Konya
°C
Yeni Meram

İbrahim Büyükeken’i tebrik

İbrahim Büyükeken’i tebrik-Hüseyin TOPTAŞ-Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
20.09.2024 00:46
19.09.2024 16:47
1
1840
ABONE OL

Basından çalışmalarını yakından tanıdığım, kendine ait üslubu ile basın çalışanlarına ve çalışacaklara örnek olan İbrahim Büyükeken doktora tezi olarak hazırladığı “Halkla ilişkilerde medyayla ilişkiler ve basın bültenleri” çalışmasını kitap olarak okuyucuların hizmetine sundu.

Büyükeken sektörün içinden gelen birisi olarak resmi veya özel kuruluşların medya ve halkla ilişkiler sorumlularının basın ile ilişkilerinde dikkat edecekleri hususları teferruatlı bir şekilde ele almış. Medya ile ilişkisi olan her kurumun özellikle de basın bölümünde çalışanlarının istifade edecekleri bir çalışma olmuş.

Her kurum faaliyetlerinin kamuoyu tarafından öğrenilmesini ister. Kamuoyuna ulaşmanın en etkili yolu basın yayın araçlarıdır. Çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması için hazırlanan bir basın bülteni yapılan teknik hatalarla maalesef gerekli ilgiyi görmediğinden basın çalışanları tarafından değerlendirilmemektedir. Büyükeken yaptığı araştırmada haber için gönderilen bültenlerin çoğunun çöpe gittiğini tespit etmiştir. Yayınlanmayan haberlerin gerekçesine baktığımız zaman, gönderilen bütenlerin; haber değeri taşımaması, reklam içermesi, kötü haber dili ile yazılması başta gelen unsurlardır. Bir gazeteye iki hafta içerisinde gönderilen 527 bültenden 423 adet bültenin haber olarak değerlendirilmediği düşünülürse bülten hazırlamanın önemi daha iyi anlaşılmış olur. Bu verilerden çıkan sonuç; halkla ilişkiler birimleri, halkla ilişkiler ajansları, basın danışmanları ve şahıslar tarafından gönderilen bültenlerin yüzde 20’si haber olarak değerlendirilirken yüzde 80‘i değerlendirmeye tabi tutulmamaktadır. Basın dili ile gönderilen bültenler çöpe gitmektedir. Bunda bir sorumlu aranacaksa bunun sorumlusu basın değil bülteni hazırlayan ve gönderenlerin hazırladıkları bültenlere olan ilgisizlikleridir. Her gönderdiğimiz nasıl olsa haber olur anlayışı ile bülten hazırlanmamalıdır. Bültenler, basın çalışanlarının dikkatini çekecek görsel ve dokümanlarla desteklenmeli, sayfalarda daha geniş ve etkin bir şekilde nasıl yer alırım düşüncesi ile titizlikle hazırlanmalıdır.

Büyükeken bülten hazırlayanların dikkat edeceği hususları da özet olarak şöyle belirtmiştir.

Basın bildirisinde paragraflar ve cümleler kısa olmalı ve cümleler anlaşılır şekilde olmalıdır. Basın bülteni mümkünse tek sayfa olmalıdır. Uzun bültenler editörlerin işini zorlaştırmaktadır. Bültenlerin içeriğinde övgü dolu sözlerden uzak durulmalıdır. Belli olmayan genellemelerden kaçınılmalıdır. Gazeteciler sade dille yazılan basın bültenlerini gazetelerinde haber olarak kullanmayı tercih etmektedirler. Halkla ilişkiler uzmanları basın bültenlerini hazırlarken, gazetecilerin neyi yayınlayıp, neyi yayınlamayacağını çok iyi bilmelidir.

Basın dosyası hazırlamadan, basın gezisine, röportajdan basın toplantısına kadar her etkinlikte dikkat edilecek hususlar örnekleri ile kaleme alınmış. İbrahim Büyükeken’i bu güzel çalışmasından dolayı tebrik eder, medya ve halkla ilişkiler sahasında yeni eserlerle çalışmalarını taçlandırmasını dileriz. 

HABER YORUMLARI
  1. Metin .
    2024-09-20 20:00:37
    İbrahim bey benim yüksek lisans arkadaşımdır tebrik eder başarılarının devamını dilerim.