Konya
°C
Yeni Meram
01.02.2025 10:15

"Kanserde Yapay Zeka Çağı Başladı"

Yapay zeka, kanserin erken teşhisi, tedavi süreçleri ve hasta takibinde devrim yaratıyor.

A+
A-
01.02.2025 10:15
01.02.2025 10:18
0
1518
ABONE OL

Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği tarafından düzenlenen "5'inci Ankara Hematoloji ve Onkoloji Kongresi" başladı. 2 Şubat'a kadar sürecek uluslararası kongrede, kanser tanı ve tedavisinde yapay zeka, kök hücre nakli, immünoterapi, hedefli tedaviler, kanser aşıları, hücresel ve genetik tedaviler gibi konular ele alınıyor.

"Kanser Tedavisinde Kimyasallardan Uzaklaşıyoruz"

Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kanserin erken teşhisinde yapay zekanın kritik rol oynadığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Erken tanı, tedavi başarısını %95'e kadar artırabiliyor. Likit biyopsiler, kanserin erken teşhisinde ve tedavi sonrası takipte büyük katkılar sağlıyor. Kimyasallar yerine biyoteknoloji, nanoteknoloji ve immünoterapiye yöneliyoruz. 2035'ten sonra gelişmiş ülkelerde kimyasal tedavilerin tamamen terk edileceğini öngörüyoruz."

"Kanserde Yapay Zeka Çağı Başladı"

Prof. Dr. Altuntaş, ABD’de yayımlanan bir rapora atıfta bulunarak son 20 yılda kanser ölümlerinin %34 azaldığını belirtti. Bu düşüşün, yenilikçi tedavi yöntemleri ve dijitalleşme sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Altuntaş, "Yapay zeka, erken teşhis, kanserin önlenmesi ve hasta takibinde büyük bir dönüşüm sağlıyor. Kanserde yapay zeka çağı başlamıştır ve hızla ilerlemektedir" dedi.

Kanser Tarama Programlarına Rağmen Geç Teşhis Edilen Vakalar Var

Doç. Dr. Fatih Yıldız, Sağlık Bakanlığı’nın kanser tarama programları yürüttüğünü, ancak bazı hastaların yine de ileri evrelerde hastaneye başvurduğunu belirtti:

"Kanseri önleyemezsek, erken teşhis etmek en önemli hedefimiz. Tarama programları sayesinde erken tanı alan hastalar, uygun tedavilerle hastalıksız bir yaşam sürebiliyor. Ancak ne yazık ki bazı hastalarımız bu programlara rağmen geç evrede bize başvurabiliyor."

"Sıvı Biyopsi ile Kanser DNA’sı Erken Aşamada Tespit Edilebiliyor"

Prof. Dr. Özge Özalp ise sıvı biyopsilerin kanser teşhisinde yeni bir dönem başlattığını vurgulayarak, "Görüntüleme yöntemleri ile henüz tespit edilemeyen kanser hücreleri, sıvı biyopsi sayesinde erken aşamada saptanabiliyor. Bu yöntem, hastaların tedavi süreçlerine önemli katkılar sağlıyor" dedi.

Akciğer Kanseri ve Erken Teşhis

Prof. Dr. Göktürk Fındık, dünya genelinde akciğer kanserine yoğun bir ilgi olduğunu ve Türkiye'nin bu alanda oldukça ileri seviyede bulunduğunu belirtti:

"Tanı, radyoterapi ve cerrahi alanlarında dünya standartlarının üzerindeyiz. Ancak akciğer kanserini genellikle 4’üncü evrede teşhis ediyoruz. Hastaları daha erken evrede yakalamak için özel çaba sarf etmeliyiz."

Kanser Ölümlerinde Korkutan Artış Bekleniyor

Prof. Dr. Öztürk Ateş ise dünya genelinde kanser nedeniyle her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 2050 yılında bu sayının 35 milyona çıkabileceğini belirterek, erken teşhis ve yenilikçi tedavi yöntemlerinin hayati önem taşıdığını söyledi.

 
HABER KAYNAĞI : yenimeram.com.tr
HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.