Konya
°C
Yeni Meram

Gerçek İstatistik Savaşları

Gerçek İstatistik Savaşları- Mustafa DEİRMENCİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
21.04.2022 01:08
20.04.2022 17:12
0
1768
ABONE OL


Değerli Okurlar;

Belki siz de fark etmişsinizdir bilmiyorum ama geçen hafta şöyle bir haber düştü bazı gazetelere. Haber şöyle:
“TÜİK’in açıkladığı ekonomik göstergelere duyulan güveni azalttığı gerekçesiyle, alternatif istatistik yayımları için yeni düzenleme geleceği öğrenildi. AK Parti’nin Meclis’e sunmaya planladığı taslakta istatistik üretip yayımlayanlar için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.”
Yani deniyor ki veriler ancak TÜİK onayıyla çıkabilir. Peki neye istinaden yapılıyor bu? Özellikle son dönemde TÜİK’in açıkladığı verilerle, vatandaşların hissettiği gerçekler arasındaki farkın açılmasından ötürü yapılan alternatif hesaplara istinaden. Bunların başında da enflasyon hesabı geliyor.
Malum Mart ayında TÜİK’in yüzde 61 olarak hesapladığı yıllık enflasyonu bir araştırma grubu yüzde 142 açıkladı! Daha önceki aylarda da benzer bir şekilde arada ciddi bir fark vardı. Birçok yurttaşımız da karşılaştığı fiyat artışlarının TÜİK’in yayınladığı enflasyon oranının çok üzerinde olduğunu görüyor, yaşıyor! Tam böyle saçmalık olur mu derken bir başka açıklama da Samsun’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi! Ne dedi Bakan Nebati?
“Onların gözünde ekonomi bir takım grafik ve ezberlenmiş hazır olan formüllerdendir. Unuttukları bir şey var bunların yanında bir ekonominin ve paydaşlarının başta kendilerine olmak üzere kendilerine duyduğu güvendir, bir özgüven meselesidir.”
Gerçekten anlamadım! Madem ekonomi “onlar” dediği eleştirel bakan uzmanlar için bir takım ezberlenmiş grafik ve formülden ibaret, o zaman bırakın istedikleri grafikleri hazırlasınlar, istedikleri formülleri ezberlesinler. Eğer ki doğru olan hükümetin yaptığı ise, eğer paylaşılan resmi veriler gerçekten vatandaşın hayatına ışık tutuyorsa, ekonominin ve paydaşlarının dediğiniz grup açısından çekinecek ne var?
Soruyorum ama aslında hepimiz biliyoruz ne olduğunu! Umalım ki bir an evvel bugünler geçsin!
Saygılarımla…

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.