Konya
°C
Yeni Meram
08.10.2024 14:53

İletişim Başkanlığından gazetecilere yapay zeka eğitimi

İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı "Yapay Zeka ve Basında Uygulamaları Eğitim Programı" programında gazetecilere yapay zekanın günlük hayatta ve basında kullanımı konusunda sunum gerçekleştirildi.

A+
A-
08.10.2024 14:53
08.10.2024 15:12
0
9
ABONE OL

Basında Yapay Zeka Kullanımı ve eğitimi programında söz alan İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, günümüzde güçlü ile haklının birbirine karıştığını dile getirerek, “Güçlünün haklı olduğu, haklının kendini ifade edememekte , ifade etse dahi görünürlüğü kısıtlanarak hakikat ve adalet anlayışı yara almaktadır” dedi. Başkan Tunç günümüzde ekonomik zorlukların hakikat kavramını zedelediğini ifade ederek, “Enformasyon bombardımanı altında hakikatin ne olduğunu kavramanın zorluğunu derinden yaşamaktayız.” Dedi. Tunç kullanıcıların sosyal medyada birçok bilgi ve enformasyonla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek sosyal medyanın dezanformasyon yaratma riskininin altını çizerek, “" Sistematik, yoğun ve kalıcı dezenformasyon üreten sosyal medya aparat ve şirketlerinin, psikolojik harp unsuru olarak bireyleri ve kitleleri manipüle edebiliyor olması da hakikat krizini derinleştiren başat unsur olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.

“Geleneksel medya için bir fırsat”

İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, teknolojinin gelişmesiyle birlikte her alanda olduğu gibi gazetecilik alanında da haber üretim süreçlerinde insanlar ve robotlar arasında bir rekabetin yaşanacağına dikkat çekerek, “ Üretilen haberlerin üreticilerinin net olarak ayırt edilemediği bir ortamda geleneksel medya okurun güvenini kazanma noktasında ciddi bir fırsat ele geçiriyor” dedi. Başkan Tunç yazılım teknolojilerinde yaşanan inanılmaz gelişime basın sektörünün kayıtsız kalamayacağını dile getirerek, “Hayatın her alanında birtakım kolaylıklar sağlayan yapay zeka teknolojisinin basın faaliyetlerine ürettiği imkanlara sırt çevirmelerinin mümkün olmamakla birlikte Yapay zekanın istenilen bilgi veya mesajı öne çıkararak kullanıcılar arasında dolaşımını sağlarken okuyucuya ulaşması istenmeyen mesajların görünürlüğünü ise en az seviyeye indirerek okuyuculardaki etkisini azaltmaktadır” dedi.


“ Basın Mensupları toplumun Gerçeğine bigâne kalmamalı”
Gerek Haber yapım süreçlerinde gerekse haberde yapay zeka uygulamalarının kullanılırken basın mensuplarının toplumsal değerlere ve toplumun gerçeklerine duyarlı bir haber üretim sürecine girerek toplumsal hassasiyetlere duyarlı bir habercilik anlayışı ile haber üretmelerinin önemine değinen Başkan Tunç, “ Gazeteciler olarak yaşadığı toplumun ve coğrafyanın gerçeklerine bigane kalmayan basın mensuplarıyla buluşmasını ve hakikat mücadelesinde etkili şekilde kullanılmasını çok önemsiyoruz." ifadelerini kullandı. Tunç yerel medya mensuplarının görevlerini icra ederken dijital ve yerel anlamda haber üretim süreçlerini daha efektif bir şekilde yaratacak hale gelmelerini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deveci: "Teknolojik çalışmalara desteğimiz sürecek”

Konya Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Deveci günümüz nesli ve gelecek nesillerin teknoloji kullanımının üst düzeyde olacağını ifade ederek, “ Günümüzdeki genç nesil teknoloji içerisine doğarak teknoloji ile büyüyen bir nesil olarak çağın teknolojik aletlerine son derece hakim nesile uyum sağlamak için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Prof.Deveci Karatay Üniversitesi olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerine dikkat çekerek, “Ülkeye katkı sağlayacak her türlü teknolojik ve bilimsel gelişmeyi KTO Karatay Üniversitesi olarak desteklemeye hazırız “ dedi.

Dr. Eşme yapay zeka kullanımı hakkında bilgi verdi

Yapay Zeka Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Engin Eşme teknolojinin bugün insanı robotlardan üretim teknolojilerine kadar her yere hakim olduğunu ifade ederek katılımcılara yapay zekanın haber üretim süreçlerinde kullanımını örnekleriyle anlattı. Dr.Eşme günümüzdeki yapay zeka uygulamalarını katılımcılara uygulamalı olarak anlatırken uygulamalar arasındaki farkları uygulamaların birbirlerine üstünlükleri ve eksik yönlerini aktarırken program Konya basını tarafından büyük ilgi gördü. 

 

HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr (Hüseyin Avni UĞUR)
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.