Konya
°C
Yeni Meram
07.06.2024 15:38

Hububat taban fiyatı Konya çiftçisini memnun etmedi

TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak. Konya'da 31 ziraat odası bir araya gelerek açıklanan fiyata tepki gösterdi. Konya'daki oda başkanları adına konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir." dedi.

A+
A-
07.06.2024 15:38
07.06.2024 16:06
0
1163
ABONE OL

TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları üreticinin beklentisinin çok altında kaldı. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçeceği belirtilirken, Konya çiftçisi, bu fiyatlarla üretime devam edilemeyeceğini düşünüyor. 

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya'da fiyatların gözden geçirip yükseltilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, çiftçinin ayağa kalkmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

Konya'daki oda başkanları adına konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, hububat alım fiyatının açıklanmasının ardından ziraat odası başkanlarının telefonlarının susmadığını ifade etti.

"Bu yapılan fiyat uygulaması yanlıştır. Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir." diyen Kavuneker, Çiftçi bu fiyatla bir yıl geçinecek ve bir yıl boyunca tekrar tarlasına masraf edecek ve geçmiş yıldaki borçlarını ödeyecek aynı zamanda yeni yatırım yapacaktır. Bu mümkün değil onun için hükümetimiz bir an önce bu fiyat politikasını yeniden gözden geçirilmesi ve fiyat artışı veya desteklerin arttırılması noktasında  acilen düzenleme yapılmalıdır. " şeklinde konuştu.

Açıklanan fiyatlar revize edilmezse çiftçinin borcunu ödeyemeyeceğine ve tekrar ekim yapamayacağına dikkat çeken Rıfat Kavuneker, " Ülkemizde girdi maliyetleri artarken resmi enfasyonun yüzde 75 olduğu  TÜİK'e göre resmi girdi maliyetleri yüzde 60 olduğu açıklanırken yapılan yüzde 12' lik zam kabul edilemez." dedi. 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.