Konya
°C
Yeni Meram

KINACIK (SARI PAS)

KINACIK (SARI PAS)- Tülin KALIN AYSAN- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
24.04.2024 00:25
23.04.2024 14:30
0
1621
ABONE OL

Buğday üretimi yapılan bölgelerde sarı pas hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmelidir. Sarı pas, erken dönemde çıktığı için ülkemizde en önemli pas türüdür. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15°C sıcaklık ve yüksek rutubet hastalığın gelişimi için en uygun ortamdır. Yaprakların yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde püstüller oluşur. Bu püstüller turuncu portakal ve kırmızı kiremit renginde olmaktadır. Püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa “Çizgi pası” da denilir.
Üreticiler arasında sahada KINACIK olarak adlandırılmaktadır. Üretim alanlarındaki tarlalar uzaktan bakıldığı zaman sarı renkte görülmektedir. İlkbaharın serin ve bol yağışlı geçtiği yıllarda yoğun olarak görülür. Hava yoluyla yağmur rüzgâr vb çevreye dağılır. Belirtileri bitkiler sapa katlıktan sonra başak olumuna yakın zamanda ortaya çıkmaktadır. Sarı pasın konukçuları buğday arpa ve çavdar bitkileridir.
SARI PASA KARŞI MÜCADELE YÖNTEMLERİNİ KISACA HATIRLAYACAK OLURSAK; Rutubete engel olmak için sık ekimden kaçınmalıyız. Pasa dayanıklı tohum çeşidi kullanmalıyız. Analiz sonucuna göre gübre uygulamalıyız. Yabancı ot kontrolü yapmalıyız. Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır.
Ürün hasatına bir ay kala buğday olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır. Pas hastalıklarına karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada kullandığımız ilacın ruhsatlı olmasına dikkat etmeliyiz. Aldığımız ilacı mutlaka satın aldığımız ilaç bayisinde ÜRETİCİ KAYIT DEFTERİMİZE tavsiyede bulunan mühendis tarafından kaydettirip imzalatıp kaşeledikten sonra tavsiye edilen dozda kullanmaya dikkat etmeliyiz.
Güvenilir gıda üretmek dileğimle.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.