05.12.2024 13:42
Kanun esnafları kapsıyor mu? Bakanlıktan ''Konum Vergisi'' açıklaması...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugün bazı basın ve yayın organlarında yer alan “Esnafa Konum Vergisi” başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"un; esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsadığının altı çizildi.
ESNAFI KAPSAMIYOR
Konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisinin kesinlikle doğru olmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bugün bazı medya organlarında “Esnafa Konum Vergisi” başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir.
KANUN KAPSAMINA GİREN TİCARİ FAALİYETLER
Ulaşım ağları ve adres verilerini toplayarak araç takip sistemleri geliştiren navigasyon firmalarının, coğrafi yer adları, adres, uydu görüntüsü ve ulaşım ağları verilerini toplayarak otel vb turizm tesislerine ait satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren seyahat acentaları ve tur operatörlerinin, harita ve adres, verilerini toplayarak dijital ortamda satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren e-ticaret firmalarının izin bedeli alınacak.
Ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınacak. İzin bedeli, yabancı gerçek veya tüzel kişiler için bin 750 lira olan izin katsayısı bedelinin bin 250 katının süre katsayısı ile çarpımıyla hesaplanacak. İzin belgesinin geçerlilik süresi bir yıldan az beş yıldan fazla olmayacak. İzin bedelini ödemeyenlere ise idari para cezası uygulanacak. İdari para cezası uygulanırken firma veya işletmelerin mali gücü dikkate alınacak. Faaliyet sahibine gönderilen tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde izin başvurusu yapmayan gerçek kişi ve özel hukuk tüzel kişilere bir yıllık en yüksek izin bedeli tutarında ceza kesilecek. Yabancı gerçek ve tüzel kişilere bir yıllık izin bedelinin 2 katı tutarında idari para cezası kesilecek. Düzenlemeyle coğrafi verilerin kayıt altına alınarak afet, savaş, olağanüstü hal gibi durumlarda coğrafi veri ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması hedefleniyor.
DMM'DEN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), esnafa konum vergisi getirileceği iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. DMM'den yapılan açıklamada, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşan esnafa herhangi bir vergi getirilmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
"'7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun' esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi'nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.
-
Henüz yorum yapılmamış.İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.