Konya
°C
Yeni Meram

KAYGAN ZEMİNLER

KAYGAN ZEMİNLER- Mehmet HANÇERLİ- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
02.10.2023 00:36
01.10.2023 13:06
0
1383
ABONE OL

“Et tekrâru ahsen velev kâne yüz seksen.” Tekrarda faide vardır, 180 defa olsa bile. Hakikaten doğru. Türkiye’de muhalefet boşluğu var. Bu da ülkenin aleyhine işliyor. İktidarın yanlışlarını eleştirip doğrularında da hak vermek.
Genel seçim öncesi İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener, 14- 28 Mayıs 2023 Genel Seçimleri öncesinde, “kazanacak aday da kazanacak aday” diye tutturdu ama altılı masada rağbet görmedi. Altılı masanın diğer dörtlüsü milletvekili listelerini kaptıktan sonra cumhurbaşkanı adayları çok fazla da önemli değildi. Hatta Kılıçdaroğlu yerine başka bir aday olma ihtimaline karşı da soğuk davrandılar. Ola ki daha hesapçı, daha makul düşünen bir cumhurbaşkanı adayı, toplam oyları yüzde 1, yüzde 2’lerde gezen dört parti için 38 milletvekili verilmesine karşı çıkabilirdi.
Sayın Akşener’in Millet İttifakı cumhurbaşkanlığı adaylığında masadan kalkıp tekrar oturması çok konuşuldu. Hatta o zamanlarda cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda, İYİ Parti bir fedakârlık yaparak Sayın Kılıçdaroğlu’na onay vermişti.
O zamanki konjonktüre göre başka yapılacak da yoktu sanırım. Şimdi konumuza gelirsek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, sosyal medyadan bir açıklama yaptı. “2024 mart sonunda yapılacak yerel seçimlerde CHP, 10 büyükşehirde aday çıkarmasın.” açıklamasında bulundu.
İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Hatay’ı AK Parti’ye kaptırmamak için, “CHP bu illerde aday çıkarmasın.” buyurdular. Tek anlayamadığımız İzmir’in olmaması. İYİ Parti İzmir adayı belli olduğu için sanırım.
CHP için prestij iller arasında alan İstanbul, Ankara ve Eskişehir en başlarda gelir. İzmir’i saymıyoruz zaten. CHP’nin duayen başkanının yıllardır görev yaptığı Eskişehir’de, Yılmaz Büyükerşen’i nereye koyacağız? Bir önemli konu da eğer İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları şayet başarılı iseler ve İYİ Parti’nin dahi cumhurbaşkanı adayı listesinde iseler nasıl değiştirilecekler? İYİ Parti, düşüncesiyle çelişmiyor mu? Çelişmemesi için tek alternatif var, bu başkanların İYİ Parti listelerinden aday olması lazım! Mümkün mü?
Açıklanan bu 10 büyükşehir arasında Konya yok. CHP iyi bir adayla Konya’yı dahi alabileceklerini vurgularken demek ki İYİ Parti’nin Konya’da ümidi yok.
Bu tür beyanlar ya da açıklamalar sosyal medyadan dahi verilse, İYİ Parti ve üst yönetimi bağlar. Hele ki açıklama daha vahim. AK Parti ile CHP arasındaki bütün seçimleri AK Parti kazandı. Sayın Yörükçüoğlu, bu kaybedilen seçimlerin sonuncusunda masanın iki numaralı ortağı olarak siz de vardınız!
Siyaset omurga ister. Söylediğinizin arkasında duracaksınız. Vatandaş size güvenecek ve desteğini verecek. Daha dün İstanbul’da miting alanlarında yanında olup desteğinizi verdiğiniz Sayın İmamoğlu’nu CHP’ye aday yaptırmayacak mısınız? Dahası cumhurbaşkanlığı adaylığında bir numaralı adayınız ve kendilerinden beklediğiniz açıklamayı yapamayan Sayın Yavaş’ı da mı aday yapmayacaksınız?
Siyasette omurga dedik. Söylenen sözün yeri ve zamanı ve söyleyen kişi çok önemli. O masadan kalktığınızda bütün doğruları kamuoyu ile paylaşmış olsaydınız, zemininiz kaygan değil daha stabil olmaz mıydı?
İYİ Parti böyle bir söylemi acaba “Biz hep ittifaktan yana bir partiyiz. Uzlaşmacıyız. Dolayısıyla biz teklifimizi yaptık ancak genel seçimlerde olduğu gibi itibar görmedi.” demek için mi yaptı?

İYİ Parti daha önce "bütün il ve büyükşehirlerde kendi adayları ile yerel seçime gireceklerini” açıklamıştı.
İşin riski de şu olsa gerektir. CHP bu 10 ilde diyelim ki aday çıkarmamış ve sizi desteklemiş olsa, bir il belediye başkanlığı dahi bulunmayan İYİ Parti, bu belediyeleri alabilecek mi? Akıllı olmak lazım.
Bu tür kaygan zeminlerde sörf yapanların güzergahını kestirmek mümkün olmaz. Bu tür kaygan söylemler, bütün büyükşehirlerdeki AK Parti desteğini daha da perçinlemekte.
7 Ekim’de AK Parti’nin olağan büyük kongresi var. Her şey sütliman. Problem yok. Değişim var diyorlar. Üstelik seçimi kazanan bir partide.
CHP’de 5 Kasım’da büyük kurultay var kaybetmiş bir parti var ve değişim yok. Hırgür var, sandalyeler havada uçuşmakta.
Yapılanın hangisi doğru?
Sağlam zeminde durmak lazım!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.