03.04.2025 11:00
Gülsüm Usta Konya lezzetini Egelilerle buluşturuyor
Afyonkarahisar Kent Meydanı’nda eşi Ramazan Keleş ile birlikte dört yıldır Konya usulü etli ekmek ve börek çeşitleri yapan Gülsüm Keleş, mesleğe eşinin yanında adım attığını belirtti. Etli ekmek yapımının inceliklerini öğrendikten sonra fırının başına geçtiğini anlatan Keleş, “Afyonkarahisarlılara Konya lezzetini sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Cumhuriyetin kurulduğu toprakla Selçuklu lezzeti etli ekmeği buluşturduğunu dile getiren Keleş, “Eşimle birlikte beş yıldır Konyalı Etli Ekmek'te çalışıyorum. Etli ekmek ustalığı, büyük bir emek ve dikkat gerektiren bir iş. Kullanılan malzemeden hamurun hazırlanışına kadar her aşamada özen göstermek gerekiyor.” Dedi. Eşi Konyalı Etli ekmek ustası Ramazan Keleş, ise bize etli ekmek hazırlanmasının püf noktalarını anlatarak, “İç Anadolu bölgesinin ortak lezzetlerinden Konya menşeli etli ekmeği kendine has pişirme yöntemleriyle pişirerek misafirlerimize sunuyoruz. Etli ekmeğimizin içini özel olarak hazırlıyoruz. Etli ekmek içerisinde yer alan et Düve’in kaburga ve boşluk kısmının eti oluyor. Etli ekmekte kullanılan et düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşilbiber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.” Şeklinde ifade etti.
“Konya’nın geleneksel düğün pilavını Egelilerle buluşturuyoruz”
Konya lezzetlerini başta Afyonkarahisar olmak üzere tüm ege bölgesine sunduklarını ifade eden Keleş, “Konya düğün yemekleri, zengin mutfak kültürü ve gelenekleriyle dikkat çeker. Yüzyıllardır süregelen bu geleneklerde, misafirlere özel ve doyurucu yemekler ikram edilir. Konya yemekleri denince tabi akla ilk gelen Konya Pilav’dır. Konya düğünlerinin olmazsa olmazı olan Konya pilavı büyük kazanlarda pişirilen tereyağlı ve kuzu etli bir pilavdır. Genellikle nohut eklenir ve düğünlerde misafirlere bolca ikram edilir. Tabi Konya’da Bamya çorbası düğün sofralarının açılış yemeğidir. Küçük kuru bamyalarla yapılan, limonlu ve etli bir çorbadır. Mideyi rahatlatıcı özelliği nedeniyle düğünlerde mutlaka bulunur.” Dedi.
“Afyon’a Mevleviler sayesinde geldi”
Gülsüm Keleş Afyonkarahisar’a etli Ekmek’in ne zaman geldiğine yönelik belirgin bir tarih olmadığının altını çizerek, “ Etli Ekmek’in Afyonkarahisar’a Mevlevilik geleneği ile geldiği yönünde birçok rivayet vardır. Bu noktada Afyon Mevlevihane’si 13. yüzyılda Mevlânâ’nın torunlarından Sultan Divani tarafından kurulmuştur. Burası, Konya’daki merkezden sonra en önemli Mevlevihanelerden biri olmuştur. Mevleviliğin Afyon’da gelişmesine öncülük eden isimlerden biri olan Sultan Divan-i zamanında Afyon Mevlevihane’sinde Mevlevi ayinleri düzenli olarak yapılmış. Özellikle Aşure Günü’nde yapılan özel mukabeleler, Afyon Mevleviliği için önemli bir gelenek haline gelmiştir” ifadelerini kullandı. Afyonkarahisar’ın gastronomi festivaline ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu hatırlatan Keleş, “Afyonkarahisar, genellikle sucuğu, kaymağı ve ekmek kadayıfı ile ünlü olsa da etli ekmek de şehirde sevilen bir yemektir.” Dedi. Evren Atcı
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.