Konya
°C
Yeni Meram
19.03.2024 20:39

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi iftarda bir araya geldi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi, jeoloji gecesi, emek ödülleri ve iftar programı düzenledi.

A+
A-
19.03.2024 20:39
19.03.2024 20:56
0
518
ABONE OL

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi, birlik ve beraberliği pekiştirmek adına iftar yemeğinde bir araya geldi. Ayrıca gecede ödüle layık görülen jeoloji mühendislerine emek ödülü takdim edildi. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesinin düzenlediği programa milletvekilleri, STK, parti temsilcileri ve davetliler katıldı. 

Gecede konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Şükrü Arslan, 
jeolojinin birçok mühendisliğin temel taşı olduğunu vurguladı. Arslan," Jeoloji birçok mühendislik dalının temel taşıdır. Soframızdaki tuzdan, oturduğumuz eve kadar, geçtiğimiz tünellerden takı olarak taktığımız mücevherlere kadar, içtiğimiz sudan kullandığımız araca kadar herşeyin içindedir Jeoloji Mühendisliği.

Yer Biliminin bir standardı, bir kalıbı, bir çerçevesi yoktur. Her formasyonun kendi içinde farklı bir hikayesi vardır. Bilinmeyeni bilmek, görülmeyeni görmek bilgi birikimi ve tecrübe sayesinde doğru yorumlamaktır Jeoloji Mühendisliği.

İşte bu yüzden Usta Çırak ilişkisinin en çok ihtiyaç duyulduğu mühendislik dalıdır Jeoloji. Özel sektör yada Kamu hiç farketmez ustaların yeni meslektaşlarına tecrübelerini aktardığı üniversite eğitiminin üzerine tecrübe katarak kendini yetiştirdiği bir meslektir jeoloji mühendisliği.

Kendimi bu meslekte hala bir kalfa olarak görüyor Ustalık nişanesi olarak da birazdan aramızda bulunan kıymetli meslektaşlarımıza vereceğimiz 25. Yıl 30. Yıl ve 40. Yıl ödülleri olarak görüyorum. hatrı sayılır bir tecrübe kazanmış ve ustalaşmış meslektaşlarımı şimdiden çok tebrik ediyor bundan sonraki mesleki yaşantılarında da mesleğimize ve meslektaşlarımıza katkı vermeye devam etmelerini temenni ediyorum.

Jeoloji birçok mühendisliğin temel taşı. Afetlerin temelinde de jeoloji vardır. Ülke olarak Afete dirençli Şehirler kurmak istiyorsak Jeolojiyi bu işin merkezine yerleştirmemiz gerekir. Son yıllarda yaşadığımız afetlere baktığımızda:

İklim değişikliği ve Küresel Isınmadan kaynaklı yaşanan Su taşkını / Sel afeti topografya yapısının düzgün okunamamasından kaynaklı afetler,

Geçen yıl yaşadığımız, hepimizi derinden yaralayan, Ülkemizi yasa boğan Asrın Felaketi dediğimiz Maraş-Elbistan depremi, Zemin Parametrelerinin dikkatli okunamamasından kaynaklı oluşan büyük ve yıkıcı etki alanı,

Yine İklim değişikliği ve Küresel Isınmadan kaynaklı yaşanan, İç Anadolu başta olmak üzere Kendi coğrafyamızda Konya Kapalı Havzasında son yıllarda baş gösteren ve ileriki yıllarda bu bölgenin önemli afet problemlerinden birisi olma potansiyeline sahip olan Yüzeyde oluşan yarıklar ve Obruklar,

Obruklar demişken Konya Kapalı Havzasının bir diğer büyük kronik sorunu olan Yeraltı sularının aşırı ve Kontrolsüz kullanımı.

Bu kışı da kurak geçirdik. Ve bunun bedelini ne yazık ki geçmiş senelerde de olduğu gibi Yeraltısuyunun daha da acımasızca kullanılmasıyla ödeyeceğiz.

Konya Kapalı Havzası büyük bir çöl olma yolunda son sürat gidiyor.

Çok geç olmadan!

Yeraltı suyumuz bitmeden!

2012 yılında yasalaşan ama yürürlüğe girmeyen OSOS yasasının biran evvel yürürlüğe girmesi ve kayıt dışı kuyuların kayıt altına alınarak aşırılıktan uzak kontrollü su tüketimine geçilmesi gerekiyor.

Daha sayacağımız birçok afet türü kaya düşmesi gibi, heyelan gibi afetleri yönetmek istiyorsak Başarılı olmak istiyorsak merkezine Jeoloji’yi koymalıyız.

Sevgili Meslektaşlarım, tabi ki bizlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Afete dirençli Şehirler noktasında icracı, analizci veya denetçi nerde olursak olalım bulunduğumuz konumda yapacağımız mesleki faaliyetlerin ağırlığının bilincinde, güvenli yaşam alanları oluşturmada tereddütsüz, amasız, lakinsiz güvenilir çalışmalar yürütmeliyiz.

Sayın Protokol, Sevgili Meslektaşlarım kıymetli Misafirlerimiz daha gidecek çok uzun yolumuz var. Bu yolu birlik ve beraberlik içinde yürümeliyiz. Mesleğimiz adına ülkemize ve milletimize değer katan katkılar koymak en büyük hedefimizdir." diye konuştu 

 Şerife Kaya

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.