıklarına herhangi bir katkısı yok. Dolayısıyla SGDP tabi emekli çalıştıran işverenlere 5 puanlık prim indirimi yapılacaksa bunun için belirtilen bu kısıtlamaların yapılmaması lazım. Bu kanundan önce veya sonra emekli olan ve olacaklar  ile aynı veya farklı işyerlerinde  çalışmalar için de bu indirim geçerli olmalı. Realiteye bakıldığında, SGDP tabi çalışmanın emekli aylığına katkısı olmadığı sürece işverene yapılan prim indiriminin kayıt dışı çalışmaya bir etkisi olmaz. Saygılarımla…

3 kasım 2024 oto center haber haber içi reklam
HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.