İMAM BAGAVİ HAZRETLERİ
İMAM BAGAVİ HAZRETLERİ- Yaşar BARIŞIK- Yeni Meram Gazetesi
Belde-i Muhayyere şehri Konya. Yani övülmüş şehir, Hz. Peygamberimize 3. Hicret şehri olarak tavsiye edilmiş bir belde KONYA. Bağrında barındırdığı o kadar çok Allah dostu, evliya hoca ve ilim adamları var ki, bunları saatlerce anlatsak bitiremeyiz. Hz. Mevlana, Mevleviler, Şemsi Tebrizi, Sadreddin Konevi, Ateş Baz Veli, Hacı Veyiszade, Tahir Hoca, Ladikli Üyeysi, Hacı Ahmet ağalar gibi.
İşte bu veliler ve Allah dostlarından adı bütün veliler listesinde yer alan türbesi yıllardır en çok ziyaret edilen biriside hiç şüphesiz İMAM BAGAVİ hazretlerinin türbesidir. İmam Bagavi’nin türbesi ve zaviyesi Sadreddin Konevi Türbesine giden yol üzerinde idi. Türbe yanındaki mescidin zaviye haline getirildiği tahmin edilmektedir. Maalesef zamanla harabe olan türbe ve zaviye sonradan yıkılarak yerine büyük binalar yapılmıştır. Türbedeki İmam Bagavi’nin mezarı da Sadreddin Konevi Türbesi avlusuna nakledildiği rivayet edilir.
Hattat ve Mücellit Sille’li Osman Haki torunu olan Sultanu’l Hamdi’nin yazdığı Konya Nebi ve Velilerine dair yazma eserde İMAM BAGAVİ’NİN adı geçen büyük zatlardan olduğunu belirtmektedir. Tefsir ve hadis ilimleri tarihinde adı geçen birkaç daha İmam Bagavi’yi biliyoruz. Bunların yaşadıkları yıllar ve yerler ayrı olduğu gibi kabirlerinin de bulunduğu yerlerde farklıdır. Konya’da adı geçen zatın bundan yaklaşık 50 -55 yıl öncesine kadar kendi adıyla anılan bir türbesi biliniyordu. Şatoform’dan Sadreddin Konevi Türbesine giden sokağın köşesinde idi. Yapılan yanlışlar yüzünden nice tarihi değerlerimiz gibi İMAM BAGAVi’NİN türbesi de yıktırılarak yok edilmiştir. Yukarıda yazdığı gibi mezarı Konevi Türbesi avlusuna taşındığı belirtilir. Bu arada Konevi Türbesinin etrafı tarihi bir mezarlık durumunda idi. Seluklulardan kalma yediyüz yıllık mezarlık 1932 yılında istimlâk edilerek mezarlık kaldırılmıştır. Yerine binalar yapılmıştır! Sadece Sadereddin Konevi Türbesi himayesinde kalan son yıllarda bahçe durumuna getirilen alan yerde İmam Bagavinin mezarı mevcuttur. Bu sade ve mütevazi kabir Sille taşında ; “Bu makam Ulemadan Bagavi’nin olup Hicri 516 da vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin “yazılıdır. Merhum tarihçi İbrahim Hakkı Konyalının ifadesine göre de, İmam Bagavi’nin esas türbesinin Konya’yı kuşatan dış surların bu civarda bulunan Çeşme kapısının karşısında idi. Bu tarihi kapının güney tarafında yer almıştı. Zamanla harap olduğu için yerine mütevazi bir türbe yapıldığı anlaşılmaktadır. Her hangi bir kitabesi de yoktu.
İmam Bagavi’nin tekkesi kapısı üzerinde kitabeyi yanında olan çeşmenin tamiri zamanında çeşmeye koymuşlardır. Kitabe şöyle idi. “Ammere hazer-mescidi’l el-abd ez-zaif er-râci ile Rahmet-i İlâhî Teâla .. bin Mesûd el Bagavi fi’t tarihi cemâdiyel-ûlâ senet-i selâse aşera sittemie”
Demek ki ,, tekkenin aslı bir mescid idi. Zamanla tekke halini almıştır. İmam Bagavi Türbesi yüz yılar boyunca Konya’nın ünlü ziyaret yerlerinden biri olarak anılmıştır. Kimliği ve hayatı hakkında fazla bilgiye sahip olamadığımız İmam Bagavi, Konya halkının yüzyıllardan beri engin saygı ve sevgi duyguları ile bugünde hala ziyaret edilmektedir. İmam Bagavi Konya’da vefat etmiş, 13. Yüzyılın başlarında Konya Anadolu Selçuklu devletini başkenti ve bir ilim yuvası idi. Horasandan Hindistan’dan Arabistan’dan gelen binlerce bilgin, derviş, seyyah, şair, tüccar ve öğrencilerin akın ettiği bu şehirde feyz almakta idiler. İmam Bagavi meselesinde bir ihtimalde Horasan'dan gelerek Anadolu’nun fethine katılarak Konya’ya gelip yerleşmiş olması durumudur. Saygılarımla.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.