Sıcacık bir çorbayla başlayalım: Bamya çorbası
Mevlana şehri Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan etli bamya çorbası, düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezidir. İpe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar ve küçük kuşbaşı doğranmış dana eti, limon suyuyla birlikte çorbaya asıl lezzetini verir.
Başlı başına ziyafet: Çebiç
Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem yemeklerinden birisidir. Bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.
Yüzyıllardan bu yana: Su böreği
Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında en çok tercih edilen yemektir. Muhakkak el açması olan yufkalar özenle önce haşlanır sonra fırınlanır. Sabah sıcak sıcak yenen su böreğinin yanına muhakkak demli bir de çay ikram edilir.
Etli ekmek
Etli ekmek Konya’da çok sevilir ve Konyalıların iddiasına göre (ki hak verdiğimiz doğrudur) Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye’nin diğer şehirlerinden çok daha güzel yapılır. Şehrin simgesi haline gelen yemek lahmacuna çok benzetilse de asla ama asla aynısı değildir. Yolunuz Konya'ya düşerse muhakkak yiyiniz.
Biraz zahmetlidir: Fırın kebabı
Bu özel lezzeti Konya Belediyesi şöyle tanımlar özet vermeye kıyamadık: "Fırın kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi lezzetli olmaz. Kuzu veya koyun kesildikten sonra 7-8 saat bekletilmelidir. Hayvanın arka budu dışında her tarafından kebap yapılabilirse de kaburga ve ön kolu en makbul yerleridir. Fırın kebabı ne kadar çok etle yapılırsa o kadar lezzetli ve yumuşak olur. Kuzu kullanılırsa hiç su verilmez, kendisi sulanır. Kuzu 3 -3,5 saatte, erkek koyun 4 saatte, dişi koyun 7-8 saate pişer. Etli ekmek fırınlarında ateş sağda, fırın kebabında ateş solda olur, çünkü etli ekmek yüksek ateş ister. Etli ekmek fırınında meşe dalı, fırın kebabında meşe yarması ateşi kullanılır. Hayvanın özelliğine göre yağ durumu az olursa bir gün önceki kebabın yağından ilave edilebilir. Ancak bu yağ, suyunu tamamen çektikten sonra verilmelidir, yoksa kebap lezzetsiz olur."
Saç arası değil: Sacarası
Konya’ya özgü nefis bir tatlıdır kendisi. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Adını da buradan aldı şimdi fırında yapanlar olsa da orijinalinin böyle olduğunu hatırlatalım!
Mevlana böreği
Soğan, kıyma, maydanoz dolu bir iç harç düşünün ve özenle açılmış ve üçgen şeklini almış yufkalar. Mevlana böreği oldukça pofidik, kıyır kıyır bir lezzettir. İkindi çaylarının olmazsa olmazıdır.
Ara aşı diyen de var: Arabaşı çorbası
Bamya çorbası kadar meşhur olan bir lezzet de arabaşı çorbasıdır. Genellikle içine bir bütün tavuğun girmesiyle oluşan çorbadır kendisi. Ama başlı başına ana yemek bile olabilir bizce o kadar bereketli, o kadar lezzetli!
Suyuna ekmek banın: Tirit
Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi tirit Konya mutfağında da oldukça güzel bir yere sahiptir. Bu yemek de düğünlerde ve özel davetlerde masanın baş köşesinde yerini alır. Suyuna ekmek batırmak serbest!