Konya
°C
Yeni Meram
25.10.2024 16:36

İsrail'in, Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 62 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güney ve kuzey bölgelerine düzenlediği saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk en az 62 Filistinli hayatını kaybetti.

A+
A-
25.10.2024 16:36
25.10.2024 16:38
0
1393
ABONE OL

Görgü tanıkları AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail ordusunun Han Yunus'ta "el-Fera" ailesine ait evi hedef aldığını, çok sayıda kişinin saldırıda hayatını kaybettiğini ve yaralandığını belirtti.

İsrail'in Cibaliya bölgesine düzenlediği hava saldırılarında 150'den fazla ölü ve yaralı olduğu bildirildi
Tanıklar, İsrail savaş uçakları ile topçu birliklerinin kentin güneyindeki el-Menara, Maan, eş-Şeyh Nasır, Giyzan en-Neccar mahallelerini hedef aldığını ve bu sebeple yüzlerce Filistinli ailenin Han Yunus'un batısına doğru yerinden edildiğini söyledi.

İsrail ordusunun gece saatlerinde kentin doğusundaki bölgelere sınırlı kara saldırıları düzenlediğini söyleyen tanıklar, bununla eş zamanlı olarak hava saldırılarının da düzenlendiğini belirtti.

Tanıklar, İsrail ordusunun karadan girdikleri bölgede Filistinlilerin evlerinde ve mülklerinde ciddi zarara yol açtığının altını çizdi.Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırılarda en az 38 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çoğu kadın ve çocuk çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

Han Yunus'tan sağlık kaynakları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun kentin doğu ve güney bölgesindeki mahallelere yoğun saldırıları sebebiyle Nasır ve Gazze-Avrupa hastanelerine 10 çocuğun cenazesinin getirildiğini aktardı.

İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin kuzeyinde iki evi bombalaması sonucu en az 20 kişi öldü
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da iki evi bombaladı.

İsrail saldırısında ilk belirlemelere göre en az 20 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail, Meşru Beyt Lahiye bölgesindeki El-Kassam Camisi yakınlarında sivilleri hedef aldı.

İsrail'in düzenlediği hava saldırısında 4 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail topçu birliklerinin, Cibaliya bölgesinde yerinden edilmiş insanların sığındığı "Halime es-Suudiye Okulu"nu hedef aldığı ve bunun can kayıplarına yol açtığı bildirildi.

Kemal Advan Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda birçok sağlık görevlisi yaralandı
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Kemal Advan Hastanesi'ne yönelik önce topçu atışları yapılması ve sonra yaylım ateşi açılması sebebiyle birçok sağlık görevlisi yaralandı.

Yaralanan sağlık görevlilerinin sayısı ve durumu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.Kemal Advan Hastanesi'nin ana oksijen istasyonunun İsrail ordusu tarafından bombalandığı ve İsrail askerlerinin hastanenin bahçesine baskın düzenlediği aktarıldı.

İsrail'in hastanede oksijen tankını vurması sonucu ölen çocuklar oldu
AA muhabirine açıklamada bulunan Eid Sabbah, İsrail ordusunun baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi'nde İsrail saldırılarından kaçan yerinden edilen Filistinlilerin yanı sıra 160 yaralı ile 200 sağlık ve idari personelin bulunduğunu söyledi.

İsrail ordusunun dün geceden beri hastaneyi hedef aldığına dikkati çeken Sabbah, "İsrail ordusuna ait tanklar ve askeri buldozerler gece saatlerinde hastanenin yakınına geldi. Daha sonra kısa sürede çekildiler ve sonra da Dünya Sağlık Örgütü ekipleri gelerek 40 hastayı tahliye etti." dedi.

Hastanede elektrik jeneratörünü çalıştırmak ve ilk yardımda bulunmak için yakıtın bulunmadığına dikkati çeken Sabbah, DSÖ ekiplerinin ayrılmasının ardından İsrail ordusunun hastaneyi kuşattığını belirtti.

Sabbah, "Saat 03.00'da İsrail ordusu hastaneyi kuşatma altına aldı. Hastanenin içinde ve çevresinde hareket eden her şeye ateş açtılar. Yoğun bakımdaki çocukların ve solunum cihazına bağlı hastaların bulunduğu kısma oksijen sağlayan tek oksijen tankını vurdular. Oksijenin kesilmesi sonucu ölen çocuklar oldu." ifadelerini kullandı.

İsrail askerlerinin sabah saatlerinde Kemal Advan Hastanesi avlusuna baskın düzenlediğine vurgu yapan Sabbah, "Hastanedeki yaralılar ve sağlık personeli de dahil herkesin hastane avlusunda toplanmasını istedi. Kadınlarla erkekleri arayıp arama yaptılar." diye konuştu.

Sabbah, "Meslektaşlarımızın akıbeti nedir bilmiyoruz onlarla iletişimimiz kesildi." şeklinde konuştu.

İsrail saldırısına ilişkin Sabbah, "Bu kapsamlı suç, Gazze'nin kuzeyinde hizmet veren tek hastaneye karşı işlenmiş bir suçtur. Çalışan bir ambulans, hizmet veren bir hastane kalmadı. Herhangi bir yaralı sağlık hizmet alabileceği bir yer bulamaz." dedi.

Uluslararası kurum ve kuruluşlara seslenen Sabbah, İsrail saldırısının durdurulması gerekliliğine vurgu yaparak, hastanedeki sağlık çalışanları ve hastalara koruma sağlanması çağrısı yaptı.

"Hastanedeki durum tam anlamıyla felaket"
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail askerlerinin baskın yaptığı Kemal Advan Hastanesi içinde olduğu aktarıldı.

İsrail ordusunun, hasta, sağlık personeli ve yerinden edilen Filistinlilerden oluşan yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

"Hastanenin içindeki durum tam anlamıyla felaket" ifadesi kullanılan açıklamada, hastanedeki yaralı ve hastaların kurtarılabilmesi için ilaç ve tıbbi malzeme sağlanması istendi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dünyaya Kemal Advan Hastanesi'ni kurtarma çağrısında bulundu
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "dünyanın özgür insanlarına" Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki İsrail askerlerinin baskın yaptığı, yerinden edilmiş kişileri, hastaları ve sağlık çalışanlarını alıkoyduğu Kemal Advan Hastanesi'ni kurtarmaları çağrısı yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Dünyanın özgür insanlarına, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nde kurtarılabilecek olanları kurtarmak için her türlü çabayı göstermeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Dünyanın, bu korkunç soykırım ve sağlık sistemini yok eden, hastaları ve sağlık çalışanlarını öldüren, alıkoyan geniş çaplı sistematik saldırılar karşısında hiçbir şey yapmadan, süreci izlemesini anlayamıyoruz." denildi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı
İsrail ordusu, 6 Ekim 2024'te başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Saldırılar nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde kalan Filistinliler zorla yerlerinden ediliyor.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 847 Filistinli öldü, 100 bin 544 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

HABER KAYNAĞI : AA
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.