Konya
°C
Yeni Meram
30.05.2022 01:19

Konya Büyükşehir’den gönüllere altın dokunuş

Konya Büyükşehir Belediyesi 16. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Kültür Festivali’nde vatandaşların gönüllerine altın dokunuş yaptı. 2 bin 140 eser vatandaşlarla buluşurken vatandaşlar el emeği, göz nuru olan birçok eseri hayranlıkla inceledi. Özellikle Hafta sonu 7’den 70’e ziyaretçiyi ağırlayan festival konserlerle renklendi. Yeni Meram gazetesi olarak bizler de 16. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Kültür Festivali’nde bütün eserleri inceleyerek ustalar ile röportaj yapma fırsatı bulduk.

A+
A-
30.05.2022 01:19
30.05.2022 10:09
0
1916
ABONE OL

 

MEDENİYETİN OYUNCAKLARI İLGİ ODAĞI OLDU (ANATOYA)


Ana – Çocuk, Oyun – Şölen ve Anadolu çağrışımlarıyla geleneğimizi çocukluğumuzun özlemiyle buluşturan Anatoya, Altın Dokunuşlar Festivali’nde vatandaşların ilgi odağı oldu. Gazetemize özel olarak bilgiler veren Anatoya Teknik Sorumlusu Mehmet Kara, “Antoya açılalı 2 yıl oldu. 1200 m2’lik bir kapalı alanda hizmet veriyoruz. İnsanlara ahşabı sevdirebilmek için ‘o eski günlere’ dönüş olsun diye ahşap oyuncak üretimleri yapıyoruz. Tasarımlarımızın yüzde 99’u ahşap üzerinden yapılıyor ve boyamalar yapılıyor. Boyayı da sağlık bakanlığının belirlediği standartlarda kullanıyoruz. Yaklaşık 18 çeşit ürünümüz var ve bunun 6 tanesinin patentini de aldık. Aymanas KOMEK’te 30 kişilik sınıfımız var ve bu sınıfımız tamamıyla dolu. Önceden CNC Cad Cam’ı kimse bilmiyordu. Şimdi ise biz CNC Cad Cam’ı hem öğretiyoruz ne işe yaradığına dair de uygulamasını yapıyoruz. Altın Dokunuşlar Festivalin de ise standımıza olan ilgi çok büyük. İnsanların ahşaba olan ilgi ve alakasının her geçen gün ilerlediğini görüyoruz bu da bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.


“HALKIMIZ ALTIN DOKUNUŞLAR SERGİSİNİ ÇOK ÖZLEMİŞ” (ALTIN İŞİ)


Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Altın Dokunuşlar Sergisi binlerce ziyaretçiyi ağırladı. Açıklamalarda bulunan Altın İşi Hocası Daime Hidayetoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Ben Meram ASEM’de Altın işi ve metal kırma bölümünde görev yapmaktayım. 10 Yıl Öğrenci olarak başladığım KOMEK’te bu sene öğretmen olarak başladım. Altın İşi; kadife kumaş üzerine keçemizi kesip lazer makine de yapıştırıyoruz ve tırtılla sararak ev dekorasyonlarında örtü, çanta, tepsi, sehpa, bronşlar, tokalar gibi ürünlerde kullanabiliyoruz. Pandemiden dolayı Altın Dokunuşlar sergisine ara vermiştik ama şükürler olsun bu yıl gerçekleştiriyoruz. İlgi oldukça güzel. Halkımız özlemiş. Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz.


AMİGURUMİYE VE ŞİŞ ÖRGÜYE BÜYÜK İLGİ (AMİGURUMİ)


Şiş ve Tığ Örücülüğü İle Oyuncak Bebek Yapımı (Amigurumi) Kursiyerlerinin dönem boyunca yapmış oldukları ürünler Altın Dokunuşlar Festivalinde sergilendi. Şiş Örgü ve Amigurumi Öğretmeni Ebru Alagöz, “10 Yıldır KOMEK’te çalışmaktayım. Kursiyerlerimiz şiş örgüde bebek kıyafetleri yapıyor. Amigurumi de de bebek oyuncakları, tabureler, paspaslar tarzı ürünler üretiliyor. Kursiyerlerimizin yüzde 90’nının amigurumiye ve şiş örgüye büyük ilgisi var. Hanımlarımızın çoğunun da bu ürünleri karşı beğenesi oldukça yüksek. Altın Dokunuşlar Sergisinde sergilediğimiz ürünler de öğrencilerimizin dönem boyunca yapmış olduğu ürünler” dedi.


