Konya
°C
Yeni Meram
19.02.2025 15:53

Gerçek ramazan pidesinin sırları, ustasından tarif ve püf noktalar

1 Mart 2025’te başlayacak Ramazan ayı, beraberinde iftar sofralarının vazgeçilmezi olan Ramazan pidesini de getiriyor. Fırınlardan yükselen mis gibi pide kokusu, Ramazan ayının en güzel simgelerinden biri. Peki, gerçek Ramazan pidesi nasıl yapılır? Lezzetini belirleyen en önemli unsurlar nelerdir? Konya’da yıllardır fırıncılık yapan Etliekmek ustası Ahmet Aktaş, geleneksel Ramazan pidesinin yapılışını, Yeni Meram Gazetesi’ne ramazan pidesinin inceliklerini ve lezzet sırlarını anlattı.

A+
A-
19.02.2025 15:53
19.02.2025 17:09
1
1336
ABONE OL

Ramazan ayı denince ilk akla gelen Ramazan Pidesi her yıl olduğu gibi bu yılda sofralardaki yerini alıyor. Ramazan pidesinin yapılışındaki püf noktaları Aktaş Etliekmek ve Pide fırını ustası Ahmet Aktaş gazetemize anlattı.Aktaş “pidelerimizi ekşi mayadan doğal mayalama sistemi ile yapıyoruz. Sirke ve nohut suyu ile yapılan özel mayamızla mayalıyoruz” dedi.

Hamurun Mayası Lezzetin Temelidir

Gerçek bir Ramazan pidesinin en önemli sırrı, hamurun doğru mayalanmasında yatıyor. Ahmet Aktaş’a göre, iyi bir pide hamuru için en az üç saatlik mayalanma süresi şart. “Hamurda kullanılan maya çok önemli. Biz geleneksel yöntemlerle, doğal yaş maya kullanıyoruz. Bunu yaparken de en az üç saat mayalandırıyoruz. Böylece pide hem kabarıyor hem de içi daha yumuşak oluyor. Eğer mayalanma süresi kısa tutulursa pide sertleşir, olması gereken o yumuşak doku yakalanamaz” şeklinde konuştu.Hamurun içine eklenen unun kalitesinin de büyük fark yarattığını belirten Aktaş, “Pidenin hem içinin yumuşak hem de dışının çıtır olması için iyi bir un kullanmak gerekiyor. Unun protein oranı yüksek olmalı ki pişme sırasında pidenin dokusu güzel olsun. Aksi halde hamur lastik gibi olur” dedi.


Pide Ustası Ahmet Aktaş Mayalanan hamurun yoğrulma süreci de büyük önem taşıdığını dile getirerek, “Hamuru yoğururken çok fazla un katmamamız lazım. Ne çok sert ne de çok cıvık olmalı. Kulak memesi kıvamını yakalayınca hamuru tekrar mayalanmaya bırakıyoruz. Bu ikinci mayalanma süreci de lezzeti artırıyor” diyerek süreci bize anlattı. İkinci mayalanmanın ardından hamur pide şekline getiriliyor. İşte burada ustalığın devreye girdiğini söyleyen Aktaş, “Ramazan pidesinin en önemli özelliklerinden biri üstündeki şekildir. Bu şekli vermek için elimizi una batırıp hamurun üzerine parmak uçlarımızla bastırarak klasik baklava deseni oluşturuyoruz. Eğer doğru yapılmazsa pide kabarırken bu desen kaybolur” diyor.

“Pidenin Üzerine özel karışım”
Pidenin üstüne sürülen karışım da lezzet açısından büyük fark yaratıyor diyen Aktaş, bu karışımı : “Pidenin üzerine sürülen harç sadece yumurta değil. Biz yumurtayı biraz yoğurt ve suyla karıştırıyoruz. Bu sayede hem daha parlak hem de daha çıtır bir kabuk elde ediyoruz. Üzerine serptiğimiz susam ve çörek otu da lezzetini tamamlıyor.”şeklinde gazetemizle paylaştı

Gerçek Ramazan Pidesi 500 Gram Olmalı

Ahmet Aktaş’a göre, Konya’da yapılan Ramazan pideleri diğer illerdekilerden daha büyük ve doyurucu. “Bizim pidelerimiz 500 gram. Şu an piyasada satılan ekmekler 200-220 gram arasında değişiyor. Yani bir Ramazan pidesi yaklaşık 1,5 ekmek büyüklüğünde. Büyük gramajlı pide, hem daha doyurucu hem de kıvam olarak daha lezzetli oluyor” diyor.

Taş Fırında Odun Ateşinde Pişiriyoruz
Aktaş ramazan pidesinin kendine has gramajının olduğunu dile getirerek,”Gerçek Ramazan pidesinin pişirilme tekniği de en az hamuru kadar önemli. Aktaş, pideyi taş fırında pişirmenin lezzet açısından fark yarattığını söylüyor: “Fırının sıcaklığı 280-300 derece arasında olmalı. Pideyi yüksek sıcaklıkta kısa sürede pişirmek gerekir. Taş fırında pişen pide, odun ateşinin kattığı aroma sayesinde daha lezzetli olur. Ayrıca fırının içindeki buhar oranı da önemli. Buhar, pidenin dışını çıtır yaparken içini yumuşak tutar.” Dedi

2025 pide fiyatları beklentisini gazetemizle paylaştı

Aktaş bu yılki pide fiyatları ile ilgili beklentilerini de paylaşarak,Geçen yıl 270 gramlık yumurtalı pidenin 16,50 TL, yumurtasız pidenin ise 11 TL’den satıldığını hatırlatttı.Aktaş, bu yıl maliyetlerin arttığını belirterek,“Başta yumurta olmak üzere bütün malzemelere zam geldi. Bu nedenle Ramazan pidesinin fiyatı tahminimce 25 ile 30 TL arasında olacak. Yumurtalı pide 30 TL, yumurtasız pide ise yine 30 TL bandında olmalı. Çünkü biz gramajı artırarak gerçek Ramazan pidesini sunuyoruz” ifadelerini kullandı Aktaş Konyalılara Ertan Aktaş Mehmet Yeşil ile birlikte bu yılda Ramazan sofralarına Ramazan pidesini getirmeyi arzuladıklarını ifade etti

HABER KAYNAĞI : HABER MERKEZİ
HABER YORUMLARI
  1. Vahid Ateş
    2025-02-20 07:45:38
    Ramazan’ın gelişi pideden belli olur herkese hayırlı ramazanlar tüm İslam aleminin ramazan ayı şimdiden mübarek olsun