GÜNEYSINIR: Güneybağ'daki "Güney" ile Karasınır'daki "Sınır" kelimelerinin birleştirilmesiyle "GÜNEYSINIR “olarak 3644 sayılı Kanun ile 09 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuştur. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası'yla, ilçeye bağlı köy ve kasabaların da mahalle olmasıyla mahalle sayısı 18 olmuştur.
Yöre halkı tarafından "Gafur Hüyüğü" ve "Güdelesin" diye bilinen hüyükler, anıt ağacı, Yerköprü Şelalesi görülmeye değer güzelliklerdendir. İlçenin ve mahallelerin mimarisi, sokakları, el sanatları, ustaları, köy yaşamı, tarım/hayvancılığı, şelale, ırmak, göletler, doğal oluşumlar, bozkır kartalları, kuşları, kelebekleri görülmeye değer. Güneysınır foto safari ise ilçeye ayrı bir renk katmaktadır.
Bin yıllık Anıt (Ardıç )Ağacı:
Kültür Tabiat varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 24.05.1995 tarih ve 2270 No'lu kararına göre tescilli bin (1000) yaşın üzerinde bir Anıt Ağaç (Ardıç Ağacı) bulunmaktadır.
Yaşı: 1.000 yıl üzeridir
Gövde Çevresi : 10.90 metre
Taç Çevresi : 52 metre
Boyu : 13 metre
Kök Uzunluğu : 800 metre olan ağacın çevresini 13 kişinin kollarını tamamen açarak dolaştığı söylenmektedir.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN YAPILDIĞI İLÇEDE EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAGI BAĞCILIKTIR.
İlçede kalkınma projeleri yapılmaktadır. İlçe GÖKSU TAŞELİ KALKINMA PROJESİ kapsamındadır.
Konya Ovası Projesi (KOP ) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen ve KOP Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ilçe müdürlüğünce yürütülen Güneysınır’da organik bağcılık projesi kapsamında ilçenin tüm mahallelerinde %70 hibe oranında en az 2.5 dekar alanda MODERN BAĞ KURULUMU yapılacaktır.
Yörede üzüm pekmezi en önemli gelir kaynaklarındandır. İÇ KONTROLLERİNİ yaptığım üreticilerden birinin pekmezini de yemek nasip olmuştur. Ayrıca pekmezli aşureyi de ilk kez Güneysınır ilçesinde yedim.
Ülkemizde üzümden; sofralık, kurutmalık, şaraplık üzüm suyu ve alkol üretiminde, geleneksel ürünlerden pekmez ve sirke, yöresel ürünlerden pestil, köme, hardaliye, koruk suyu olarak faydalanılmaktadır. Asma yaprağı, içerdiği besin bileşenleri özellikle diyet lif nedeniyle, sarmalık asma yaprağı, salamura yapılarak ya da taze olarak pazara sunulabilmektedir. Üzümün çekirdeği kozmetik sanayinde değerlendirilmektedir. Üzümün kabuk ve çekirdeğinde bulunan resveratrolün güçlü antioksidan özelliğinden dolayı sağlık açısından önemlidir. Üzümler K, A, C ve B6 vitaminleri içerir. Üzüm ayrıca potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller içerir. Üzüm, vücudu nemlendirmeye yardımcı olan diyet lifi, sağlıklı karbonhidratlar, antioksidanlar ve yüksek su içeriğine sahiptir. GÜNEYSINIR İLÇESİNDE PEKMEZİ YAPILMAKTADIR.
GÜNEYSINIR PEKMEZİ
Bölgede bir yıl boyunca yetiştirilen üzümler sonbaharda toplanıyor. Üzüm yetiştiricisi yöre halkı, üzümlerin bir kısmını taze olarak kullanırken, bir kısmını kurutuyor bir kısmını ise pekmez olarak kaynatıyor.
Bağ bozumunda toplanan üzümlerin yıkandıktan sonra, çiğnenip suyu ve posası birbirinden ayrılıyor. Üzümün, "şıra" denilen suyuna ilk önce belli yerlerdeki toprak ocaklarından alınan beyaz toprak karıştırılıyor. Bekletilen ve tortusu dibine çöken şıra kazanlarda kaynatılarak pekmez yapılıyor. Üretici kendi ihtiyacını kışın tüketmek için ayırdıktan sonra kalan kısmını gelir elde etmek için satıyor, almanızı tavsiye ederim.
Pekmezlerin kaynatılıp hazırlanması eylül ortasından ekim ayının sonuna kadar devam ediyor.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına Güneysınır ilçemizin pekmezini, üzümünü, sofralarımızdan eksik etmeyelim.
Sağlıklı günler dilerim.