“SANATLARIMIZI BU ŞEKİLDE DUYURMAMIZ ÇOK ÖNEMLİ” (KAĞIT TELKARİ)


El emeği ile yapılan sanatlara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Kağıt Telkari Yetkilisi; “Kağıt Telkari, Gümüş Telkâriden esinlenerek yapılmış bir sanattır. KOMEK bünyesinde 10 yıldır bu hizmeti vermekteyiz. Ürünler dokulu kağıtlardan yapılmaktadır. Dokulu kağıtlar matbaalarda 2 mm ve 3 mm olarak kesiliyor sonrasında da ayraç ve taraklarımızla, ellerimizle ve birçok materyallerle iğne oyası gibi bir sanat karşımıza çıkmaktadır. Altın Dokunuşlar Sergisinde ilgi ve alaka çok güzel halkımız bizim sergimize çok yoğun talep içerisinde oluyor. Sanatımızı sergilemek bizim hoşumuza gittiği kadar halkımızın da hoşuna gidiyor. Bu sanatlarımıza bu şekilde duyurmamız çok önemli. Altın dokunuşlar diyerek te öyle dokunuşlar yapıyoruz ki; bunun ne kadar değerli olduğunu belirtmek için de altın dokunuşlar ismini veriyoruz ve bu sanatlara sahip çıkalım diyoruz” diye konuştu.


“İLGİ BU YIL OLDUKÇA GÜZEL VE ÇOK MERAKLILAR” (KAĞIT ROLYEF)


Gazetemize özel olarak açıklamalarda bulunan Kağıt Rolyef Hocası Şeyma Orbay; “Kağıt Rölyef sanatını kağıttan yapıyoruz. Bu sanatta Amerikan Bristrol kağıtlarını kullanıyoruz. Resime göre katları 8-10-12 şeklinde çoğalabiliyor. Bunları ütüleyerek ve şekil vererek kat kat 3 boyutlu hale getiriyoruz. Tablo, kapı süsleri, magnetler, kitap ayraçları vb. bir çok şeyi üretebiliyoruz. Altın Dokunuşlar Sergisine ise vatandaşlarımızın ilgisi bu yıl oldukça çok güzel ve çok meraklılar. Standımıza erkeklerin ilgisi de oldukça fazla” dedi.


“SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ” (SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜ)


El Sanatları Tasarımı ve Üretimi hocası Berivan Buse Arslan sepet örücülüğü hakkında bilgiler verdi. Arslan yaptığı konuşmada, “Sepet Örücülüğü Bölümümüz Mümine Hatun ASEM ve Selçuklu ASEM’de bulunmakta. Sepet geleneğini bozmamak adına eskiden günümüze kadar gelen bu örücülüğü yaşatmaya çalışıyoruz. Raftanlar, Rafyalarımız ve doğal malzeme ürünlerimiz mevcut bunlarla çok güzel eserler ortaya çıkarıyoruz. Milimleri farklı olan raftanlar ile sepetlerimizi örmeye başlıyoruz ve rafyalarla afrika sepetleri yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


“ONLARLA İLETİŞİM KURABİLMENİN TEK YOLU İŞARET DİLİ” (İŞARET DİLİ)


Konya Büyükşehir Belediyesi İşaret Dili Uzmanı Firdevs Şivetoğlu, Altın Dokunuşlar Sergisin’de işaret dili ile ilgili gençleri ve yetişkinleri bilinçlendirmek adına yapılan proje ve yarışmalar hakkında bilgiler verdi. Şivetoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “İşitme engellilere yönelik kurslarımız mevcut. Sergimizde de hem gençleri hem de yetişkinleri bilinçlendirmek adına iki yarışma düzenledik. Biz buradan şu mesajı veriyoruz; İşitme engelliler ile iletişim kurabilmenin tek yolu işaret dili öğrenmektir. Burada sadece yarışmalar değil bir de proje tanıtımımız mevcut. AFAD, Büyükşehir Belediyesi ve Sağırlar Federasyonu ile ortak yapmış olduğumuz çalışmada ki amacımız; Afet anında işitme engelliler ile karşılaşıldığı takdirde onlarla iletişim sağlamak.


KALİGRAFİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR (KALİGRAFİ)


Güzellik + yazı karakter ve unsurları kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçlı kullanılan bir el sanatı çeşidi olan Kaligrafi Konya Altın Dokunuşlar Sergisi’nde vatandaşın ilgisini çekti. Farklı coğrafyalarda farklı şekillerde ortaya çıkan kaligrafinin özellikle matbaanın keşfinden önce büyük önem arz ettiği söyleniyor. Bugün grafiğin bir dalı olan tipografiye benzetilebilir ve sıklıkla yazı sistemlerine veya farklı hat kültürlerine göre sınıflandırılabilir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.