• Haberler
  • Konya
  • Kalaycı'dan asgari ücret ve emekli maaşları için dikkat çeken çağrı!

Kalaycı'dan asgari ücret ve emekli maaşları için dikkat çeken çağrı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Özeti

  • • MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı, TBMM Bütçe Komisyonunda net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılmasını ve büyükşehirlerde çalışanlara kira ile ulaşım desteği sağlanmasını istedi.
  • • MHP'li Kalaycı, BAĞ-KUR prim gününün 7 bin 200'e düşürülmesini, memurlara 3 bin 600 ek gösterge tanınmasını ve ev kadınlarına emeklilik için prim desteği verilmesini önerdi.
  • • Ocak ayında memur ve emeklilere ilave refah payı verilmesini talep eden Kalaycı, küçük esnafın prim yükünün hafifletilmesini ve staj sürelerinin sigortalılık sayılmasını dile getirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2027 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında çalışma hayatı, asgari ücret, emekli aylıkları ve sosyal güvenlik sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizde iş gücü piyasası ve çalışma hayatıyla ilgili köklü bir reforma ihtiyaç olduğunu belirten Kalaycı, insana yaraşır iş fırsatlarının artırılması, iş gücünün niteliğinin geliştirilmesi, ücret-verimlilik ilişkisinin güçlendirilmesi ve iş sağlığı güvenliği şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRET İÇİN AÇLIK SINIRI VURGUSU

2027 yılında uygulanacak asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartlarının dikkate alınması gerektiğini dile getiren Kalaycı, net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılmasını istedi. Kalaycı ayrıca büyükşehirlerde çalışanlara kira ve ulaşım desteği verilmesi gerektiğini belirtti.

İş gücü piyasasında yapay zekâ, dijital dönüşüm ve iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçlara da değinen Kalaycı; mesleki eğitimin, çıraklık ve staj uygulamalarının desteklenmesini, eğitim ile istihdam arasında güçlü bir planlama yapılmasını önerdi. Çıraklık ve staj sürelerinin sigortalılık yönünden anlamlı hâle getirilmesi gerektiğini de kaydetti.

ESNAF VE ÇİFTÇİNİN PRİM YÜKÜ AZALTILMALI

Esnaf ve çiftçilerin artan prim yüküne dikkat çeken Kalaycı, özellikle küçük esnaf ve çiftçilere destek sağlanması veya prim oranlarında indirime gidilmesi gerektiğini söyledi. Kalaycı, ihya oranının yeniden değerlendirilmesi ve prim borçlarının uygun şartlarda yapılandırılması önerisinde bulundu.

Sosyal güvenlik alanındaki düzenleme taleplerini de sıralayan Kalaycı, BAĞ-KUR prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesini, birinci dereceye gelen memurlara 3 bin 600 ek gösterge verilmesini ve ev kadınlarına prim desteğiyle emeklilik hakkı tanınmasını istedi.

MEMUR VE EMEKLİLER İÇİN REFAH PAYI TALEBİ

Memur ve memur emeklilerinin aylıklarına ocak ayında yapılacak artışta bütçe imkânları çerçevesinde ilave refah payı verilmesinin uygun olacağını belirten Kalaycı, kamu çalışanlarına çeşitli adlar altında yapılan ek ödemelerin de prim matrahına dâhil edilerek emekli aylıklarına yansıtılmasını talep etti.

Kalaycı, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak bu sınıfta görev yapan personelin genel idare hizmetleri kadrolarına alınması ve daha önce bir derece hakkından yararlanmamış memurlara bir derece verilmesi yönünde düzenleme yapılması gerektiğini de ifade etti.

“EMEKLİ AYLIKLARINI ARTIRACAK DÜZENLEME ÖNCELİKLİ OLMALI”

Emeklilerin önemli bir bölümünün aldıkları aylıklarla ay sonunu getirmekte zorlandığını belirten Kalaycı, emekli aylıklarını artıracak düzenlemelerin öncelikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Emekli aylıkları arasındaki farklılıkların giderilmesine yönelik düzenleme çağrısında bulunan Kalaycı, prim ödeme gün sayısı ve ödenen prim tutarının esas alınmasını istedi. Sosyal güvenlik sisteminde geçmişten bu yana yapılan değişikliklerin aylık bağlama sistemini karmaşık hâle getirdiğini ifade eden Kalaycı, prim-maaş dengesi gözetilerek emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklerin kademeli bir intibak düzenlemesiyle giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Kalaycı ayrıca emekli aylığı bağlanmasında kullanılan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarının da gözden geçirilmesini önerdi.

Bakmadan Geçme