Konya
°C
Yeni Meram
04.05.2023 12:38

Hıdırellez ne zaman, hangi gün kutlanır? Hıdırellez'de neler yapılır?

Hıdırellez yani inanışa göre her yıl Hz. Hızır ile Hz. İlyas'ın bir gül ağacı altında buluşup kendilerine inanıp yardım dileyenlere yardım ettiklerine inanılan gün, Anadolu ve Balkan coğrafyasında heyecanla bekleniyor. Peki, Hıdırellez ne zaman, hangi gün kutlanılır? İşte 2023 Hıdırellez tarihi...

A+
A-
04.05.2023 12:38
04.05.2023 12:42
0
2653
ABONE OL

Mayıs ayının gelmesiyle birlikte Hıdırellez öncesi heyecanlı bekleyiş başlayış başladı.Bilindiği üzere hıdırellez kelimesi Arapça'da Hıdır ve İlyas kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. İnanışa göre Hıdırellez gününde Hz. Hızır ile Hz. İlyas'ın bir gül ağacı altında buluşurlar.

Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın bugün kendilerine inanaların dileklerini yerine getirmek için yardım ettiğine inanılır. Peki, Hıdırellez ne zaman kutlanır? 2023 Hıdırellez tarihi ne zaman? İşte detaylar...


2023 HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez her yıl 5-6 Mayıs'ta geleneksel bir bayram olarak kutlanıyor. Bu yıl ise Hıdırellez Cuma ve Cumartesi günlerine denk gelmektedir.


HIDIRELLEZ NEDİR?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodoks Patrikhanesi¦Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.


Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.